Betere stoelgang: tips om goed te poepen

Betere Stoelgang

Het is geen vraag die je vaak zult stellen, maar weet jij wat de beste manier is om te toiletteren? Want hoewel het een van onze normaalste routines is, is er zeker verbetering mogelijk! Daarom hebben we deze handige tips voor een betere ontlasting op een rij gezet: van het beste eten voor een goede stoelgang tot de juiste poephouding.

Je stoelgang bevorderen: voedsel en hydratatie

Je weet vast wel dat wat je gezond moet eten voor een goede stoelgang, maar wat betekent dat nou in de praktijk voor jouw dieet?

Voeding en drinken hebben effect op je stoelgang en zoals met alles is matigheid belangrijk. Voeding die goed is voor je darmen bevat voldoende vezels (fruit, groenten en volkorenproducten). Middelen die de spijsvertering stimuleren (zoals koffie) kunnen echter leiden tot constipatie, een opgezet gevoel of diarree. Bijvoorbeeld grote hoeveelheden koffie kunnen dehydratatie veroorzaken, met constipatie als gevolg. Je hebt voldoende water nodig voor een gezonde darmflora. Dus zorg dat je genoeg drinkt, zodat je de hele dag gehydrateerd blijft, en drink minder koffie maar eet meer vezelrijke voeding als je regelmatig last hebt van constipatie.

Maak een afspraak met je dokter als je regelmatig problemen bij het poepen hebt of last hebt van een vervelend gevoel wanneer je naar het toilet gaat. Hij of zij kan je advies geven over gezonde darmflora, voeding die goed is voor je darmen en wat je verder kunt doen voor een betere stoelgang.

De beste houding voor betere ontlasting

De laatste jaren is er serieus (en minder serieus) discussie gevoerd over of we wel goed zitten tijdens de ontlasting.

Zoals veel wezens poepen we in een gehurkte positie – en dat is inderdaad de beste houding. Het verschil is dat we dit doen op een modern toilet dat zo is ontwerpen dat we redelijk rechtop zitten, met een hoek van 90 graden tussen ruggengraat en dijen. Hierdoor moeten we ons meer inspannen wanneer we poepen.

De beste houding om te poepen heeft eigenlijk meer een hoek van 35 graden, zoals wanneer je hurkt op de grond. Nederlandse toiletten zullen waarschijnlijk niet snel op die manier ontworpen worden, dus is het simpelste advies om naar voren te leunen en je borst naar je knieën te buigen. Plaats daarnaast je voeten op een kleine verhoging om je lichaam verder in deze hurkhouding van 35 graden te krijgen.

Verbeter jouw toiletervaring met sterk en zacht toiletpapier, gevolgd door Edet vochtig toiletpapier. Edet vochtig toiletpapier reinigt beter dan toiletpapier alleen en droogt niet uit dankzij een hersluitbaar deksel.

Als jij beweegt, komen ook je darmen in beweging

De eerste stappen voor beter poepen zijn dus een goede houding en stoelgangbevorderend voedsel. Regelmatig bewegen is ook goed voor je darmen. Dit is misschien wel het laatste waar je zin in hebt als je niet lekker in je vel zit, maar die paar sprongen, een rondje joggen of wat voorzichtige stretches kunnen je echt helpen om je weer de oude te voelen.

Vind jij het niet leuk om jezelf in het zweet te werken? Dan kun je ook proberen om je navel een korte massage te geven. Plaats een opgerolde handdoek in je schoot en leun hier met je onderbuik tegenaan of masseer je onderbuik met lichte druk.

Wil jij een betere stoelgang? Deze tips voor een goede poephouding en voedsel dat goed is voor je darmen helpen je op weg!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op