Als je ooit een net opgeruimde lade hebt open getrokken, zul je begrijpen waarom het zo heerlijk is om je huis te organiseren. Maar het weggooien van de spullen waar je ooit zo dol op was en het opruimen van de rest kan een hele uitdaging zijn. Hier vind je onze favoriete tips voor de opbergsystemen om je huis op te ruimen en organiseren.
Hoe ruim ik mijn huis op?
Begin door te bepalen hoe groot de klus is en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Zo hoef je niet gedemotiveerd te raken als je niet in een paar uur klaar bent. Afhankelijk van het formaat van je huis kan het meer dan een dag of zelfs een weekend duren voordat je klaar bent met opruimen. Als je het grondig aan wilt pakken, kun je het beste je huis opruimen in meerdere weekends en elk weekend een nieuwe kamer onder handen nemen.
Verdeel je hele woning in delen die makkelijk te overzien zijn: eerst in kamers, dan in verschillende hoeken of kasten in de kamer. Voor een echt effectieve opruimsessie laat je geen snuisterijtje op z’n plaats voordat je officieel klaar bent.
Een net huis: indeling van de badkamer
Badkamers worden snel een rommeltje met vreemde sponzen en potten bodylotion waarvan je vergeten bent dat je ze had. Het organiseren van de badkamer kan dan ook een hele klus lijken, maar geeft ook veel voldoening.
Haal alle (maar dan ook echt alle!) producten van je planken en uit het badkamerkastje. Als je het nooit gebruikt of je niet eens wist dat je het had, stop je het in een doos om weg te geven of gooi je het weg. En voordat je de spullen die je wel gebruikt terugzet, is het een goed idee om de badkamer grondig schoon te maken! Spullen zoals toiletrollen en make-upartikelen kun je netjes opbergen in opbergdozen van verschillende formaten.
Opbergsysteem voor de keuken
Je brengt vast veel tijd in de keuken door, dus het is geen wonder dat daar veel spullen terechtkomen die er eigenlijk niet thuis horen. Begin de grote opruiming van de keuken met het terugzetten van alles wat niet in de keuken hoort. Gooi vervolgens bedorven voedsel weg en geef de pannen, apparaten en andere dingen die je niet langer gebruikt weg. Bij het ordenen van je keukenspullen is het belangrijk om alles wat je veel gebruikt, zoals je favoriete pan en kruiden, binnen handbereik te houden. Bewaar grote en kleine spullen apart, zodat je overal makkelijk bij kunt.
Zo kun je je huis opgeruimd houden
Nu je trots bent op je nieuwe, opgeruimde huisindeling, wil je je huis natuurlijk ook zo netjes houden. Dit is het makkelijkst als je je dagelijkse gewoontes beetje bij beetje verandert. Zo zul je er op een dag achter komen dat je bijna geen tijd meer kwijt bent aan het opruimen van je huis, omdat het deel is gaan uitmaken van je routine.
- Geef alles een plek en zorg ervoor dat alles goed zichtbaar is – dat betekent een vaste plaats voor je Edet Easypull keukenpapier, opbergdozen voor reservekabels en een plekje voor elk potje en flesje. Zo weet je precies wat je hebt en koop je spullen niet per ongeluk dubbel. Koop opbergsystemen voor alles wat geen goede plaats in huis heeft.
- Wacht niet met weggooien. Je hoeft niet te wachten tot je een grote opruimsessie organiseert om je huis te organiseren – zodra je je realiseert dat je iets niet (meer) gebruikt, kun je het meteen weggooien.
- Houd alles schoon en stofvrij. Je huis schoonmaken en afstoffen is makkelijker als je huis goed opgeruimd en georganiseerd is. Profiteer ervan door alle oppervlakken dagelijks af te nemen, zodat ze niet alleen netjes, maar ook stralend schoon zijn! Het is al genoeg even met een vochtig vel keukenpapier de planken af te vegen. Kies keukenpapier dat ook nat erg sterk is – zoals Edet.
Nu je je huis goed georganiseerd hebt, is het een eitje om alles netjes en schoon te houden!
Gerelateerde onderwerpen
10 ideeën voor vrijwilligerswerk als gezin voor een hechtere gemeenschap
Wil je vrijwilligen met je gezin? Ontdek hier hoe je vrijwilligerswerk als gezin kunt doen met ideeën voor vrijwilligerswerk voor kinderen en jongeren.
Vrijwilligerswerk: een stappenplan om vrijwilliger te worden
Wil je vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? Ontdek hier onze tips om vrijwilliger te worden in vijf stappen!
Waarom is mijn kat ziek? Symptomen, oorzaken en oplossingen
'Waarom is mijn kat ziek?' Ontdek hoe je een zieke kat herkent, de redenen waarom je kat misschien ziek is, en hoe je een zieke kat thuis kunt verzorgen.
Is mijn hond ziek? Zo kun je een zieke hond herkennen en verzorgen
Je hond geeft over of lijkt lusteloos... Hoe weet je of je hond ziek is en wanneer je naar de dierenarts moet? Ontdek hier waar je op moet letten.
Thuis geld besparen: 10 eenvoudige bespaartips en budgettips
Wil je thuis geld besparen? Volg onze budgettips en bespaartips voor je huishouden om minder geld uit te geven en meer te kunnen doen voor je naasten!
Telefoonverslaving? 20 ideeën om je schermtijd te verminderen
Ben je verslaafd aan je smartphone en wil je je telefoongebruik verminderen? In dit artikel ontdek je 20 ideeën om minder op je telefoon te zitten.