Gelaagde kunstwerken schilderen met kinderen

Een schilderij van een boom omringd door in witte lijnen getekende kinderen, schildermaterialen en natuurpatronen.

Verven met kinderen is eigenlijk altijd heerlijk, maar soms is het nog leuker om een stapje verder te gaan dan het gebruikelijke witte vel papier. Of jouw kleintje nu net begint te experimenteren met vingerverf of je al een mini-Picasso in je midden hebt; deze activiteiten om te verven met peuters of iets oudere kinderen vermaken de hele familie (en zorgen voor een kleurrijke keuken) met schitterende gelaagde kunstwerken geïnspireerd door de natuur.

gelaagd landschap | bomencollage

Schilderen met kinderen: verf een gelaagd landschap

Jongere kinderen schilderen en kliederen deze gelaagde landschappen met keukenpapier en zakdoekjes met veel plezier.

Duur: ongeveer 2 uur

Wat heb je nodig:

 • Keukenpapier
 • Zachte zakdoekjes
 • A3-formaat dun karton
 • Schoollijm
 • Verf voor kinderen, zoals plakaatverf
 • Verfpalet
 • Verfkwast
 1. Een vel tekenpapier met repen gescheurd keukenpapier, verf op een palet, een kommetje lijm en een kwast. Leg eerst het karton op een veilig werkoppervlak –schilderen met peuters wordt tenslotte al snel een heerlijke kliederboel!
 2. Repen gescheurd keukenpapier zijn op een vel tekenpapier geplakt met de kwast die er bovenop ligt. Help jouw kind vervolgens om in horizontale lijnen wat lijm op het karton te doen en plak hier lagen keukenpapier op om velden en heuvels te maken. Voeg nog meer lijm en lagen toe om de textuur op te bouwen.
 3. Repen gescheurd keukenpapier die op een vel papier zijn geplakt worden in diverse tinten groen geverfd. Nu is het tijd om te gaan verven met je peuter – leer je kind hoe je kleuren kunt mengen, zoals verschillende tinten groen voor de velden en blauw voor de lucht. Laat zien hoe je ook textuur maakt met verschillende verfstreken.
 4. Een landschap geschilderd op met keukenpapier beplakt papier met wolken van propjes papier en restjes papier ernaast. Nu kunnen ze met propjes zachte zakdoekjes bosjes, bloemen en zachte wolkjes toevoegen – hoe meer lagen en kleuren, hoe beter!

Voor extra textuur kun je ook extra dik en absorberend wc-papier gebruiken, zoals Edet Ultra Soft.

Verven met kinderen: een bomencollage voor de lente

Zodra kinderen een verfkwast onder controle hebben, is het tijd om, een derde dimensie toe te voegen aan hun meesterwerkjes met keukenpapier, toiletpapier en het karton van een lege tissuedoos.

Laat een verantwoordelijke volwassene het knipwerk doen; de kinderen nemen het lijmen en verven op zich.

Duur: ongeveer 3 uur

Wat heb je nodig:

 • Lege tissuedoos
 • Keukenpapier
 • Zachte zakdoekjes of toiletpapier
 • Potlood
 • Schaar
 • Schoollijm
 • Verf voor kinderen, zoals plakaatverf
 • Canvas
 • Verfkwast
 1. Een vel papier waarop een boom is getekend met het potlood dat erbij ligt. Teken samen met jouw kind met een potlood een boomstam en takken in het midden van het canvas.
 2. Repen gescheurd en gepropt keukenpapier worden op een potloodtekening van een boom geplakt met lijm en een penseel. Vervolgens scheur je samen het keukenpapier in stukken en laat je jouw kind hier propjes van maken en deze vastlijmen op de boomstam en de takken.
 3. Blaadjes geknipt uit een lege tissuedoos worden geplakt op een tekening van een boom gevuld met repen keukenpapier. Knip nu de lege tissuedoos open en maak deze plat. Knip wat kleine ovale blaadjesvormen uit en laat je kind zien hoe je deze aan de takken van de boom kunt plakken.
 4. Propjes wc-papier worden geplakt op een tekening van een boom gevuld met repen keukenpapier met kartonnen blaadjes. Vervolgens rol je voor de bloesem wat kleine balletjes van zacht wc-papier en plak je deze aan de takken.
 5. Een geverfde collage van keukenpapier en karton in de vorm van een boom met een verfpalet en een penseel ernaast. Nu is het tijd om het meesterwerk te verven – laat je kind zien hoe je verschillende tinten en kleuren kunt maken voor de verschillende gedeeltes van de boom.

Schilderen met peuters is een van de leukste creatieve dingen die je met je kind kunt doen, maar misschien ook wel een van de rommeligste. Leer ze dat het opruimen er ook bij hoort en laat ze na het verven de boel schoonmaken met een vochtig keukenpapiertje. Maak er een leuke race tegen de klok van: kijk of ze alles schoon kunnen krijgen voor de verf droog is.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op