Je huis afstoffen: tips om niets te missen

Man stoft zijn huis af met een stofdoek

Stofnesten zijn niet zo knus als ze klinken. Als je niet regelmatig afstoft, kunnen er verschillende problemen ontstaan; vooral in vergeten hoeken en kieren waar het stof zich ongemerkt opstapelt. Regelmatig, en op de juiste manier, stof verwijderen is belangrijk. Niet alleen omdat stof je huis een vieze uitstraling geeft, maar ook omdat het meubilair en armaturen kan bekrassen. Bovendien kan stof schadelijk zijn voor mensen met ademhalingsproblemen en allergieën. Dus grijp alle spullen die je nodig hebt en begin met afstoffen; deze tips zorgen ervoor dat je geen enkele plek mist.

Hoe ontstaat stof en hoe vaak moet je afstoffen?

Voordat we beginnen met de tips, geven we graag het antwoord op twee veelgestelde vragen: hoe ontstaat stof en hoe vaak moet je het verwijderen? Stof bestaat uit allerlei soorten kleine deeltjes, zoals zand, huidschilfers en vezels van kleding. Het is dus onmogelijk om te voorkomen dat stof in je huis terechtkomt, maar dat betekent gelukkig niet dat je elke dag hoeft af te stoffen. Het belangrijkste is of er iemand in huis woont met een allergie of ademhalingsprobleem. Zo ja, dan zul je ongeveer elke week moeten afstoffen. 

Zo niet, dan zul je elke paar weken stof moeten verwijderen van elektronica en meubilair, maar als je er geen last van hebt, kun je stof op andere plaatsen wel een maandje laten liggen.

Simpel afstofplan

 

 1. Alles wat je nodig hebt om af te stoffen
  Voordat je begint met afstoffen of stofzuigen, kun je het beste eerst alles wat je nodig hebt klaar leggen. Om een beetje stof te verwijderen heb je niet veel meer nodig dat een microvezeldoekje, maar om een plank die onder het stof zit schoon te maken, heb je ook een sopje nodig. Daarnaast wil je misschien ook alvast je meubelwas en je stofzuiger pakken.  

  Edet Superior keukenpapier is ook een handige toevoeging aan je afstofspullen; dit keukenpapier is ook nat erg sterk en ideaal om ook moeilijk te bereiken hoekjes af te stoffen.

 2. De juiste manier om stof te verwijderen
  Er zijn twee dingen waar je aan moet denken als je echt grondig wilt afstoffen:
  1. Werk van boven naar beneden.
  2. Pak de kamer op een systematische manier aan.
  Door van boven naar beneden te werken, weet je zeker dat het stof op de oppervlakken terecht komt die je nog niet hebt aangepakt. Je kunt efficiënt werken door een hele hoek van de kamer van boven naar beneden af te werken voordat je verder gaat naar de volgende hoek. Begin bij de hoeken van het plafond en werk naar beneden tot aan de plinten. Vergeet ook niet de muren goed af te stoffen.

 3. Vergeten plekken vol stof schoonmaken
  Je huis afstoffen is niet klaar totdat je alle hoeken en gaten aangepakt hebt. Deze plekken verzamelen veel stof, maar worden toch vaak overgeslagen:
  • Planken. Haal, terwijl je van boven naar beneden werkt, alle spullen van de planken en neem ze ook goed af.
  • Fotolijsten. Veeg stof niet alleen van de bovenkant, maar ook van de voorkant en zijkanten.
  • Achter apparaten. Dat je het niet kunt zien, betekent niet dat er geen stof ligt! De kans is groot dat de ruimte achter je apparaten erg stoffig is.
  • Knuffels. Knuffels kunnen statisch worden en trekken daardoor stof aan. Als je jonge kinderen hebt (of oudere huisgenoten die een geliefde knuffel hebben), is het een goed idee om af en toe te kijken of de knuffels stoffig zijn.
  • Ventilators. Je kunt een plumeau gebruiken om stof te verwijderen van je ventilator of ventilatierooster, maar de kleine, zachte borstel van je stofzuiger is er waarschijnlijk beter geschikt voor.
  • Onder bedden. We brengen een groot deel van ons leven in bed door, dus het is geen verrassing dat er veel stof onder je bed terechtkomt. Trek je bed bij de muur vandaan, stofzuig eronder en neem de plinten af.

Je weet nu precies hoe je je hele huis kunt afstoffen. Aan de slag!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op