Rouwrandjes? Vieze nagels schoonmaken in 5 stappen 

Twee tienermeiden zitten op een bank en één lakt de teennagels van de ander.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Onze handen krijgen veel te verduren, daarom is het belangrijk dat we ze vaak en goed wassen! Hoewel we er voortdurend aan worden herinnerd dat we onze handen moeten wassen (denk aan alle bordjes die je in openbare toiletten ziet!), is het gemakkelijk om je nagels te vergeten. Maar regelmatig je nagels schoonmaken is ook noodzakelijk. Lees verder om meer te weten te komen over het reinigen van vieze nagels, van begrijpen waarom het belangrijk is om vuil onder je nagels te verwijderen en hoe je nagels eigenlijk vies worden, tot ontdekken hoe je in vijf stappen van die rouwrandjes afkomt en hoe je voor een goede nagelhygiëne zorgt. 

Waarom het belangrijk is om vuil onder je nagels te verwijderen 

Het is erg belangrijk om je nagels schoon te maken, maar toch wordt dit vaak vergeten. Uit onderzoek is gebleken dat er onder onze vingernagels veel bacteriën zitten. Deze bacteriën zijn dezelfde bacteriën die we op onze handen aantreffen, maar er zitten er nog meer onder onze vingernagels. 1, 2 Een goede nagelhygiëne is daarom essentieel; zo kun je namelijk de verspreiding van bacteriën, en als gevolg daarvan mogelijke infecties, voorkomen. 3  

Tekenen van nagelinfecties zijn onder meer verdikking van de nagel, pijn en zwelling van de huid rond de nagel, of een nagel die een ongebruikelijke kleur krijgt, zoals groen. 4, 5 Als je een infectie vermoedt, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je advies geven voor een behandelplan. 

Wat is dat vuil onder je nagels? 

Je hebt waarschijnlijk wel eens wat vuil onder je nagels opgemerkt en je afgevraagd waar het vandaan kwam. Nagels zijn gemaakt van een eiwit dat keratine wordt genoemd. Dit kan zich samen met huidcellen onder je vingernagels ophopen en krijgt vaak een bruinachtige, grijzige kleur wanneer het in aanraking komt met olie of vuil. 

Andere dingen die de rouwranden onder je nagels kunnen veroorzaken zijn vuil, producten voor persoonlijke verzorging zoals vocht inbrengende crèmes en make-up, voedsel en al het andere wat je gedurende de dag aanraakt. Je wilt er waarschijnlijk snel weer vanaf komen, dus blijf dit artikel lezen om te leren hoe je goed onder je nagels schoonmaakt. 

Je nagels schoonmaken in 5 stappen 

Last van lelijke rouwrandjes of wil je je nagels schoonmaken na het tuinieren? Nu je weet hoe belangrijk het is om je nagels schoon te maken en waardoor je nagels vuil worden, kun je deze simpele stappen volgen om vuil onder je nagels te verwijderen: 

  1. Was je handen grondig met water en zeep. Het schoonmaken van je nagels begint met het schoonmaken van je handen. De twee gaan immers (letterlijk!) samen. 
  2. Begin je vieze nagels schoon te maken met een vochtig vel keukenpapier. Voor de moeilijker bereikbare delen kun je een bokkenpootje gebruiken om voorzichtig het vuil onder je nagels weg te schrapen. Als een kind zijn of haar nagels wil schoonmaken, kun je beter even helpen met het gebruik van het bokkenpootje. 
  3. Maak je nagels grondig schoon door ze maximaal 20 minuten in een kom met warm water en appelazijn te laten weken. Appelazijn bevat veel appel- en azijnzuur en heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. 6 Perfect voor een goede nagelhygiëne! 
  4. Was je handen opnieuw met water en zeep om de appelazijn te verwijderen en om ervoor te zorgen dat je nagels helemaal schoon zijn! 
  5. Voed je nagels met nagelriem- of kokosolie. Breng een paar druppels aan op je nagels en de omliggende huid en masseer deze in. Je nagels zijn nu helemaal schoon en verwend! 

Kies het supersterke keukenpapier van Edet , dat zelfs als het nat is niet scheurt.

 

Zo zie je maar! Je weet nu hoe je je nagels thuis moet schoonmaken. En heb je vieze teennagels? Geen probleem. Pas de stappen uit onze gids toe om het vuil van je teennagels te verwijderen. Je hoeft je voeten echter niet met water en zeep te wassen, maar kunt dit gewoon na het douchen doen. Handig en simpel! 

Weg met rouwranden: je nagels dagelijks verzorgen 

Weten hoe je je nagels moet schoonmaken is belangrijk voor een goede nagelhygiëne, maar een goede nagelverzorging zal ze ook op de lange termijn schoon en gezond houden. Hier zijn enkele aanvullende tips om vieze lange nagels tegen te gaan: 

  • Knip je nagels vaak en houd ze indien mogelijk kort. Hoe langer je nagels namelijk zijn, hoe meer vuil en bacteriën eronder kunnen zitten. 3 
  • Vergeet niet je nagels schoon te maken met water en zeep wanneer je je handen wast. 
  • Onthoud om niet te nagelbijten of op je nagels te kauwen. Dit kan je nagels en de omliggende huid beschadigen en open wonden veroorzaken die ontstoken kunnen raken, met mogelijk ernstige gevolgen, zoals schade aan de spieren en pezen in je hand.7 
  • Reinig je nagelschaartje, vijl en bokkenpootje voor elk gebruik. 
  • Knip je nagelriemen niet, omdat deze als barrière werken om infecties te helpen voorkomen.3 

Nu weet je hoe je je nagels kunt verzorgen met ons stappenplan om je nagels schoon te maken. Vergeet niet dat het volkomen normaal is om af en toe vieze nagels te hebben en niets om je voor te schamen, maar vuil onder je nagels verwijderen is belangrijk voor een goede nagelhygiëne. Je kunt op elke leeftijd goede gewoonten op het gebied van persoonlijke hygiëne ontwikkelen, dus je kunt er nu meteen mee beginnen! 

Dit is bovendien een geweldige manier om jezelf en anderen wat liefde te tonen. Als je eenmaal weet dat je in goede handen bent (die van jezelf), kun je daar veel zelfvertrouwen door krijgen. Maar niet iedereen heeft hetzelfde vermogen om voor zichzelf te zorgen, en dat is helemaal niet erg. Als je je nagels beter wilt verzorgen, maar je dat om wat voor reden dan ook niet lukt, vraag dan een familielid of vriend om je te helpen. Of, als je een verzorger hebt, kun je het hem of haar vragen!  

Omgekeerd, als je iemand kent die misschien moeite heeft om sommige van de tips in dit artikel uit te voeren, overweeg dan om een helpende hand aan te bieden. Dat is een daad van zorg erg gewaardeerd zal worden, maar zorg ervoor dat je het onderwerp op een vriendelijke, niet-oordelende manier benadert. 

Bronnen: 

1 McGinley KJ, Larson EL, Leyden JJ. Composition and density of microflora in the subungual space of the hand. J Clin Microbiol. 1988 May;26(5):950-3. doi: 10.1128/jcm.26.5.950-953.1988, 

2 BBC, “What lives under your fingernails?” 

3 Centers for Disease Control and Prevention, “Nail hygiene,” 

4 Thuisarts.nl, "Ik blijf last houden van ontstoken nagelriemen"

5 Thuisarts.nl, "Ik heb schimmelnagels"

6 Ousaaid D, Laaroussi H, Bakour M, Ennaji H, Lyoussi B, El Arabi I. Antifungal and Antibacterial Activities of Apple Vinegar of Different Cultivars. Int J Microbiol. 2021 Aug 7;2021:6087671. doi: 10.1155/2021/6087671

7 Nu.nl, "Hoe ongezond is nagelbijten?"


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op