11 personen vonden dit nuttig


Edet Kamille vochtig toiletpapier, met de frisse geur van kamille. Reinigt beter dan toiletpapier alleen.
We zijn niet geboren met de perfecte kennis van hoe je een goede intieme hygiëne hanteert; we leren het meestal van de personen om ons heen, die ons hun verschillende (en soms verwarrende!) meningen geven. Dus wat is persoonlijke hygiëne eigenlijk? Of je nu aan het opgroeien bent en over je lichaam begint te leren, of je je afvraagt hoe je met je dochter moet praten over vrouwelijke verzorging: we geven je onze favoriete tips, zodat je niets achterwege laat.
1. Persoonlijke hygiëne: zorg ervoor dat je je goed afveegt
De meesten van ons weten wel dat je billen afvegen van voor naar achter onder dameshygiëne valt, maar hebben je ouders ooit uitgelegd waarom dit eigenlijk zo is? Als je niet juist afveegt nadat je naar het toilet bent geweest, kunnen bacteriën op in je vagina en plasbuis terechtkomen, wat weer tot ongemakkelijke infecties kan leiden. Is het jouw beurt om deze informatie door te geven aan je peuter? Moedig haar dan al tijdens de zindelijkheidstraining op het potje aan om van voor naar achter te vegen. Zo ontwikkelt ze vanaf het begin af aan al goede gewoontes.
Gebruik toiletpapier dat zacht, absorberend en sterk is, zoals Edet Ultra Soft.
2. Veeg na met vochtig papier
Als onze handen vuil zijn, vegen we ze niet alleen af met een droge handdoek; we gebruiken ook zeep en water. Hetzelfde geldt als je naar het toilet bent geweest. Veeg nadat je droog toiletpapier hebt gebruikt dus nog even na met een vochtig toiletpapiertje dat je mag doorspoelen, zoals Edet. Zo blijf je niet alleen goed schoon, maar bespaar je ook nog eens tijd (en papier).
3. Je bent wat je eet (en drinkt)
Dit is misschien een verrassing, maar goed eten is heel belangrijk voor een gezonde persoonlijke hygiëne. Het eten van veel suiker wordt in verband gebracht met gistinfecties en het eten van natuurlijke yoghurt behandelt en voorkomt deze juist. En zoals altijd is het belangrijk om veel water te blijven drinken, vooral om urineweginfecties te voorkomen.
4. Wees trots op je menstruatie
Het valt niet te ontkennen dat ongesteldheid ongemakkelijk kan zijn, maar het is absoluut niet vies, onhygiënisch of gênant. Een goede intieme hygiëne zal helpen om je schoon, comfortabel en zeker te voelen. Houd daarom tijdens je menstruatie vochtig toiletpapier van Edet bij de hand, zodat je je op ieder moment van de dag even kunt opfrissen.
5. Afscheiding is normaal en gezond
Het is heel normaal dat je je een beetje schaamt bij wat vaginale afscheiding, maar dit hoeft helemaal niet. Het is namelijk gewoon het natuurlijke vrouwelijke verzorgingssysteem van je lichaam dat aan het werk is. Als je merkt dat het onaangenaam begint te ruiken of er veranderingen in textuur of kleur zijn, kun je beter wel even je huisarts bellen voor advies. Probeer geurtjes vooral niet tegen te gaan met parfum of deodorant!
6. Dagelijkse persoonlijke hygiëne: tips tegen urineweginfecties
Dit is misschien geen tip voor dameshygiëne waar je op zit te wachten, maar het onderzoeken van je plas kan helpen om vroeg een urineweginfectie te ontdekken.
Als je urine er troebel uitziet en sterker ruikt dan normaal, kan dit een urineweginfectie betekenen. Drink in dit geval veel water en bel even met je huisarts als het plassen pijn doet.
7. Geef jezelf ruimte om te ademen
Jij houdt er ongetwijfeld van om frisse lucht in te ademen, maar wist je dat voor je vulva hetzelfde geldt? Strakke, synthetische kleding kan warme, vochtige omstandigheden veroorzaken (een grote favoriet van gistinfecties). Trek daarom voor het slapen een losse, katoenen pyjama aan om luchtcirculatie te bevorderen en houd dit gebied droog, koel en gezond tijdens het slapen voor een goede dagelijkse persoonlijke hygiëne.
8. Was met schoon water
Agressieve zepen kunnen het evenwicht verstoren van de goede bacteriën die je vagina gezond houden, waardoor infecties en ongemak kunnen ontstaan. Probeer je vulva daarom altijd alleen met schoon water te wassen. Als je toch zeep wilt gebruiken, kies dan voor een ongeparfumeerd verzorgingsproduct speciaal voor dameshygiëne en spoel het altijd goed af. Was de binnenkant van je vagina niet (bijvoorbeeld met een vaginale douche), want dit kan de gevoelige slijmvliezen irriteren en de pH-balans verstoren.
9. Wees voorbereid
Met alle wetenschap die vandaag de dag beschikbaar is, kun je nog steeds niet precies voorspellen of je die lichtgekleurde spijkerbroek even moet overslaan. Probeer daarom altijd een inlegkruisje (of wat jouw voorkeur ook heeft) bij de hand te houden. Toch vergeten? Vraag dan of een vriendin er eentje heeft. Voor de meeste producten voor intieme hygiëne is het advies om ze iedere vier uur te wisselen of, als je zwaarder bloedverlies hebt, zodra je merkt dat het nodig is.
10. Praat over persoonlijke hygiëne voor dames
Onze laatste tip over hygiëne voor vrouwen is voor lezers van iedere leeftijd. Wat is persoonlijke hygiëne? Zorg ervoor dat je erover praat. Niemand wordt geboren met het antwoord op deze vraag: we leren het van onze moeders, vaders, broers of zussen, vrienden en leraren. Daarom is het niet gênant als je intieme producten nodig hebt. Wees eerlijk over wat je wel of niet over het onderwerp weet, en leer meer van je familie, huisarts of betrouwbare websites. Als jij zelf open kunt praten over vrouwelijke hygiëne, dan is dit ook makkelijker voor de mensen om je heen.