De perfecte ochtendroutine voor school

Een gezin van drie zit 's ochtends aan tafel te ontbijten

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Lunch, huiswerk, gymspullen, twee bijpassende sokken; het is soms gewoon enorm hectisch om de kinderen ’s ochtends voor te bereiden op school. Misschien heb je vaak zelfs het idee dat het makkelijker is om een marathon te rennen dan de kinderen op tijd de deur uit te krijgen. Maar met een goede voorbereiding en een paar eenvoudige trucjes zet je zo een handig ochtendritueel in elkaar, waardoor je bijna zingend de deur uitgaat.

Een goede ochtendroutine begint de avond ervoor

Je voorkomt een heleboel stress als je de avond ervoor al de schooltassen inpakt, lunches maakt en het huiswerk afmaakt. Dit helpt ook om je kinderen goed na te laten denken over wat ze nodig hebben (in plaats van op het laatste moment dingen in de tas te proppen), en ze leren hoe belangrijk het is om vooruit te denken. Je ochtendroutine voor school was nog nooit zo gemakkelijk en zelfs de gymspullen zullen op de juiste dagen mee naar school genomen worden.

Een goede nachtrust doet wonderen; probeer daarom je kinderen op tijd naar bed te brengen, zodat ze ’s ochtends uitgerust weer wakker worden. Leg ze uit dat ze hun mobieltjes en tablets niet in de slaapkamer mogen gebruiken en moedig ze in plaats daarvan aan om voor het slapen nog even een boekje te lezen.

Vergeet niet om je kinderen eraan te herinneren om wat toiletpapier mee te nemen. Zo zijn ze de volgende dag meteen goed voorbereid op kleine ongelukjes zoals morsen.

Maak een takenlijstje met plaatjes

Jongere kinderen voorbereiden op school wordt extra leuk met een geïllustreerd takenlijstje. Zo kun je een kaartje maken met hierop een plaatje van een tandenborstel, zodat ze niet vergeten om elke dag hun tanden te poetsen. Prijs ze uitbundig zodra ze het ochtendritueel onder de knie hebben. Ze mogen erg trots zijn op zichzelf!

Maak het eten gemakkelijk

Het is verbazingwekkend hoeveel tijd het voorbereiden van voedsel in beslag neemt. Je kunt tijd besparen door de avond ervoor de hagelslag of cornflakes al op tafel te zetten voor het ontbijt of geweekte havermout met fruit te maken. Natuurlijk is het nog gezelliger als je in het weekend een kooksessie met het hele gezin organiseert. Maak bijvoorbeeld gezonde ontbijtrepen die je op de meest hectische ochtenden supersnel kunt pakken.

Stop een paar tissues in de broodtrommel van je kinderen zodat ze de volgende dag hun handjes kunnen afvegen na de lunch.

Verdeel de verantwoordelijkheden van de ochtendroutine

Je ochtenden zullen een stuk soepeler verlopen als je de taken verdeelt onder alle leden van het huishouden, waaronder de kinderen. Routine maak je het gemakkelijkst door alle gezinsleden hierbij te betrekken; terwijl jij bijvoorbeeld het ontbijt bereidt, maakt je partner de kinderen wakker en helpen de oudere kinderen de jongere kinderen met het aankleden.

Laat ze van hun eigen fouten leren

Als je kinderen vaak ‘s ochtends de schooltas vergeten, probeer ze hier dan niet iedere keer aan te herinneren. Het kan misschien voelen alsof het averechts werkt, maar door ze van hun eigen fouten te laten leren, worden ze zelfstandiger en minder vergeetachtig. Soms is minder echt meer!

Het kan even zoeken zijn om een kinderroutine te vinden die echt bij jouw huishouden past. Je vermindert ‘s ochtends in ieder geval een heleboel stress als je ’s avonds al begint met voorbereidingen, samenwerkt en de kinderen van hun eigen fouten laat leren.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op