5 tips voor kamerplantenverzorging

Klein meisje verzorgt kamerplanten

Heb jij een enkele palm als blikvanger, een paar hippe cactussen of ben je dol op uitgebreid verticaal tuinieren binnenshuis? Kamerplanten zijn erg trendy, maar daar zit meer achter dan een mooie uitstraling: ze geven sfeer aan je interieur en kunnen je humeur en zelfs luchtkwaliteit verbeteren. Het is dan ook voor elke liefhebber van kamerplanten belangrijk om de juiste manier te weten om verschillende planten te verzorgen. Hier zijn vijf tips om je te helpen om verschillende kamerplanten, van varens tot de bananenplant, te verzorgen.

 1. De verzorging van  kamerplanten stap 1: ken je plant
  Er zijn veel verschillende soorten kamerplanten die allemaal andere voorkeuren hebben. Sommige planten, zoals varens, groeien van nature in vochtige, schaduwrijke gebieden; ze houden dus niet van direct zonlicht. Varens groeien het beste op een plek met een hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer. Vetplanten, daarentegen, gedijen in droge en zonnige omgevingen.

 2. Kies de perfecte plek
  Zet je nieuwe groene vriend thuis op een plaatsje dat ‘ie fijn zal vinden. Als je een aantal planten hebt die van dezelfde omgeving houden, kun je ze bij elkaar zetten. Zet je kamerplanten hoe dan ook niet te dicht bij de radiator: kunstmatige hitte kan je planten uitdrogen en beschadigen, zelfs als ze in het wild in een hete en droge omgeving groeien. Kamerplanten in de winter verzorgen betekent dus dat je ze op een mooi licht plekje zet, maar ze bij de verwarming vandaan houdt. Als je weinig ruimte hebt, is ook verticaal tuinieren binnenshuis een goede optie.

 3. Planten verzorgen: geef ze voeding en water
  Een veelgemaakte fout bij de verzorging van kamerplanten is om ze te veel of juist te weinig water te geven. Cactussen en vetplanten worden snel het slachtoffer van te veel aandacht: het is genoeg om ze één keer per maand een goede scheut water te geven. Planten die meer van een vochtig klimaat houden, kunnen meerdere keren per week water nodig hebben. Ook moet je deze dagelijks besproeien met water.
  Geef je planten daarnaast ook elke 1-2 maanden een beetje plantenvoeding uit het tuincentrum. Volg daarbij de aanwijzingen op de verpakking en zoek uit wat de juiste soort voeding voor jouw kamerplanten is. Denk eraan dat kamerplanten in de winter vaak minder voeding en water nodig hebben.

 4. Maak de bladeren van je kamerplanten schoon
  Ook het schoonmaken van de bladeren van je planten valt onder binnenshuis tuinieren. Door een of twee keer per maand de bladeren af te stoffen, voorkom je dat stof de poriën van je plant verstopt en maak je je plant minder gevoelig voor ongedierte. Zo pak je dit aan:
  • Wees voorzichtig als je planten schoonmaakt. Kamerplanten met erg kwetsbare bladeren, zoals varens, hoeven niet afgenomen te worden, vooral niet als je ze regelmatig besproeit met water. Maak alleen planten met dikke, stevige bladeren schoon en wees ook hierbij erg voorzichtig.
  • Neem het oppervlak af en vergeet daarbij ook de onderkant van de bladeren niet. Zacht keukenpapier is perfect om stof en vuil weg te vegen.
  • Bevochtig het keukenpapier met een klein beetje water en neem hier nog een keer voorzichtig de bladeren mee af. Wrijf ze eventueel nog even op met een droog keukenpapiertje om ze mooi te laten glanzen.

  Edet Superior keukenpapieris perfect voor kamerplantenverzorging, omdat het ook nat ontzettend sterk is en geen vezels achterlaat op de bladeren van je planten. Bovendien is het zacht genoeg om je planten niet te beschadigen.

 5. Verzorg ook de omgeving van je planten!
  Binnenshuis tuinieren is heerlijk, maar kan ook voor rommel zorgen, zoals dode insecten en losse aarde. Ook een schone plant kan grond en dode bladeren achterlaten op de vensterbank, de vloer of je meubilair. Houd wat absorberend Edet keukenpapier bij de hand om gemorst water en vuil snel op te vegen.

Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op