7 Handige tips voor de zindelijkheidstraining van je kind

7 Handige tips voor de zindelijkheidstraining van je kind

Na de potjestraining is het tijd voor de volgende stap naar de zindelijkheid van je peuter: het grote-mensen-toilet. Leren om de echte wc te gebruiken hoeft niet iets te zijn om tegen op te zien – niet voor je kind, maar ook niet voor papa en mama. Volg deze 7 tips voor de zindelijkheidstraining van peuters om gemakkelijk de overstap te maken van potje naar toilet. 

1. Tekenen dat je kind klaar is voor het toilet

Gebruikt je kind het potje elke dag om dezelfde tijd? Kan hij of zij zelf haar kleren uittrekken? Kan hij of zij zelf lopen en een aantal traptreden beklimmen? Dit zijn tekenen dat je peuter lichamelijk klaar is om over te gaan van het potje naar het toilet. Maar er lichamelijk klaar voor zijn is slechts het eerste deel: emotionele hindernissen bieden meestal de echte uitdaging.

2. Beloningskaart voor zindelijkheid

Zindelijkheidstraining kan voor kinderen een overweldigende ervaring zijn. Liefdevolle ondersteuning en stickers zijn de perfecte hulpmiddelen om je peuter te stimuleren het grote-mensen-toilet te gebruiken. Maak daarom een beloningskaart voor zindelijkheid voor je kind. Elke keer dat hij of zij het toilet gebruikt, geef je je peuter een sticker om op de kaart te plakken. Complimentjes werken ook: als je peuter grote broers of zussen heeft, kunnen zij meehelpen je kind zindelijk te maken door hem of haar uitgebreid te prijzen wanneer hij of zij de wc gebruikt.

3. Volg een routine 

Regelmaat is een belangrijk hulpmiddel voor de zindelijkheid van je peuter. Zet je kind elke dag om dezelfde tijd dat hij of zij normaal gesproken poept of plast op het toilet, bijvoorbeeld na het avondeten of voor het naar bed gaan. Ook als het hem of haar op dat moment niet lukt, helpt dit om routine te krijgen om op het juiste moment naar de wc te gaan.

4. Laat zien hoe je de wc gebruikt

Je maakt zindelijkheidstraining makkelijker voor je peuter door zelf het goede voorbeeld te geven. Leer zowel meisjes als jongens eerst om zittend naar de wc te gaan. Loop rustig door elke stap van het proces: hoe je je broek en onderbroek omlaag doet, hoe je op de bril zit, billen afvegen en doorspoelen. Jongens kunnen leren om staand te plassen van een mannelijk gezinslid zodra ze zittend op het toilet kunnen poepen.

Haal een flinke voorraad extra sterk en zacht toiletpapier in huis, zoals Edet Ultra Soft, om ervoor te zorgen dat een tripje naar het toilet comfortabel is voor je peuter. Vergeet niet om ook een pakje doorspoelbaar vochtig toiletpapier klaar te leggen bij de wc, zodat je peuter meteen de gewoonte krijgt om het droog vegen op te volgen met een vochtig toiletpapiertje.

5. Gebruik een kinderwc-bril met trapje

Ze zijn kleurrijk, comfortabel en zien er leuk uit – een kinderwc-bril kan ervoor zorgen dat je kind zich een stuk comfortabeler voelt op het toilet. Het is een goede manier om je peuter zelfverzekerd gebruik te laten maken van het toilet en te laten wennen aan de hoogte en het geluid als je doorspoelt.

6. Lees boeken over toiletgebruik

Een superheld voor poep en wc’s? Wat is er nou beter voor een peuter? Vrijwel elke peuter vindt poep en plas tenslotte ontzettend grappig. Er zijn genoeg leuke kinderboeken en prentenboeken die naar de wc gaan een stuk minder eng laten lijken. Het is misschien net wat je kind nodig heeft om de overgang van het potje te maken. Sommige boeken hebben zelfs een bijgevoegde beloningskaart voor zindelijkheid met stickers.

7. Wc-papier gebruik

De zindelijkheidstraining van een peuter draait niet alleen om het juist gebruik van de wc, maar ook om het wc-papier! Voor je het weet ligt de hele wc-rol uitgerold op de badkamervloer – heerlijk voor je peuter, maar minder leuk voor papa en mama. Het is daarom belangrijk om je kind vroeg te leren hoeveel toiletpapier je nodig hebt. Knutsel samen een mooie pijl met kleurrijke glitter en hang deze op de muur op de hoogte waar 2-3 velletjes papier uit de rol hangen. Zo weet je peuter zeker dat hij of zij genoeg papier heeft!

Je kunt de zindelijkheid van je kind niet haasten. Houd zijn of haar eigen tempo aan en probeer niet gefrustreerd te raken. Gebruik beloningen en wees positief, bijvoorbeeld door aanmoedigingen en complimentjes, zoveel als je maar kan, bij de overgang van potjestraining naar toilettraining. Als je kind dan zindelijk is en zelf het toilet gebruikt, zal hij of zij net zo trots zijn als jij.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op