Maak je eigen speurtocht in huis

Blote voeten en benen van een kind in korte broek dat op parket ligt naast kunststof speelfiguurtjes en een plumeau.

Het kan lastig lijken om nieuwe en inventieve manieren te vinden om je kinderen in het weekend bezig te houden, maar we hebben een leuk spel dat vele malen kan worden hergebruikt en altijd interessant zal blijven: een speurtocht in huis voor kinderen. Mysterie, beweging, opwinding: een speurtocht door het huis heeft van alles wat. Het is ook een prachtig spel om als groepsactiviteit op kinderfeestjes uit te proberen, waarbij je kinderen leert hoe belangrijk samenwerken is.

Een speurtocht voor kinderen is een win-winsituatie: het houdt ze lichamelijk en geestelijk actief en ze zijn er al vlug een paar uur zoet mee. Het maakt bovendien gegarandeerd de dag van elk kind goed en laat zien hoeveel je om hem of haar geeft!

Onder de tekst 'speurtocht in huis' zijn spullen die je kunt afvinken getekend, zoals een boek, een wc-rol en een vork.

Wij laten je zien hoe je twee versies van een speurtocht in huis kan maken en geven je genoeg inspiratie voor leuke ‘speurtocht in huis'-opdrachten:

 1. Een gemakkelijke optie waarbij je spullen moet vinden die binnen elke categorie op een speurtochtlijst vallen.

 2. Een moeilijkere versie, waarbij je een spoor van aanwijzingen door het huis volgt om specifieke spulletjes of locaties te vinden.

Het geeft helemaal niet als een van beide opties iets te moeilijk is om uit te voeren! Pas de speurtocht gewoon aan zoals jij dat wilt, zodat het makkelijker is om te doen! Of roep de hulp in van een familielid of vriend: je naasten zullen blij zijn om te helpen een grote glimlach op het gezicht van je kind te toveren.

Hier lees je precies hoe je ze kunt voorbereiden:

Een snelle, gemakkelijke speurtocht door het huis

Als je de kinderen op avontuur wilt sturen met een minimum aan voorbereiding maar maximaal plezier, is dit dé speurtocht voor jou. Het enige wat je hoeft te doen is ze een checklist met voorwerpen geven. Daarna gaan ze op pad door het huis, op zoek naar een voorbeeld dat bij elke categorie past. Alles wat ze tijdens de tocht vinden vinken ze af. Je kunt er een wedstrijd van maken door te kijken wie het eerst elk voorwerp vindt of je kunt ze als team laten werken. Om het spel competitief te houden en de kinderen gemotiveerd te houden, kun je aan het einde van de speurtocht een prijs geven, zoals een zakje snoep.

Voor als je niet zeker weet wat je op je lijst moet zetten, hebben we een checklist voor je samengesteld! Maar dit is een ideaal spel om aan het thema van je keuze aan te passen, afhankelijk van de situatie. Als je bijvoorbeeld een verjaardag viert, kun je spullen op de lijst zetten die te maken hebben met de jarige job of jet. Hier is een voorbeeld van een algemene speurtochtlijst voor binnenshuis:

 • Iets met bloemen
 • Iets blauws
 • Iets met vier kanten
 • Iets zo groot als jij
 • Iets dat begint met een ‘B’
 • Iets om jezelf mee schoon te maken
 • Iets ronds
 • Iets met ogen
 • Iets zachts
 • Iets met wielen
 • Iets om mee te eten
 • Iets met borstelharen
 • Iets roods
 • Iets dat begint met een ‘E’
 • Iets dat paars en eetbaar is
 • Iets dat geluid maakt
 • Iets dat een patroon heeft
 • Iets dat je kunt lezen
 • Iets dat je warm houdt
 • Iets dat je beschermt

Het creëren van langdurige, gelukkige herinneringen en het toveren van een glimlach op de gezichten van kinderen hoeft niets te kosten. Dit is een van die leuke activiteiten die kleine schatzoekers urenlang vrolijk en bezig kunnen houden, zonder dat het een fortuin kost. En het zal waarschijnlijk een herinnering zijn waar ze op een dag met veel plezier op terugkijken!

Speurtocht in huis: opdrachten voor de uitgebreide optie

Deze andere versie vergt meer voorbereiding van je, maar is ideaal voor kinderen die houden van een speurtocht, het oplossen van raadsels en het vinden van een prijs aan het eind. Je plaatst een reeks aanwijzingen in het huis, waarbij elke 'schat' met een aanwijzing naar de volgende leidt. Je kunt het op een thema baseren voor Pasen, Halloween, Kerstmis of een verjaardagsfeestje – er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

Wij hebben een reeks algemene speurtochtraadsels gemaakt. Print deze aanwijzingen uit en verstop ze op elke locatie, zodat er een spoor door het hele huis ontstaat. De eerste aanwijzing wordt aan de kinderen gegeven en stuurt ze naar de eerste locatie. Vergeet niet om aan het eind een prijs in een doos te stoppen om ze te belonen voor al hun geweldige zoekwerk.

Vind je het lastig om raadsels voor de speurtocht te bedenken? Geen zorgen, hier zijn enkele raadsels die je kunt gebruiken om je kleine detectives naar de juiste locaties te leiden tijdens hun speurtocht door het huis:

 1. Waar ik zit, maak jij jouw gezicht nat / Zoek naar een stop, maar niet die voor in bad.
 2. Ik lig op een plek waar je vaak ligt te gapen / Als het tijd is om te slapen.
 3. Onder de knuffeligste dingen, dat is waar ik wacht / Waar ik lig is het knus en zacht.
 4. Nu ben ik echt zoek / Of vind je me op de plaats voor een boek? 
 5. Je doet dit ding op je rug / Het gaat mee naar school; je vindt me vast heel vlug. 
 6. Ik had een beetje trek / Dus je vindt me naast een lekkere snack. 
 7. Op de wc gebruik je dit / Het kokertje is waar ik zit. 
 8. Het is tijd voor de prijs! Ik zal er niet over jokken / Je vindt me tussen je sokken.

Voor als je er niet uit komt is hier je spiekbriefje voor waar je elk item thuis kunt verbergen:

 1. In de wastafel
 2. Onder hun kussen
 3. Tussen de knuffels
 4. In de boekenkast
 5. In hun schooltas
 6. In het keukenkastje bij de koekjes of chips
 7. In de koker van een Edet toiletrol
 8. In hun sokkenla 

Daar heb je het: zo kun je een speurtocht in huis maken voor kinderen. Het mooie van deze activiteit is dat het zo eenvoudig of complex kan zijn als je wilt. En hoe je het ook doet, je kinderen zullen de zorg die je besteedt aan het opzetten van een leuke activiteit voor hen zeker waarderen en veel plezier beleven aan het zoeken naar voorwerpen en het ontcijferen van aanwijzingen.

Met deze ideeën voor een speurtocht in huis maak je een leuke activiteit voor de kinderen. Zo geniet je zelf misschien eens van wat rust. Of beter nog, doe mee aan het spel! Samen spelen als het hele gezin kan je kind belangrijke lessen leren, zoals de waarde van teamwerk en kritisch denken, wat kan helpen de familiebanden te versterken en samen prachtige herinneringen te creëren.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op