Zindelijkheidstraining – wanneer kan je kind zindelijk worden?

Een kleine jongen spoelt het toilet door

Potjestraining is een heel spannende tijd: de kleintjes doen een megastap richting onafhankelijkheid en als ouder hoef je minder luiers te verschonen (hoera!). Maar aangezien ieder kind anders is, kan het soms moeilijk zijn om te bepalen wat de juiste leeftijd is om hiermee te beginnen. Geduld is belangrijk, maar er zijn ook een aantal manieren waarop je kunt zien of het tijd is om je kind zindelijk te maken.

Op welke leeftijd moet je kind zindelijk worden?

Een emotioneel en fysiek gezond kind is meestal tussen de 18 maanden en 3 jaar klaar om te beginnen met potjestraining, maar soms kan het zelfs duren tot je kind 4 jaar oud is. Het is belangrijk om te wachten tot je kind er klaar voor is om zindelijk te worden, dus maak je niet druk als jouw kind later zindelijk is dan de kinderen van je vrienden. Uiteindelijk komen jullie er samen echt wel!

Nog iets wat je moet weten over zindelijk worden: de spieren die de blaas en rectum reguleren zijn pas tussen de 18 maanden en twee jaar volgroeid. Als je kinderen eerder zindelijk probeert te maken, dan zijn ze fysiek gewoon nog niet in staat om controle te hebben over hun plas en ontlasting.

Jullie beginnen waarschijnlijk met een aantal valse starten. Dit is heel normaal, dus blijf kalm – jullie kunnen dit! Houd een rol Edet toiletpapier, absorberend keukenpapier of een oude handdoek bij de hand om kleine ongelukjes direct schoon te maken. Denk er wel aan dat je keukenpapier niet kunt doorspoelen!

Is er een verschil in zindelijkheidstraining tussen jongens en meisjes?

Meisjes zijn er vaak een paar maanden eerder klaar voor om zindelijk te worden dan jongens, maar je kunt het beste gewoon even wachten totdat jouw kind laat merken dat hij of zij er klaar voor is. Je hoeft hiervoor geen onderscheiding op basis van geslacht te maken. Zodra je begint om je kind zindelijk te maken zijn er wel een paar belangrijke verschillen in de zindelijkheidstraining van jongens en meisjes.

Op welke tekenen moet je letten

Wanneer je een kind zindelijk kan maken, is helemaal afhankelijk van het kind zelf. Let wel op de tekenen die aangeven of je kind de juiste leeftijd nadert om te beginnen met de potjestraining. Deze signalen kunnen zijn:

  • Ze vertellen je wanneer hun luier nat of vuil is.
  • Ze weten wanneer ze aan het plassen of poepen zijn; ze beginnen wat te friemelen of gaan ergens uit het zicht staan.
    Ze weten wanneer ze plassen of poepen
  • Ze vertellen je van tevoren dat ze moeten plassen of poepen. Dit is het belangrijkste signaal dat ze er klaar voor zijn om op het potje te gaan.
    Ze beginnen je te vertellen dat ze naar het toilet moeten

Het hele gezin kan helpen met potjestraining. Vraag oudere broers en zussen om te letten op deze signalen en vraag hen om hun jongere broertje of zusje aan te moedigen als hij of zij vooruitgang begint te tonen.

Wacht totdat ze de juiste leeftijd hebben bereikt

Peuters leren vaak door anderen te imiteren. Je kunt ze daarom naar jou en andere familieleden laten kijken tijdens het toiletgebruik.. Zo raken ze vertrouwd met het optrekken en naar beneden trekken van kleding, het zitten op de toiletbril, het afvegen en doorspoelen.

Wanneer je je kind zindelijk wil maken, wil je er zeker van zijn dat je genoeg toiletpapier hebt dat zowel zacht als sterk is, zoals Edet Ultra Soft. Vergeet ook niet om vochtig toiletpapier bij de hand te houden. Dit is zacht voor de huid, kan doorgespoeld worden en reinigt net als babydoekjes – ideaal voor een soepele overgang naar het potje.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op