Hoe kun je zelf een vogelhuisje maken voor je tuin?

Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

Er zijn een aantal dingen in de tuin die ons echt kunnen helpen om terug te keren naar de natuur, zoals het aanleggen van een moestuin, leren hoe je bloemen kunt kweken van stekjes, een insectenhotel maken en het maken van een doe-het-zelf-vogelhuisje. In dit artikel zijn de vogeltjes aan de beurt. Als je dit project af hebt, zul je genieten van het uitzicht en de geluiden die de vogels zullen brengen. Hier lees je hoe je zelf een vogelhuisje kunt bouwen voor in je tuin.

Hoe bouw je een vogelhuisje? DIY-tips

Er zijn veel voordelen verbonden aan het maken van je eigen vogelhuisje: je brengt nieuwe, wilde dieren in je tuin, je geniet van de aangename geluiden van vogelgezang en je draagt je steentje bij aan het milieu. En hoewel je misschien denkt dat het veel werk zal zijn, is dat écht niet zo. Sterker nog, als je eenmaal hebt geleerd hoe je een vogelhuisje maakt, zul je er waarschijnlijk twee maken... of drie. Je hebt alleen een stuk hout nodig, wat gereedschap, spijkers, schroeven, een beetje geduld en dit handige stappenplan. 

Volg gewoon deze stappen en de kans is groot dat de vogels in een mum van tijd langskomen bij je tuin:

 1. Haal een stuk hout van 15 mm dik (of bestel het online) bij je plaatselijke bouwmarkt. Ongeveer 1,5 m x 15 cm is voldoende. Multiplex, eiken of grenen zijn goede opties, afhankelijk van de duurzaamheid en afwerking die je wilt. 


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

 2. De volgende vijf stappen zijn voor volwassenen. Zaag drie stukken voor de voorkant, achterkant en de basis met een zaag – of zoek iemand die handig is met het gereedschap om al het zaagwerk voor je te doen. Je hebt een stuk hout nodig van 35 cm voor de achterkant, 20 cm voor de voorkant en 12 cm voor de basis. De basis is smaller, zodat de zijkanten onder het dak geplaatst kunnen worden.


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

 3. Zaag een gat in het voorstuk; groot genoeg voor kleine vogels om erin en eruit te kunnen.


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

Bewaar de koker van een rol Edet Comfort toiletpapier als die op is. Het is de ideale vorm om een knusse toegangstunnel voor de vogels te maken.

 1. Zaag nog meer stukken hout: 20 cm voor het dak en twee schuine stukken voor de zijkanten – zaag 20 cm aan de ene kant van elk stuk en 25 cm aan de andere kant om de helling te maken om het dak vast te houden.


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

 2. Spijker de zijkanten, de achterkant en de voorkant aan elkaar zodat ze om de basis wikkelen. Laat de onderkant van het achterstuk 5 cm uitsteken. 


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

 3. De volgende stap om het vogelhuisje te knutselen is het plaatsen van het dak. De beste manier om dit te doen is met schroeven, door de bovenste rand aan de achterkant, zodat je het gemakkelijk kunt verwijderen als dat nodig is. Gebruik een afdichting voor de naad tussen de bovenkant van het dak en het achterstuk. Een stuk rubber werkt heel goed. Deze afdichting houdt niet alleen water tegen, maar werkt ook als een scharnier. 


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

 4. Dat is je frame. Laat nu je creatieve ideeën voor vogelhuisjes de vrije loop: verf, stickers, kleuren… Dit is het leukste gedeelte en het gedeelte waar kinderen bij het DIY-vogelhuisje betrokken kunnen worden. 


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

 5. Zorg ervoor dat je geen giftige verf gebruikt. En zorg ervoor dat ook alle andere materialen die je gebruikt vogelvriendelijk zijn. Maar voor de rest, laat je creativiteit de vrije loop!


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

 6. Bevestig tenslotte je vogelkastje aan de muur, boom of schuttingpaal van je keuze. Schroef de bovenste en onderste delen van je achterplaat vast voor een stevige bevestiging. Let op: hang het vogelhuisje liefst op minstens 3 m hoogte en niet in direct zonlicht!


  Vader en zoon schilderen een vogelhuisje in de tuin

Verdere ideeën om een vogelhuisje te knutselen: inrichting en voedsel

Om jouw vogelhuisje huiselijker te maken, kun je jouw eigen, creatieve accenten aanbrengen aan de buitenkant van jouw vogelhuisje. Denk hierbij aan een mooi randje om op te zitten of een zitstok – maar laat de binnenkant vrij voor het voedsel. 

Belangrijk: zorg ervoor dat je eventuele ruwe randen van het hout gladschuurt. 

En dan nu het voedsel. Hier zijn er een paar dingen die je misschien wilt proberen:

 • Pinda's
 • Zonnebloempitten
 • Vet
 • Gierst

Houd de stukjes klein en je zou een verscheidenheid van de volgende vogels moeten aantrekken:

 • Vinken
 • Mussen
 • Mezen
 • Merels

Probeer verschillende soorten voer en mengsels om te zien welke vogels jouw kant op vliegen. Veeg het vogelhuisje regelmatig schoon, anders komen ze misschien niet meer terug. En test verschillende locaties uit als je niet veel succes hebt met het aantrekken van de vogels.

Probeer dit doe-het-zelf-vogelhuisje eens en kijk uit naar wat er op je pad komt!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op