2 zelfgemaakte fijne motoriekoefeningen voor jonge kinderen

2 zelfgemaakte fijne motoriekoefeningen voor jonge kinderen

Voor jonge kinderen is het belangrijk om hun fijne motoriek te stimuleren. Met deze leuke zelfgemaakte fijne motoriekspelletjes leren je kinderen spelenderwijs betere coördinatie en andere vaardigheden. Zo hebben we een oefening om meteen ook kleuren te leren, en spelletjes voor de fijne motoriek waarbij je kinderen ook leren tellen. Tijd om je spieren op te warmen en te beginnen!

Bij onze fijne motoriekoefeningen wordt felgekleurde verf gebruikt. Houd wat keukenrol bij de hand voor het geval de verf terecht komt op ongewenste plekken, zoals je keukentafel!

Kleurenkasteel | appelboom telspelletje

Kleurenkasteel

Leer je kinderen om te tellen en kleuren bij elkaar te zoeken met deze leuke activiteit om kleuren te leren. Spelletjes als dit zijn niet alleen leuk en leerzaam, maar ook goede oefeningen voor de fijne motoriek!

Duur: ongeveer 3 uur

Wat heb je nodig:

 • 2 lege tissuedozen
 • 4 lege wc-rollen
 • Kantelen (toren kasteel) sjabloon
 • Potlood
 • Schaar
 • Grijze, rode, blauwe en groene plakkaatverf
 • Kwast of penseel
 • Lijm
 • Perforator
 1. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 01Leg eerst een lege tissuedoos ondersteboven op je werkoppervlak. Pak een lege wc-rol, zet deze rechtop op de doos en teken er een cirkel omheen. Herhaal dit tot je vier cirkels hebt.
 2. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 02Knip de vier cirkels uit.
 3. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 03Pak de tweede lege tissuedoos, knip deze open en maak deze plat. Gebruik het sjabloon om grote repen met kantelen uit te knippen.
 4. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 04Plak de kantelen rond de bovenkant van de tissuedoos, zodat deze op een kasteel begint te lijken.
 5. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 05Verf de doos en de kantelen grijs met de plakkaatverf en laat deze drogen.
 6. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 06Verf een cirkel rond elk gat met een verschillende felle kleur.
 7. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 07Maak torentjes door vier kleinere repen met kantelen uit te knippen en deze op een uiteinde van alle vier de lege wc-rollen te plakken.
 8. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 08Verf de torentjes elk in een andere felle kleur en laat ze drogen, voordat je ze op de hoeken van het grijze kasteel plakt.
 9. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 09Leg de laatste hand aan deze activiteit om de fijne motoriek te stimuleren door fiches te maken van overgebleven stukjes karton van de tissuedoos. Verf ze met de verschillende kleuren verf.
 10. fijne motoriek oefeningen kleursortering kaste 10Laat het geverfde karton drogen voordat je de perforator gebruikt om de fiches te maken.

Laat je kinderen nu de fiches in het gat met de bijpassende kleur doen! Het oppakken van de kleine fiches is een goede oefening voor hun fijne motoriek.

Appelboom telspelletje

Ideaal voor peuters die nog niet naar school gaan – je stimuleert hun fijne motoriek en deze oefening leert ze ook om te tellen.

Betrek je hele gezin bij deze activiteit: tellen is een teamsport! Bovendien is het handig als een volwassene de verantwoordelijkheid voor het knippen op zich kan nemen.

Duur: ongeveer 2 uur

Wat heb je nodig:

 • Lege Edet wc-rollen
 • Lege tissuedozen
 • Keukenpapier
 • Sjablonen voor de bladeren
 • Lichtbruine, lichtgroene en donkergroene plakkaatverf
 • Kwast of penseel
 • Gekleurde stiften
 • Schaar
 • Potlood
 • Lijm
 1. fijne motoriek oefeningen tree tellen 01Elke boom heeft een stevige boomstam nodig! Verf eerst de lege wc-rollen bruin.
 2. fijne motoriek oefeningen tree tellen 02Wacht tot de boomstammen droog zijn en schrijf dan een getal op één kant van elke wc-rol. Knip vervolgens voorzichtig twee gleuven aan het uiteinde van elke wc-rol.
 3. fijne motoriek oefeningen tree tellen 03Maak nu de bladeren: knip een lege tissuedoos open en maak deze plat. Gebruik het sjabloon om zoveel bladeren te tekenen als er op het karton passen en knip ze uit.
 4. fijne motoriek oefeningen tree tellen 04Verf de bladeren licht- en donkergroen, en laat ze drogen.
 5. fijne motoriek oefeningen tree tellen 05Nu is het tijd voor de appels! Pak een vel keukenpapier en kleur dit rood met de stiften.
 6. fijne motoriek oefeningen tree tellen 06Scheur het keukenpapier vervolgens in kleine vierkantjes en maak hier kleine propjes van.
 7. fijne motoriek oefeningen tree tellen 07Plak de appeltjes tenslotte op de groene bladeren – 1 appel op de eerste, 2 op de tweede, 3 op de derde, enzovoorts. Zo leert je kind niet alleen tellen, maar het plakken van de propjes papier op de bladeren is meteen een goed spelletje voor hun fijne motoriek.

Met deze activiteiten om de fijne motoriek te stimuleren zullen zowel jij als je kinderen veel plezier hebben! Bovendien leren ze tegelijkertijd tellen en kleuren herkennen. Leuk én leerzaam – wat wil je nog meer van zelfgemaakte motoriekspelletjes?


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op