Goedkoper boodschappen doen met duurzame winkeltips 

Twee kinderen spelen met sinaasappels; ouders pakken boodschappen uit.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Op het milieu letten terwijl je boodschappen doet, hoeft niet te betekenen dat je veel geld uit moet geven. Sterker nog, met een paar slimme winkelstrategieën kun je genieten van duurzame gewoonten die even goed zijn voor de planeet als voor je portemonnee. Hier lees je hoe je geld kunt besparen op boodschappen terwijl je milieuvriendelijk winkelt. 

Slimme en duurzame strategieën om geld te besparen op boodschappen 

Duurzaam winkelen draait niet alleen om het maken van milieuvriendelijke keuzes; het kan ook betekenen dat je slim omgaat met je financiën. Weten hoe je duurzame voeding en andere basisbenodigdheden kunt vinden kan een impact hebben op het milieu en helpen geld te besparen. Hier zijn onze beste duurzame tips om goedkoper boodschappen te doen: 

 • Maaltijdplanning. Het opstellen van een maaltijdplan is een geweldige eerste stap naar een duurzame keuken. Het maakt je boodschappenlijstje eenvoudiger, beperkt de verleiding van onnodige extra's en zorgt ervoor dat elk gekocht product een doel heeft, waardoor voedselverspilling wordt verminderd. 
 • Kwaliteitsproducten kopen. Het kopen van huishoudelijke benodigdheden van goede kwaliteit is een andere efficiënte manier om afval te minimaliseren en op de lange termijn geld te besparen. Door bijvoorbeeld sterk, super absorberend keukenpapier te kopen zoals Edet keukenpapier, heb je minder vellen nodig! 
 • Bulkinkopen. Inkopen doen in bulk kan geld besparen op boodschappen en de hoeveelheid verpakkingsafval verminderen. Zorg er wel voor dat je je spullen goed opbergt om ze vers te houden. En onthoud: meer kopen voor minder is geweldig, maar alleen als je het allemaal kunt opeten voordat het bederft. Je kunt anders ook alleen niet-bederfelijke producten in bulk kopen. 
 • Seizoen selecties. Omarm de seizoenen! Seizoensgebonden producten komen uit de volle grond of uit onverwarmde kassen, waardoor er vaak minder energie nodig is bij de teelt en ze een kleinere ecologische voetafdruk kunnen hebben.1 
 • Herbruikbare producten. Herbruikbare tassen en bakjes zijn zowel milieuvriendelijk als economisch op de lange termijn. Veel winkels rekenen kosten voor plastic tasjes, dus door je eigen tas mee te nemen, geef je in de loop der tijd een beetje minder geld uit en kun je dus voordelig boodschappen doen. 
 • 'Lelijke' producten. Beoordeel een vrucht niet op zijn uiterlijk! 'Lelijke' producten zijn net zo voedzaam, maar zijn vaak goedkoper en het kopen ervan helpt voedselverspilling te verminderen. Je kunt groenten die er minder mooi uitzien prima gebruiken voor bijvoorbeeld soep en stamppot. 
 • Maaltijden zonder vlees. Minder vlees eten kan een grote impact hebben op zowel het milieu2 als je budget. Plantaardige eiwitten zoals bonen en linzen kunnen betaalbare en duurzame alternatieven zijn. 
 • Winkel in de buurt. Winkelen in je buurt ondersteunt lokale bedrijven en kan de CO2-uitstoot van voedseltransport over lange afstanden verminderen. 
 • Verminder het gebruik van artikelen voor eenmalig gebruik. Probeer waar mogelijk producten met overmatige verpakkingen te vermijden, vooral kunststoffen voor eenmalig gebruik. Kies voor items die gerecycled of gecomposteerd kunnen worden. 
 • Kweek je eigen groenten. Als je wat buitenruimte hebt of zelfs maar een zonnige vensterbank, kan het kweken van je eigen kruiden, fruit of groenten een lonende manier zijn om te bezuinigen op boodschappen. Het vermindert de noodzaak voor transport en verpakkingen, en niets smaakt zo lekker als zelfgekweekte producten. 
 • Slimme opbergoplossingen. Door je voedsel op de juiste manier op te bergen, kan de houdbaarheid ervan worden verlengd. Dit leidt tot minder verspilling en minder trips naar de winkels. Investeren in goede kwaliteit hersluitbare bakjes, het leren van de beste opbergmethoden en het begrijpen van voedseletiketten kan helpen om je voedsel langer te laten meegaan. 
 • Waterbesparing. Wees je bewust van de watervoetafdruk van producten. Het kiezen van voedingsmiddelen die minder water nodig hebben tijdens de productie, zoals peulvruchten zoals erwten, bonen en linzen in plaats van rundvlees, kan bijdragen aan waterbesparing. Bovendien kan het verminderen van waterverbruik thuis bij het wassen van producten ook een verschil maken. 

Als onderdeel van onze missie om betaalbaar keukenpapier en toiletpapier te creëren die geen compromissen sluiten op het gebied van kwaliteit, zijn we altijd bezig met innoveren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom zijn onze verpakking recyclebaar en voor een deel gemaakt van gerecycled plastic*.

Bespaartips voor boodschappen: prijzen vergelijken 

Een van de meest effectieve manieren om voordelig boodschappen te doen is door prijzen te vergelijken tussen verschillende supermarkten. Hier lees je hoe je geld kunt besparen op boodschappen door prijzen te vergelijken: 

 • Gebruik technologie. Er zijn tal van apps en websites die zijn gewijd aan het vergelijken van supermarktprijzen. Maak gebruik van deze tools om te controleren welke winkels de beste deals bieden op de items die je nodig hebt. 
 • Spaarprogramma's. Meld je aan voor spaarprogramma's bij de supermarkten waar je vaak winkelt. Ze bieden leden vaak exclusieve kortingen en mogelijkheden om prijzen te vergelijken met eerdere aankopen. 
 • Eenheidsprijzen. Kijk naar de eenheidsprijs, die vaak wordt weergegeven op het schapetiket. Deze vertelt je de kosten per gram, liter of een andere eenheid, waardoor het gemakkelijker wordt om verschillende maten en merken met elkaar te vergelijken. 
 • Seizoensgebonden verkopen. Houd je op de hoogte van seizoensgebonden verkooptrends. Sommige supermarkten bieden bijvoorbeeld kortingen op bepaalde items rond feestdagen of op een bepaalde tijd van het jaar. 
 • Strategisch inslaan. Als je een geweldige deal vindt op een niet-bederfelijk item dat je regelmatig gebruikt, sla dan in. Zorg er wel voor dat het iets is wat je zeker zult gebruiken en dat je de opslagruimte hebt. 

Door prijsvergelijkingen op te nemen in je winkelroutine, kun je ervoor zorgen dat je duurzame voeding en huishoudelijke benodigdheden koopt voor de beste prijs, waardoor je effectief geld kunt besparen op boodschappen. Onthoud dat het doel is om je bewust te zijn van je budget terwijl je keuzes maakt die het milieu en je gemeenschap ondersteunen. 

Het verminderen van afval hoeft niet te betekenen dat je compromissen sluit op het gebied van kwaliteit. Edet toiletpapier wordt gemaakt met vezels uit duurzame en hernieuwbare FSC-gecertificeerde bronnen, maar voelt toch superzacht aan op je huid en zorgt voor een hygiënisch bezoek aan het toilet.

Milieuvriendelijk winkelen omarmen, alleen wanneer je kunt 

Als het gaat om duurzaam boodschappen doen, is het belangrijk om te onthouden dat ieders capaciteit voor verandering anders is, en dat is helemaal prima. Je hoeft geen drastische stappen te ondernemen om een milieubewuste levensstijl te beginnen; het gaat erom betere keuzes te maken binnen je eigen mogelijkheden en omstandigheden. Volg gewoon onze duurzame boodschappentips, wanneer je kunt. 

Als je je CO₂-voetafdruk op andere manieren wilt verkleinen, bekijk dan onze andere tips voor het verminderen van je ecologische voetafdruk .

Nu weet je hoe je kunt bezuinigen op boodschappen, en hoe je duurzamer kunt winkelen. Door te plannen, verstandig te kiezen en milieuvriendelijke producten te omarmen, kun je een positieve impact hebben op zowel het milieu als je financiën. 

Onthoud, duurzaam eten kopen gaat niet over perfectie; het gaat erom betere keuzes te maken, een aankoop per keer. Met deze tips ben je goed op weg om een slimme, duurzame shopper te worden. 

Ontdek meer over hoe Edet innoveert om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, inclusief onze belofte om tegen 2050 een netto nul uitstoot van broeikasgassen te bereiken. 

Bronnen: 

1 Voedingscentrum, 'Nieuw: Voedingscentrum seizoensgroente en -fruitkalender'

2 Voedingscentrum, 'Milieu en klimaat'

 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op