Veel plassen: hoe vaak plassen per dag is normaal? 

Man in wit shirt doet licht uit in betegelde kamer.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Het lijkt misschien een beetje een persoonlijk onderwerp en het is misschien niet iets wat we altijd met anderen delen, maar hoe vaak je plast is eigenlijk een belangrijke indicator voor je algehele gezondheid. Daarom is het handig om te weten hoe vaak je per dag moet plassen. 

Er is vaak niets mis met veel of weinig plassen. Al onze lichamen zijn uniek, en sommigen van ons plassen misschien meer dan anderen. Maak je je echter zorgen, dan kun je het beste even contact opnemen met je huisarts, die je kan adviseren. En je moet zeker naar je huisarts gaan als je plasritme is veranderd zonder dat je je medicatie, drinkgewoonten of levensstijl hebt veranderd. 

Dat gezegd hebbende, lees ons artikel als je nieuwsgierig bent naar de antwoorden op vragen als: 'hoe vaak per dag plassen is gezond?' (Spoiler, er is geen specifiek aantal keren dat je moet plassen; het hangt allemaal van jou af!) 

Lees dus verder om te ontdekken hoe vaak je ongeveer per dag moet plassen, wat de mogelijke oorzaak van vaak plassen is en wanneer vaak plassen (of juist weinig plassen!) een probleem kan zijn. 

Iemand houdt zijn buikstreek vast terwijl hij bij een toilet staat.

Hoeveel keer moet je plassen per dag? 

Er is geen juist antwoord op de vraag hoe vaak per dag je moet plassen, maar over het algemeen wordt tot zes tot acht keer per 24 uur als gezond beschouwd.1 Dat betekent echter niet dat het ongezond is als je bijvoorbeeld zeven of negen keer per dag moet plassen. Al onze lichamen zijn namelijk verschillend en we zullen ons hele leven allemaal verschillende plasritmes hebben. 

Als we het hebben over gezond plassen, zijn er een paar factoren die ervoor kunnen zorgen dat we minder of juist vaker plassen: 

 • Hoe oud je bent.1,5  
 • Hoe vaak en hoeveel je drinkt.1,2 
 • Wat je drinkt.1,2 
 • Medicatiegebruik.1
 • Medische aandoeningen zoals diabetes.2 
 • De grootte van je blaas.3

Het advies in dit artikel is geen vervanging voor medisch advies. Als je je zorgen maakt over hoe vaak of hoe weinig je plast, vraag dan advies aan een medische professional, zoals je huisarts.

Vaak plassen: moeten mannen vaker plassen dan vrouwen? 

Je wist misschien niet dat er biologische verschillen zijn in hoe vaak mannen en vrouwen moeten plassen.4 De blaas van een man kan doorgaans maximaal 700 ml urine bevatten, terwijl de blaas van een vrouw doorgaans maximaal 500 ml urine kan bevatten.3 Dus als je in de gaten houdt hoe vaak je moet plassen, is het de moeite waard om dit in gedachten te houden! 

En onthoud: als het erom gaat hoe vaak je moet plassen, zijn we allemaal verschillend, dus maak je geen zorgen als je erachter komt dat je iets meer of minder vaak plast dan je naasten! 

Hoelang mag je je plas ophouden? 

We kennen het allemaal... Je bent vijf minuten van huis en je moet echt nodig. Je bent zo dicht bij de wc, maar toch zo ver! Hoe vaak je ook plast of hoe sterk je blaas ook is, het overkomt iedereen wel eens. 

Maar hoelang mag je je plas ophouden? Hoelang je zonder ongemak je plas kunt ophouden, verschilt van persoon tot persoon, maar er is één regel die we allemaal moeten volgen: luister naar je lichaam! Idealiter zouden we onze plas niet moeten ophouden als we veilig naar het toilet kunnen gaan, omdat het ophouden van urine potentieel tot gezondheidscomplicaties kan leiden.6  

's Nachts vaak plassen

Een zwangere vrouw staat voor een spiegel, haar topje over haar zwangerschapsbult getild.

's Nachts vaak plassen, ook wel nycturie genoemd,5 kan je slaap verstoren, je chagrijnig maken en ernstigere gevolgen hebben voor onze kwaliteit van leven. Hoewel het voor veel mensen als normaal wordt beschouwd om 's nachts één keer wakker te worden om naar de wc te gaan, kan vaker nachtelijk plassen een reden tot bezorgdheid zijn. 

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan veel plassen 's nachts, waaronder: 

 • Veel drinken. Het innemen van grote hoeveelheden vocht, vooral 's avonds, kan 's nachts leiden tot vaker plassen.5 
 • Medische omstandigheden. Onderliggende gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, diabetes of een vergrote prostaat (bij mannen) kunnen leiden tot vaker 's nachts plassen.5 
 • Medicijnen. Sommige medicijnen, zoals diuretica of geneesmiddelen die worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, kunnen de urineproductie verhogen met ook 's nachts vaker plassen als gevolg.5 
 • Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en de verhoogde druk op de blaas naarmate de baby groeit ervoor zorgen dat je vaker moet plassen.2
 • Ouderdom. Naarmate we ouder worden, neemt ons vermogen om plas langdurig op te houden af, wat kan leiden tot meer nachtelijke uitstapjes naar het toilet.5 

Wat is de oorzaak van vaak plassen 's nachts? 

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van 's nachts veel plassen aan te pakken. Als dit probleem je slaap en dagelijks leven beïnvloedt, raadpleeg dan een zorgverlener om de oorzaak en de juiste behandelingsopties vast te stellen. 

's Nachts naar het toilet moeten is volkomen normaal, maar kleine kinderen hebben soms nog niet de controle over hun blaas om hun plas in te houden. Geen paniek, in dit artikel ontdek je wat je moet doen als een kind in bed heeft geplast.

Gezonde plasgewoonten ontwikkelen 

Een jong persoon staat in een helder verlichte kamer en drinkt een glas water.

Als je je afvraagt hoe vaak je moet plassen per dag, overweeg dan om gezonde plasgewoonten te behouden en voor je algehele welzijn te zorgen. Gewoonten zijn per definitie kleine handelingen die, als ze consequent worden herhaald, een integraal onderdeel van ons dagelijks leven worden. Vaak voeren we deze gewoonten onbewust uit. Het aanleren van gezonde gewoonten is echt een geweldige manier om wat zelfzorg te tonen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: 

 • Gaan zodra je moet plassen. Dit is een goede gewoonte. Zoals eerder gezegd is het niet aan te raden om je plas op te houden als je nodig moet!6
 • Genoeg drinken. Een andere gezonde gewoonte is om overdag regelmatig te drinken. Als je plas een lichtgele kleur heeft, geeft dit aan dat je goed gehydrateerd bent. Normaal gesproken wordt aangeraden om1,5 – 2 liter water of andere vloeistoffen (thee, koffie...) te drinken per dag.7 Als je echter lijdt aan aandoeningen zoals een chronische nierziekte, moet deze norm door je huisarts worden vastgesteld. 
 • Intieme hygiëne. Gezonde gewoonten op het gebied van intieme hygiëne zijn essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn. Dit houdt onder meer in dat je je billen goed en in de juiste richting afveegt, maar ook dat je de juiste tips voor vrouwelijke hygiëne kent. 
 • Je plasgewoonten in de gaten houden. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je plasgewoonten, zoals hoe vaak per dag je naar de wc gaat, en om contact op te nemen met je huisarts als je een plotselinge verandering of iets ongewoons opmerkt. 

Hoe je toiletgewoonten er ook uitzien, kies toiletpapier dat zacht, absorberend en comfortabel is, zoals Edet Ultra Soft .

Nu weet je hoeveel keer plassen per dag normaal is en waarom je misschien veel of weinig plast! Dus of je nu ervoor wil zorgen dat je genoeg drinkt of je huisarts wil raadplegen omdat je je zorgen maakt over vaak plassen, je kunt nu actie ondernemen om ervoor te zorgen dat je gezonde toiletgewoonten houdt. 

Bronnen: 

1 Thuisarts.nl, 'Ik heb een overactieve blaas,' 

2 Dokter.nl, 'Oorzaken van te vaak plassen,'  

3 How does the urinary system work?, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 

4 Mueller E, Latini J, Lux M, Stablein U, Brubaker L, Kreder K, Fitzgerald MP. Gender differences in 24-hour urinary diaries of asymptomatic North American adults. 

5 Dokter.nl, 'Nycturie; wanneer je 's nachts vaak moet plassen,' 

6 Radar, 'Is het slecht om je plas op te houden? Vier vragen aan specialisten,' 

7 Voedingscentrum, 'Hoeveel water of vocht moet ik per dag drinken?' 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op