Wat zeggen de kleur en vorm van ontlasting over jouw gezondheid?

Wat zeggen de kleur en vorm van ontlasting over jouw gezondheid?

De vorm, grootte en kleur van je poep zeggen veel over je gezondheid, maar hoe vaak controleer je jouw poep nu eigenlijk en weet je hoe gezonde poep er precies uitziet? Hier ontdek je hoe gezonde ontlasting eruit ziet en krijg je advies over hoe je dit voor elkaar krijgt.

Bekijk de downloadbare poepschaal om te bepalen tot welk type jouw ontlasting behoort (van 1 tot 7) en lees verder om te ontdekken wat elk type poep jou vertelt over je gezondheid.

Wat is gezonde poep?

Gezonde poep is een goed teken dat alles in jouw darmen goed werkt. Normaal gesproken heeft deze ontlasting een samenhangende consistentie, aan één stuk met een zacht-tot-stevige textuur. Iedereen is anders, maar een of twee keer poepen per dag wordt als gezond gezien, met een minimum van drie keer per week.

Kleur van ontlasting: wat is normaal?

Wat zegt de kleur van je ontlasting over je gezondheid? Voor een normale ontlastingskleur geldt dat alle kleuren bruin meestal als standaard worden beschouwd. Sommige medicatie en bepaald eten kunnen invloed hebben op de kleur van je ontlasting. In groene poep kan gal zitten, wat een teken kan zijn dat eten te snel door de darm gaat – zoals bij diarree. Een gele kleur ontlasting kan een teken zijn van overtollig vet. Als je poep zwart of felrood is kan het zijn dat er bloed in zit – ga dan naar de dokter voor advies.

Hoe krijg je gezonde poep

Soms is ons type poep een beetje ontregeld (bijvoorbeeld als je ziek bent). Maar, als je verder gezond bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw type poep te verbeteren. Hier zijn wat tips:

 • Drink zes tot acht glazen water per dag
 • Eet genoeg vezels: fruit, groenten, volkorenbrood en volkoren ontbijtgranen
 • Beweeg regelmatig
 • Ga gelijk naar de wc wanneer je druk voelt

Hydratatie, beweging en vezels kunnen allemaal helpen om comfortabel te poepen, maar het afvegen is natuurlijk ook belangrijk. Met alles wat daar beneden gebeurt, is het minste dat we kunnen doen zacht wc-papier gebruiken, zoals Edet. Zo maak je elk toiletbezoek zo comfortabel mogelijk. Voor het echte schone gevoel gebruik je daarna Edet vochtig toiletpapier.

Gebruik wc-papier dat zowel sterk als zacht is, zoals Edet Ultra Soft, een extra sterk en extra zacht, 4-laags toiletpapier.

Verschillende soorten poep

De zogenaamde “Bristol poepschaal” verdeelt poep in 7 verschillende typen:

 • Type 1: Gescheiden harde keutels. Deze vorm van ontlasting wordt vaak beschreven als konijnenkeutels of knikkers. Ze komen er meestal niet gemakkelijk uit. Dit is vaak een teken van ernstige constipatie. Drink meer water en eet meer vezelrijke voeding om de situatie te verbeteren en overweeg om naar de dokter te gaan.
 • Type 2: Klonterig en worstachtig. Is jouw ontlastingsvorm een beetje zoals een tros druiven? Dat is type 2 van de schaal: een verzameling van klontjes poep. Dit kan een teken zijn van milde constipatie. Drink genoeg water: goede hydratatie zou dit moeten verbeteren.
 • Type 3: Worstvormig met barsten aan het oppervlak. De derde ontlastingsvorm is meer ongedefinieerde dan type twee of drie op de schaal; een beetje zoals maïs op een maïskolf. De barsten wijzen op gezonde ontlasting.
 • Type 4: Zachte, gladde slang of worst. Stel je een hotdog voor of een lange slang en je weet dat je type-4-poep hebt. Deze vorm van ontlasting wordt gezien als normaal en komt er gemakkelijk uit.
 • Type 5: Zachte klodders met duidelijke randen. Een beetje zoals nuggets; deze individuele klontjes komen er gemakkelijk uit. Maar als je poep er zo uitziet, kan dit een teken zijn van een tekort aan vezels. Het eten van meer fruit, groente en volkorengranen kan helpen.
 • Type 6: Dunne consistentie met flodderige randen. Deze vorm van ontlasting lijkt een beetje op pap in zachte stukken en is een indicatie van milde diarree. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en ga naar de dokter als je je er onzeker over voelt.
 • Type 7: Vloeibare structuur zonder vaste stukjes. Deze volledig vloeibare ontlasting is vergelijkbaar met jus. Dit is de meest vloeibare ontlastingsvorm op de schaal en wordt meestal omschreven als ernstige diarree. Ga zo snel mogelijk naar de dokter en zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft.

Zoals geldt voor eigenlijk alles wat met je gezondheid te maken heeft: ga naar de dokter als jij je onzeker voelt over jouw ontlasting.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op
Wat zeggen de kleur en vorm van ontlasting over jouw gezondheid?

Download je gids hier

Wat zeggen de kleur en vorm van ontlasting over jouw gezondheid?

Wat is gezonde ontlasting? Leer wat de normale kleur en vorm van ontlasting en ontdek wat je poep over je gezondheid zegt met behulp van de Bristol poepschaal.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op