Knutselen met wc-papier: origami voor het toilet

Drie wc-rollen met het wc-papier gevouwen in een nette waaier, strik en roos op een blauwe achtergrond.

Je kunt het kleinste kamertje een luxe afwerking bezorgen door het uiteinde van de wc-rol in een interessante vorm te vouwen: toiletpapier-origami! Til je eigen badkamer naar een hoger niveau tijdens een regenachtige ochtend  enword een expert in toiletpapier vouwen! Wij hebben drie makkelijke origamivormen om onder de knie te krijgen: een waaier, een strik en een roos. Stijlvol met wc-papier knutselen doe je zo. 

Toiletpapier-origami: makkelijke tips

Voordat we beginnen met onze drie tutorials, geven we je eerst wat advies over hoe je jouw artistieke moment op het toilet effectief kunt organiseren. Hier zijn onze essentiële tips, inclusief hoe je toiletpapier in een punt vouwt en welke soort toiletpapier je precies moet gebruiken:

 • Bij het knutselen met wc-papier is het belangrijk om je vingers niet te hard langs de vouwlijn te laten glijden, want dan kan het vel scheuren. Het is beter om zachtjes te drukken wanneer je je vouwen maakt.
 • Het geheim van een nette, driehoekige punt is ervoor te zorgen dat elke zijde precies in het midden samenkomt. Doe dit door de twee hoeken tegelijkertijd naar elkaar toe te brengen, zodat ze op één lijn liggen. 
 • Flinterdun toiletpapier zal moeite hebben om zijn vorm te behouden, dus kies voor sterke rollen voor je origami-wc-papierkunst

Voorkom dat je het papier per ongeluk scheurt door sterk toiletpapier te gebruiken, zoals Edet Ultra Soft toiletpapier. Het is sterk genoeg om papiervouwen te weerstaan en is tegelijkertijd zacht in gebruik.

Nu ben je klaar om wc-papier te vouwen en prachtige kunstwerken van je toiletpapier te maken.

Hoe vouw je toiletpapier in waaiers?

Om een perfecte waaier te maken moet je eerst een driehoek vouwen, dus je kunt onze tips voor wc-papier-origami al meteen goed kunnen gebruiken! Hier lees je hoe je een waaier maakt:

Waaier gevouwen in het uiteinde van een strook wc-papier op een blauwe achtergrond.
 1. Begin met het afscheuren van twee velletjes (laat deze aan elkaar).
 2. Leg de rechthoek op tafel met de korte kant naar je toe. Vouw de onderrand naar boven tot een diepte naar keuze om een smalle rechthoek te maken. 
 3. Draai het dubbele vel om en herhaal het proces, zodat je weer een smalle rechthoek van dezelfde diepte hebt. 
 4. Ga zo door, terwijl je het vel steeds omdraait, tot je het einde bereikt. Je hebt nu een smalle, gevouwen rechthoek.
 5. Vouw de rechthoek dubbel, zodat de twee uiteinden bij elkaar komen.
 6. Ga vervolgens terug naar je volle toiletrol en vouw de onderrand van het vel omhoog tot een dunne rechthoek zoals je eerder hebt gedaan. Vouw het weer om (zonder om te draaien).
 7. Til nu het vel op, zodat je aan de achterkant werkt. Vouw elke hoek om in het midden om die perfecte driehoekige punt te maken. Leg het vel plat tegen de rol.
 8. Plaats tenslotte de smalle punt van je waaier in de kleine, driehoekige zak op de rol, en spreid de vouwen uit.

Hoe vouw je strikken van toiletpapier?

Zo kun je een mooie strik van toiletpapier te vouwen:

Toiletpapier met origamistrik gevouwen op een wc-rol op een blauwe achtergrond.

 1. Scheur een stuk wc-papier af dat zeven velletjes lang is.
 2. Vouw het aan beide kanten van de strook symmetrisch onder zichzelf, zodat er aan elke kant een half velletje uitsteekt. Zorg ervoor dat er niet meer dan 2 cm ruimte is tussen de middelste vouwen aan de achterkant (ze mogen elkaar ook raken).
 3. Neem je rol er weer bij, breng twee vellen naar voren en scheur de perforatie op het tweede vel aan weerszijden in, zodat er in het midden een stuk van 2-3 centimeter overblijft dat het vel met de rol blijft verbinden.
 4. Leg de twee vellen omgekeerd op de rol en vouw elke lange rand naar binnen tot aan de rand van de perforatie zodat een lange, evenwijdige rechthoek ontstaat. Sla het papier weer naar voren.
 5. Ga terug naar het gedeelte van zeven vellen en knijp het in het midden vast om een strikvorm te maken.
 6. Plaats het midden van de strik aan het uiteinde van het twee-velige deel en rol het op.
 7. Knijp in het midden om het op zijn plaats te houden boven op de rol.

 

Zo vouw je toiletpapier: origami-rozen 

We eindigen met een eenvoudige origami-roos:

Wc-papier in origamiroos gevouwen op een wc-rol op een blauwe achtergrond.

 1. Met de wc-rol nog aan de hanger trek je een vel naar je toe (waarbij het aan de rol blijft vastzitten) en vouw je het in de lengte dubbel naar boven.
 2. Leg je vinger op het uiteinde en wikkel het papier er een paar keer omheen.
 3. Til met je andere hand een deel van het papier dat aan de rol vastzit op en duw het in het rolletje om je vinger, in het midden van de roos.
 4. Rol de toiletrol weer op, zodat de roos erbovenop kan balanseren.

Gefeliciteerd! Nu weet je hoe je toiletpapier kunt vouwen en drie mooie vormen kunt maken! Als je de smaak te pakken hebt, kun je ook mooie kerstversieringen of schattige dieren maken van lege wc-rolletjes.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op