Kinderen zijn gek op met water spelen... ook al is het altijd een hele strijd om ze in bad te krijgen! Het is dus handig om een paar activiteiten achter de hand te hebben als je naar het zwembad, het strand of zelfs je tuin gaat. Laat je inspireren door deze ideeën voor waterspelletjes voor kinderen van alle leeftijden, inclusief spelletjes met water voor in bad.
1. Waterspelletjes: buiten met waterballonnen spelen
Locatie: Tuin
Aanbevolen leeftijd: Basisschoolleeftijd
Heb je een pakje ballonnen? Vul ze met water en je hebt een heleboel leuke waterspelletjes voor kinderen om in de tuin te spelen. De onvermijdelijke knal maakt het voor oudere kinderen nog leuker, maar de kleintjes kijken misschien liever eerst even toe. Haal wat inspiratie uit de volgende ideeën:
- Waterballonrace: Net als eierlopen, maar dan met waterballonnen (houd de ballonnen klein genoeg om comfortabel op grote houten lepels te passen).
- Waterballon in de emmer: Gooi waterballonnen in grote plastic kommen die in een lijn zijn uitgespreid, waarbij de punten toenemen naarmate ze verder weg komen (bonuspunten als de ballon niet barst).
- Waterballonpiñata: Hang de waterballon net als een standaard piñata aan een boomtak en tik er om de beurt op, maar in plaats van snoepjes die naar beneden regenen, zal het echt water zijn.
Houd een rol Edet Superior keukenpapier in de buurt om natte handen af te drogen. Het keukenpapier is superabsorberend en valt niet uit elkaar, ook niet als het drijfnat is!
2. Spelletjes met water: zinken of drijven
Locatie: Bad
Aanbevolen leeftijd: Peuters en kleuters
Plastic speelgoed komt pas echt tot zijn recht in bad. En je kunt spelenderwijs een beetje natuurkunde aan je kleuter introduceren met dit waterspelletje voor kinderen waarbij je moet ontdekken of elk speeltje drijft of zinkt. Leren terwijl je speelt = win-win. En je hebt niet eens een badkuip nodig voor dit spel; een emmer volstaat.
Als ze leren om hun gezicht onder water te houden, kunnen waterspelletjes als deze kinderen echt aanmoedigen om het diepe in te gaan. Zet een zwembril op zodat ze hun ogen onder water open kunnen houden om al het speelgoed te vinden dat gezonken is. Of laat ze hun ogen dichtdoen voordat je een onbepaald aantal speeltjes in het bad gooit, waarna ze met hun handen moeten voelen hoeveel je erin hebt gegooid.
3. Strandballenrace
Locatie: Zwembad
Aanbevolen leeftijd: Zwemmers
Geef ze wat te doen tijdens een dagje bij het zwembad met waterspeelactiviteiten die niet alleen leuk zijn, maar ook veel beweging opleveren. Elk kind heeft een strandbal die ze van de ene kant van het zwembad naar de andere moeten duwen. Zodra de competitieve geest begint te kriebelen, zullen ze hard trappen om te winnen.
4. Estafette met strandemmer
Locatie: Strand
Aanbevolen leeftijd: Iedereen (vanaf dat ze kunnen lopen)
Met water spelen op het strand kan natuurlijk perfect, maar de spelletjes moeten geschikt zijn voor zout water en andere strandgangers niet storen. Als je met emmers speelt aan de kustlijn, kun je aan beide voorwaarden voldoen. Dit is het spel: geef elk kind een schep, beker, lepel of schelp. Ze moeten tussen de rand van het water en hun emmer rennen en die zo snel mogelijk vullen.
5. Watersensorisch spel: ‘laat het regenen'
Locatie: Bad/tuin/zwembad/zee
Aanbevolen leeftijd: Peuters
Voor dit zintuiglijke waterspel heb je alleen een paar bakjes met gaatjes nodig en natuurlijk water – het kan dus overal gespeeld worden waar het nat is. Als je thuis bent, kun je zeven en vergieten gebruiken of anders een paar gaten in de bodem van een schoon, leeg plastic bekertje prikken.
Het is erg leuk voor de kleintjes om water op te scheppen en het te laten regenen op hun favoriete speelgoed (van plastic – niet hun favoriete knuffels). Ze kunnen een regenbui over hun boerderijdieren of dinosaurussen laten komen. Breid het dierenthema ook uit met een paar leuke dierenyogahoudingen.
Nu je een paar ideeën hebt voor waterspelletjes op het strand, in het zwembad, in de tuin en in het bad, ben je klaar om met de waterpret te beginnen, waar je ook bent.
Gerelateerde onderwerpen
10 ideeën voor vrijwilligerswerk als gezin voor een hechtere gemeenschap
Wil je vrijwilligen met je gezin? Ontdek hier hoe je vrijwilligerswerk als gezin kunt doen met ideeën voor vrijwilligerswerk voor kinderen en jongeren.
Vrijwilligerswerk: een stappenplan om vrijwilliger te worden
Wil je vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? Ontdek hier onze tips om vrijwilliger te worden in vijf stappen!
Waarom is mijn kat ziek? Symptomen, oorzaken en oplossingen
'Waarom is mijn kat ziek?' Ontdek hoe je een zieke kat herkent, de redenen waarom je kat misschien ziek is, en hoe je een zieke kat thuis kunt verzorgen.
Is mijn hond ziek? Zo kun je een zieke hond herkennen en verzorgen
Je hond geeft over of lijkt lusteloos... Hoe weet je of je hond ziek is en wanneer je naar de dierenarts moet? Ontdek hier waar je op moet letten.
Thuis geld besparen: 10 eenvoudige bespaartips en budgettips
Wil je thuis geld besparen? Volg onze budgettips en bespaartips voor je huishouden om minder geld uit te geven en meer te kunnen doen voor je naasten!
Telefoonverslaving? 20 ideeën om je schermtijd te verminderen
Ben je verslaafd aan je smartphone en wil je je telefoongebruik verminderen? In dit artikel ontdek je 20 ideeën om minder op je telefoon te zitten.