Knutselen met papier en karton voor kinderen

Knutselen met papier en karton voor kinderen

Op zoek naar goedkope, makkelijke manieren om je kinderen bezig te houden tijdens een regenachtige middag? Dan is knutselen met papier en karton altijd een goede optie. Deze leuke knutselwerkjes komen tot leven met een Edet keukenrol die je wellicht al in huis hebt en een aantal simpele knutselspullen, zoals lijm en verf.

Bij deze leuke knutselideeën wordt gebruikt gemaakt van een schaar. We raden aan dat een volwassene de verantwoordelijkheid voor het knippen op zich neemt terwijl de jonge assistenten zich richten op het verven, lijmen en vouwen met papier. 

Leuke knutselideeën: een raket van keukenrol

De maan bereik je er misschien niet mee, maar deze raket van keukenrol brengt je kind gegarandeerd in een goed humeur. 

Duurt ongeveer 2 uur 

Wat heb je nodig:

 

 1. Laat je kinderen de lege Edet keukenrol grijs verven om het middelste deel van de raket te vormen en laat deze opdrogen. Help ze ronde roze raampjes en een groen deurtje op de raket te schilderen en laat ook deze drogen voordat je ze omlijnt met witte en zilveren pennen.

 2. Knip driehoeken uit karton voor de vinnen van de raket en verf ze blauw. Laat ze drogen.

 3. Leg het bord op een vel dik rood papier en trek er een lijn omheen. Knip de cirkel uit, vouw deze dubbel en knip langs de gevouwen lijn om twee halve cirkels te maken. Rol een van de halve cirkels in een kegelvorm die precies op de top van de keukenrol past en lijm deze daar vast.

 4. Meet en knip vier gleuven van ongeveer 6 cm lang op gelijke afstand in de onderkant van de raket en schuif hier de driehoeken in. Doe een beetje lijm in de naden en laat het drogen. Knip een ster uit sterk keukenpapier, kleur deze rood en plak de ster op de voorkant van de raket.

 5. Scheur een ander vel Edet keukenpapier in dunne reepjes en lijm ze aan de binnenkant van de onderkant van de raket. Je bent nu klaar om op te stijgen!  

Verf kan voor rommel zorgen! Houd een vel vochtig keukenpapier bij de hand om verfspatten meteen op te vegen. Kies een keukenrol die ook nat sterk blijft, zoals Edet .

Met papier knutselen: keukenrolslang

Het is tijd om een geweldige kronkelende slang te maken, met ieders favoriete knutselmateriaal: wiebeloogjes. 

Duurt ongeveer 1,5 uur

Wat heb je nodig:

 1. Knip elke Edet-rol in twee of drie kortere rollen van gelijke lengte.
 2. Maak de geknipte rollen een beetje plat en knip de hoekjes eraf.
 3. Verf de rollen groen en oranje en laat ze drogen.
 4. Gebruik een rietje op stippen op de groene rollen te verven met roze en gele verf. Laat drogen.
 5. Kleur een stukje keukenpapier in met rode pen en knip er een gevorkte tong uit (geen zorgen, Edet keukenpapier is sterk genoeg om niet uit elkaar te vallen, hoeveel inkt je ook gebruikt). 
 6. Plak de tong in een van de rollen en plak er twee wiebeloogjes boven. Dit wordt de kop.
 7. Maak met de perforator een gaatje in alle uiteindes van de rollen. Pak een stuk draad en rijg dit door de kop en vervolgens door de gaatjes in alle andere rollen. Knoop tenslotte het uiteinde vast, zodat het garen gebruikt kan worden om de slang achter je aan te trekken. 

Vouwen met papier en knutselen zijn altijd leuke activiteiten voor kinderen en met deze leuke knutselwerkjes leren ze ook nog over recycling. Je kunt volop variëren met andere spullen die je al in huis hebt, dus kijk welke verschillende vormen en dieren je kunt maken! Heb je wat inspiratie nodig? Hier zijn een aantal ideeën om nog meer leuke dingen van lege keukenrollen te maken:

 • Vleermuizen
 • Konijntjes
 • Engelen
 • Rendieren
 • Sneeuwpoppen
 • Draken
 • Vlinders
 • Uilen
 • Zeemeerminnen
 • Marionetten
 • Verrekijkers
 • Horloges
 • Kroontjes
 • Lantaarns
 • Servetringen
 • Cadeauverpakkingen
 • Opbergers

Vergeet niet om ook een aantal oude kranten te bewaren, net als je lege keukenrollen. Oud nieuws is ideaal als je wil knutselen met papier, bijvoorbeeld voor papier-maché-dieren. Je kunt nog veel meer leuke knutselwerkjes maken met papier. Vul je knutseldoos met gerecycled papier, perforators met vormpjes, stickers, spulletjes voor plakboeken, stempels en karton.

Je kunt je knutsels ook aanpassen aan de tijd van het jaar met een thema – wat dacht je van schattige paasknutselwerkjes, halloweenpersonages, kerstkaarten of slingers voor een verjaardag? Kinderen kunnen voor elke gelegenheid met papier knutselen – Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag en ga zo maar door. Er is altijd wel iets dat je samen met de kinderen kunt maken van papier en karton!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op