Makkelijk een airfryer schoonmaken op 2 manieren 

Een lachende man gebruikt een tang om de inhoud van een airfryer te roeren.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Airfryers: de keukenuitvinding waarvan we niet wisten dat we die nodig hadden, en inmiddels kunnen we niet meer zonder. Of je nu doordeweeks sneller wil koken of je graag radicale experimenten uitvoert met je nieuwe keukengadget, je komt de airfryer tegen in steeds meer keukens. Maar hoe maak je een airfryer schoon? 

Bij elke nieuwe gadget horen tips en trucs die je helpen alles eruit te halen wat erin zit. Nou, wij hebben schoonmaaktips voor je airfryer om korte metten te maken met aangekoekt vuil nadat je jouw heerlijke maaltijd hebt verslonden. Een glanzend schone airfryer is niet alleen leuk om naar te kijken, maar zorgt er ook voor dat je eten lekkerder smaakt en natuurlijk dat het hygiënischer is en veiliger om te eten. 

Dus ontdek hoe makkelijk het is om je airfryer schoon te maken met onze tips, inclusief hoe je het airfryermandje kunt schoonmaken en hoe je aangekoekt vet van de airfryer kunt verwijderen. Zo is de airfryer klaar om te gebruiken zodra jij, je partner of huisgenoot een meesterwerk wil bereiden. Het is hygiënisch en iedereen in je huishouden zal je dankbaar zijn. Geweldig! 

De airfryer reinigen: korte schoonmaakbeurt 

Voordat we onze mouwen opstropen en beginnen met schrobben, kijken we eerst even hoe je je airfryer een snelle beurt kunt geven. Misschien heb je er alleen wat brood in geroosterd of een portie frietjes gebakken; je hebt geen olie gebruikt en niet te veel rommel gemaakt, maar je wil de airfryer toch even schoonmaken. Hoe maak je dan een airfryer schoon? 

Het is simpel: volg gewoon deze stappen om snel de airfryer te reinigen: 

 1. Haal de stekker uit het stopcontact. Dit is een belangrijke eerste stap. Ten eerste maakt het het veel gemakkelijker om de airfryer schoon te maken, omdat je hem zo eenvoudig kunt ronddraaien om elk plekje te bereiken. Ten tweede, en nog belangrijker, is dit een essentiële veiligheidsmaatregel. Door de stekker uit het stopcontact te halen verminder je de kans op een elektrische schok of schade aan de airfryer, en voorkom je dat je hem per ongeluk aan zet. 
 2. Verwijder het mandje. Verwijder het mandje van de airfryer en zet dit even apart. 
 3. Pak een vel sterk, absorberend keukenpapier. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de airfryer niet net gebruikt is en dat deze genoeg is afgekoeld om hem aan te raken. Pak nu je vel keukenpapier, stop dit in de airfryer op de plek waar het mandje zat, en neem de bodem en zijkanten af. Vermijd hierbij het verwarmingselement omdat je dit niet wil beschadigen. 
 4. Pak de buitenkant aan. Als je sterk keukenpapier gebruikt, zoals Edet Superior, en het velletje nog niet zo vies is, kun je dit even uitspoelen en er ook de buitenkant van je airfryer mee afnemen. De meeste airfryers hebben een kunststof behuizing. Dit is een makkelijk schoon te maken materiaal, maar kan ook makkelijk onder de vuile vegen en vette vingerafdrukken komen te zitten. Door de buitenkant af te nemen laat je de airfryer mooi glanzen. Zeker als je airfryer altijd op het aanrecht staat, ziet zo je hele keuken er schoner uit! 
 5. Tijd om het airfryermandje schoon te maken! Omdat je de airfryer maar een kleine schoonmaakbeurt geeft, hoef je hier niet te veel tijd en moeite aan te besteden. Haal het mandje uit de airfryer (indien aanwezig) en schud eventuele kruimels of etensrestjes in de vuilnisbak. Gebruik hetzelfde vel keukenpapier (of een nieuw vel als dat iets te vies is) en veeg de binnenkant van het mandje goed af. 

Gebruik Edet Superior keukenpapier : je kunt het nat maken, uitwringen en tot wel drie keer opnieuw gebruiken voor dezelfde taak. Het is bovendien super absorberend, dus je verwijdert er gemakkelijk restjes vloeistof of kruimels mee.

Grondig een aangekoekte airfryer schoonmaken 

Je hebt een heerlijk gerecht bereid in de airfryer, en iedereen zit vol en ontspannen op de bank om de volgende aflevering van jullie favoriete tv-serie te kijken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om die vieze airfryer te laten staan totdat je hem weer nodig hebt, kun je door je mouwen op te stropen en hem schoon te maken niet alleen je airfryer een beetje liefde te tonen, maar ook je toekomstige zelf en je huisgenoten. 

De aangekoekte airfryer schoonmaken, en schoonmaken in het algemeen, laat zien dat je geeft om de ruimte die je deelt met je partner, huisgenoten of gezin. Schoonmaken kan je ook een gevoel van voldoening geven, dus volg deze stappen om je airfryer te ontvetten: 

 1. Nogmaals, haal de stekker uit het stopcontact. Ervoor zorgen dat de stekker van je airfryer uit het stopcontact is voordat je begint is een belangrijke veiligheidsmaatregel, dus sla deze stap niet over! 
 2. Verwijder het mandje. Zo kun je het airfryermandje schoonmaken: haal het mandje uit de airfryer en schud of schraap eventuele etensrestjes in de vuilnisbak (je wil niet dat deze je leidingen verstoppen!) 
 3. Dompel het mandje onder. Airfryers worden erg heet en het komt veel voor dat etensresten, olie en kruiden aankoeken op het mandje. Je kunt het mandje van de airfryer ontvetten en aangekoekt vuil te verwijderen door het tien minuten in de gootsteen of een teiltje gevuld met een warm sopje te laten weken. 
 4. Ondertussen... Voordat je begint het verwarmingselement van de airfryer schoon te maken, moet je er eerst zeker van zijn dat de airfryer helemaal is afgekoeld. Om te voorkomen dat je het verwarmingselement beschadigt, raden we aan het schoonmaakadvies in de handleiding te volgen. 
 5. Maak de binnenkant van de airfryer schoon. Terwijl het mandje in het sopje ligt, spuit je wat keukenreiniger in de airfryer. Laat het even inweken en schrob het dan goed schoon met een vel Edet Superior keukenpapier. Het vuil komt er zo makkelijk af. 
 6. Terug naar het mandje. We gaan nu verder met het mandje. Pak een sponsje of afwasborstel en schrob het goed schoon in hetzelfde sopje (een makkelijke manier om water te besparen. Schenk extra veel aandacht aan hardnekkig vuil. Hoe sneller je de airfryer schoonmaakt nadat deze is afgekoeld, hoe makkelijker je dit verwijdert! Zodra al het vuil weg is, spoel je het mandje af met wat schoon water en laat je het drogen. 
 7. Neem de buitenkant van de airfryer af. Spuit wat keukenreiniger op de buitenkant van je airfryer en neem deze af met een keukenpapiertje. Voor het beste resultaat gebruik je keukenpapier dat ook nat erg sterk is. 

 Wil je liever je airfryer schoonmaken met baking soda of azijn? Probeer dan eens je eigen, volledig natuurlijke reinigers te maken.Ze zijn supereffectief, vrij van kunstmatige chemicaliën en je bespaart misschien zelfs wat geld! Voor een frisse geur kun je ook je airfryer schoonmaken met citroen. Bekijk de tips voor 'zeep' en ovenreiniger in dit artikel over natuurlijke reinigingsmiddelen voor meer informatie. 

Kan een airfryer in de vaatwasser? 

Je weet nu dus de beste manier om aangekoekt vet van een airfryer te verwijderen en hoe je een airfryer schoonhoudt. Maar misschien was je niet met de hand af (dat is tenslotte ook heel wat gedoe na een heerlijk feestmaal) en vraag je je af: kan een airfryer in de vaatwasser?  

Het korte antwoord: nee. Volledigeairfryerszijn niet vaatwasmachinebestendig, omdat ze elektrische circuits en verwarmingselementen bevatten. Losse onderdelen, zoals het mandje, kunnen dat echter wel zijn. We raden je aan de handleiding van de fabrikant te raadplegen voor een definitief antwoord, aangezien elke airfryer waarschijnlijk andere richtlijnen heeft.  

Sommige mensen die geen vaatwasser hebben, gebruiken een vaatwastablet op een aangekoekte airfryer schoon te maken. Omdat vaatwastabletten agressiever zijn dan handafwasmiddel, is het echter mogelijk dat ze de anti-aanbaklaag aantasten. We raden daarom niet aan een airfryer schoon te maken met een vaatwastablet, tenzij in de handleiding van jouw airfryer staat aangegeven dat dit wel kan. 

Hoe maak je een airfryer schoon? Je weet het nu! 

Nu weet je precies wat je moet doen om een airfryer te reinigen. Je airfryer zal niet alleen mooi glanzen, maar de kans is groot dat de gerechten die je erin bereidt ook beter zullen smaken! 

Als je een liefhebber bent van airfryers, maar moeite hebt met het optillen, wassen en drogen ervan, vraag dan een familielid, vriend of buur om hulp. We hebben allemaal wel eens een helpende hand nodig en de meeste mensen helpen een ander graag.  

Op dezelfde manier zullen anderen het op prijs stellen als jij helpt met dit soort kleine taken. Als je bijvoorbeeld iemand kent met mobiliteitsproblemen of die om welke reden dan ook een helpende hand kan gebruiken, kun je aanbieden om hem of haar een handje te helpen. Gewapend met dit handige artikel weet je hoe je je airfryer moet schoonmaken, dus deel het plezier en gebruik je nieuwe vaardigheden om iemand anders te helpen. 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op