10 stappen om urine uit een matras te halen

Urine In Matras

Ouder zijn komt met eeuwige liefde – en eeuwige rotzooi! En hoewel we het niet anders zouden willen, betekent dit wel dat bedplassen een vertrouwd onderdeel is van zowel de kindertijd als het ouderschap. Het komt vrij vaak voor: in feite heeft ongeveer 15% kinderen op de leeftijd van 5-6 jaar last van bedplassen.1 Je bent dus zeker niet de enige die dagelijks een urinevlek uit het matras haalt. 

Heeft je kind in bed geplast? Het matras schoonmaken en je kind snel weer onder schone lakens in slaap laten vallen is dan natuurlijk je belangrijkste prioriteit. Als je kind in bed heeft geplast, is het belangrijk om zo snel mogelijk het matras schoon te maken. Urinevlekken en -geurtjes worden namelijk moeilijker te verwijderen naarmate je ze langer laat liggen. Bekijk onze stapsgewijze handleiding om in slechts 10 eenvoudige stappen precies te weten te komen wat je met een nat bed moet doen. Het helpt je om de klus snel en gemakkelijk te klaren, zodat jij en je kind allebei met een gerust gevoel weer kunnen gaan slapen. 

Eerste stap: vrolijk je kind op

We zullen het niet ontkennen – het is niet leuk om midden in de nacht een matras schoon te maken na een plas. Je bent moe en chagrijnig, maar het is belangrijk dat je vooral niet boos wordt op je kind. Bedplassen is een normaal onderdeel van de kindertijd en je kind hoeft zich daar niet voor te schamen. Hier zijn een paar belangrijke dingen om te onthouden wanneer je kind in bed plast:

 • Stel je kind gerust dat je niet boos bent. 
 • Herinner hem of haar eraan dat het niet zijn of haar schuld is. 
 • Geef je kind een knuffel en help hem of haar zich te wassen, af te drogen en een schone pyjama aan te trekken. 

Een van onze favoriete tips voor nachtelijke zindelijkheidstraining is om van het toilet een fijne toegankelijke plek te maken. Je kind zal het dan ‘s nachts niet vervelend vinden om naar de wc te moeten gaan en zo voorkom je plas in het matras. Sla toiletpapier in dat extra zacht en extra sterk is, zoals Edet Ultra Soft, om van je toilet een kleine troon te maken

Wat je als eerste doet tegen urine in het matras 

Hoe eerder je het natte bed aanpakt, hoe makkelijker het is om de lakens en het matras schoon te maken en urinegeurtjes te verwijderen. Begin dus gelijk om urine uit het matras te halen:

 1. Haal de lakens van het bed. Haal de molton en de lakens van het bed en stop ze in de wasmachine. Zichtbare vlekken kun je, voordat je de lakens in de machine stopt, behandelen met wasmiddel of een vlekverwijderaar.
 2. Verschoon het bed. Als je al een waterdichte beschermhoes om het bed had zitten, kun je deze simpelweg even afnemen, het beddengoed vervangen en je kind weer in bed stoppen. Zo niet, dan moet je aan de slag om de urinevlekken te verwijderen uit het matras.

Het matras reinigen: urine verwijderen

Als je geen waterdichte hoes hebt, kun je deze stappen volgen om durinevlekken te verwijderen uit het matras:

 1. Vind een ander bed. Breng je kind naar een ander bed, want het matras heeft tijd nodig om goed te drogen.
 2. Dep de urine op. Gebruik sterk keukenpapier om zoveel mogelijk plas uit het matras te krijgen. Dep voorzichtig om te voorkomen dat je de vlekken uitspreidt of dieper in het matras wrijft.
 3. Sprenkel zuiveringszout (natriumbicarbonaat) op de urine in het matras om het zoveel mogelijk te absorberen.
 4. Meng een schoonmaakoplossing. Je kunt gelijke eenheden water en azijn2 gebruiken, of je gebruikelijke waspoeder en water. Spray de oplossing over alle vlekken.  
 5. Laat de oplossing inwerken. Je moet de oplossing ongeveer 5 tot 10 minuten op de vlek laten zitten. 
 6. Dep de vloeistoffen weer op met meer keukenpapier om het matras zo droog mogelijk te maken.
 7. Sprenkel meer zuiveringszout over het hele matras en laat het tenminste 18 uur drogen. Zuiveringszout helpt om het matras te drogen. Dit is ook een geweldige manier om de geur van urine uit het matras te krijgen.3
 8. Stofzuig het matras. Stofzuig het matras de volgende dag, om het zuiveringszout te verwijderen en zet het matras op z’n kant zodat het een paar uur kan luchten voordat je het bed weer opmaakt.

Redenen waarom een kind in bed heeft geplast 

Hoe belangrijk het ook is om na bedplassen schoon te maken, het is ook belangrijk om uit te zoeken waarom het in de eerste plaats is gebeurd. Er zijn een aantal mogelijke redenen waarom je kind in bed plast: 1, 4

 • Sommige kinderen hebben gewoon meer tijd nodig voordat ze ook 's nachts zindelijk worden. 
 • Het gevoel dat ze moeten plassen zorgt er niet voor dat ze wakker worden.
 • Stress op school of thuis.
 • Een onderliggende medische aandoening. 

Als je bang bent dat er iets ernstigers aan de hand is, kun je altijd het beste contact opnemen met een medische professional, zoals je huisarts, voor advies en geruststelling.

Hoe voorkom je dat je moet schoonmaken na bedplassen 

Hoe lief je kinderen ook zijn, en hoe gewoon het ook is, bedplassen (en urinevlekken verwijderen uit het matras) kan een beetje vermoeiend zijn... letterlijk! Aanbevolen door Thuisarts.nl zijn hier een paar eenvoudige dingen die je thuis kunt doen om je kinderen te helpen 's nachts droog te blijven4, zodat je minder vaak ontdekt dat je kind in bed heeft geplast: 

 • Laat je kind plassen voor het slapen gaan. Het is een goed idee om je kind aan te moedigen naar de wc te gaan voordat hij of zij naar bed gaat. Naar bed gaan met een lege blaas kan hen helpen voorkomen dat je kind 's nachts moet plassen. 
 • Overweeg een wekker te zetten voor een nachtelijk toiletbezoek. 
 • Je kunt ook een plaswekker gebruiken. Deze wekker is verbonden aan een broekje en gaat af zodra je kind begint te plassen, zodat hij of zij wakker wordt en naar de wc kan gaan. 
 • Overweeg om een beloningssysteem op te zetten. Dat wil niet zeggen dat je kind gestraft moet worden voor het hebben van een ongelukje! Je kunt je kind belonen voor het bereiken van mijlpalen zoals een hele nacht droog zijn en dingen onthouden zoals elke keer voor het slapen gaan naar het toilet gaan. 

Je kunt maatregelen nemen om de kans te verkleinen dat je kind in bed plast, maar de eerste keer zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat je kind in bed geplast heeft. Het matras schoonmaken is een stuk makkelijker als je een waterdichte beschermhoes aanschaft. Er komt zo geen urine in het matras en je hoeft alleen de lakens te wassen.

Daar ga je dan. Je hebt nu een handvol redenen waarom je kind in bed plast, tips om bedplassen te voorkomen en natuurlijk een eenvoudige handleiding om urine uit het matras te krijgen als het toch gebeurt. 

Bronnen: 

1 Ouders, Kenniscentrum Bedplassen

2 Method for removing odor from vinegar, Google Patents 

3 Preliminary observation on the effect of baking soda volume on controlling odour from discarded organic waste  

4 Mijn kind plast in bed, Thuisarts.nl


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op