Schoonmaken na bedplassen: urine uit een matras halen

Urine In Matras

Bedplassen is een deel van elke kindertijd en ouderschap. Als je kind in bed heeft geplast, dan wil je dat hij of zij zo snel mogelijk weer in slaap kan vallen in een schoon bed. Urinevlekken verwijderen uit een matras is een stuk moeilijker als je ze lang laat zitten. Je kunt het beste zo snel mogelijk het matras schoonmaken en de urinevlekken en bijbehorende geurtjes verwijderen.

Lees verder voor een handig stappenplan om het matras te reinigen. Urinevlekken en -geurtjes kun je zo sneller verwijderen, zodat jullie allebei weer snel terug naar bed kunnen.

Eerste stap: vrolijk je kind op

We zullen het niet ontkennen – het is niet leuk om midden in de nacht een matras schoon te maken na een plas. Je bent moe en chagrijnig, maar het is belangrijk dat je vooral niet boos wordt op je kind. Bedplassen is een normaal onderdeel van de kindertijd en je kind hoeft zich daar niet voor te schamen.

Een van onze favoriete tips voor nachtelijke zindelijkheidstraining is om van het toilet een fijne toegankelijke plek te maken. Je kind zal het dan ‘s nachts niet vervelend vinden om naar de wc te moeten gaan en zo voorkom je plas in het matras. Sla toiletpapier in dat extra zacht en extra sterk is, zoals Edet Ultra Soft, om van je toilet een kleine troon te maken

Wat te doen tegen plas in het matras

Hoe eerder je het natte bed aanpakt, hoe makkelijker het is om de lakens en het matras schoon te maken en urinegeurtjes te verwijderen. Begin dus gelijk met schoonmaken als je kind in bed heeft geplast.

  1. Haal de lakens van het bed. Haal de molton en de lakens van het bed en stop ze in de wasmachine. Zichtbare vlekken kun je, voordat je de lakens in de machine stopt, behandelen met wasmiddel of een vlekverwijderaar.
  2. Verschoon het bed. Als je al een waterdichte beschermhoes om het bed had zitten, kun je deze simpelweg even afnemen, het beddengoed vervangen en je kind weer in bed stoppen. Zo niet, dan moet je aan de slag om de urinevlekken te verwijderen uit het matras.

Het matras reinigen: urine verwijderen

Als je geen waterdichte hoes hebt, kun je deze stappen volgen om de plas uit het matras te krijgen.

  1. Vind een ander bed. Breng je kind naar een ander bed, want het matras heeft tijd nodig om goed te drogen.
  2. Dep de urine op. Gebruik keukenpapier om zoveel mogelijk plas uit het matras te krijgen. Dep voorzichtig om te voorkomen dat je de vlekken uitspreidt of dieper in het matras wrijft.
  3. Sprenkel zuiveringszout (natriumbicarbonaat) op de urine in het matras om het zoveel mogelijk te absorberen.
  4. Meng een oplossing van waspoeder en water, en spray dit over alle vlekken. Je kunt ook gelijke eenheden water en azijn gebruiken.
  5. Laat de oplossing 5 tot 10 minuten op de vlek zitten.
  6. Dep de vloeistoffen weer op met meer keukenpapier om het matras zo droog mogelijk te maken.
  7. Sprenkel meer zuiveringszout over het hele matras en laat het tenminste 18 uur drogen. Zuiveringszout helpt om het matras te drogen. Dit is ook een geweldige manier om de geur van urine uit het matras te krijgen.
  8. Stofzuig het matras. Stofzuig het matras de volgende dag, om het zuiveringszout te verwijderen en zet het matras op z’n kant zodat het een paar uur kan luchten voordat je het bed weer opmaakt.

De eerste keer dat je kind in bed plast zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn. Het matras schoonmaken na een plas is een stuk makkelijker als je een waterdichte beschermhoes aanschaft. Er komt zo geen urine in het matras en je hoeft alleen de lakens te wassen.

 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op