6 essentiële tips voor zindelijkheidstraining voor jongens

Een kleine jongen zit op een potje te kijken naar een boek op zijn schoot

Vaak begin je voor zowel jongens als meisjes op dezelfde manier met zindelijkheidstraining. In grote lijnen is het proces voor jongens en meiden hetzelfde, maar er zijn toch ook een aantal belangrijke verschillen. Daarom is het handig om een aantal toptips te kennen die vooral voor jongens gelden. Als je eenmaal weet hoe je je zoontje op een potje laat plassen, zal de overgang van luiers naar het toilet een spannende en stressvrije stap voor jullie beiden zijn.

1. Hoe verschilt zindelijkheidstraining tussen meisjes en jongens

Een van de belangrijkste verschillen is natuurlijk dat je een jongen moet leren om staand te plassen. Een van de beste manieren om je zoontje op een potje te leren plassen, is door een mannelijk rolmodel te hebben dat hij kan kopiëren: kinderen leren namelijk vaak door anderen te imiteren. Het zou daarom enorm helpen als hij kan zien hoe zijn vader, een oudere broer of een andere vertrouwde man het toilet gebruikt. Dan ziet hij direct hoe anders het is dan wanneer mama naar de wc gaat.

2. Wanneer begin je met zindelijkheidstraining voor een jongen?

Er bestaat geen ideale leeftijd waarop je een jongen het beste kunt leren om in een potje te plassen. Zoals met de algemene ontwikkeling van kinderen verschilt dit nogal: sommige kinderen zijn met 18 maanden al klaar om uit de luiers te gaan, terwijl andere jongens liever wachten totdat ze een jaar of drie (of zelfs vier) zijn. Houd trouwens ook in je achterhoofd dat meiden vaak een paar maanden sneller zindelijk zijn dan jongens.

3. Hoe weet je of hij er klaar voor is

Zodra iedereen heeft geaccepteerd dat er geen ideale leeftijd bestaat voor de zindelijkheidstraining van peuters, hoef je alleen nog maar uit te kijken naar signalen dat je zoontje er klaar voor is. Zo kan hij je bijvoorbeeld vertellen dat zijn luier nat of vies is, of hij vertelt je wanneer hij aan het plassen is. In een later stadium zal hij van tevoren al aangeven dat hij moet plassen. Een van de beste tips voor zindelijkheid bij jongens is om je hierbij niet te haasten – het bespaart jullie beiden veel stress als je gewoon even wacht totdat hij er klaar voor is.

4. Hoe begin je met zindelijkheidstraining?

Je wilt de zindelijkheidstraining van een peuter zo positief en ontspannen mogelijk beginnen. Ongelukjes zijn onvermijdelijk wanneer peuters voor het eerst in een potje leren plassen, dus blijf kalm wanneer dit gebeurt. Prijs je zoontje elke keer dat hij in het potje plast en laat ook oudere broers en zussen uitspreken hoe goed hun kleine broertje het doet. Je doet er ook goed aan om vanaf het begin van de zindelijkheidstraining van peuters te beginnen met hygiënepraktijken: als hij zijn handen wast na het gebruik van het potje, heeft hij al een goede routine voor als hij straks staand in de wc plast.

5. Wat heb je nodig?

Een potje en superzacht wc-papier! Het is gemakkelijk om zowel boven als beneden potjes neer te zetten, zodat ze altijd binnen bereik zijn. Laat je zoontje zijn eigen potje uitkiezen, zodat hij meteen zin krijgt om het te gebruiken.

Maak in een potje leren plassen een fijne ervaring door genoeg sterk en zacht toiletpapier in te slaan, zoals Edet Comfort.

6. Dingen die je moet onthouden bij zindelijkheid van jongens

Zodra jongens leren hoe ze staand kunnen plassen, willen ze misschien niet meer op het potje of de wc zitten. Misschien vergeten ze zelfs helemaal om te zitten en dat kan tot obstipatie leiden. Het is daarom belangrijk om je zoontje ten minste één keer per dag op het potje te laten zitten. Vergeet ook niet om hem te laten zien hoe hij na droog toiletpapier nog even moet navegen met vochtig toiletpapier, bijvoorbeeld van Edet. Dat maakt het vegen net een stukje gemakkelijker.

Met al deze handige tips om je zoontje zindelijk te maken, ben je klaar om samen deze nieuwe fase in te gaan.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op