Zo goed als nieuw: je haarborstel schoonmaken

Zo goed als nieuw: je haarborstel schoonmaken

Je favoriete haarborstel is natuurlijk geweldig … mits het een schone borstel is. Maar als het oude haar aan alle kanten uit de borstel steekt en deze bovendien keihard is van de haarlak, is het toch wat minder fijn om je schone haar te borstelen.

En als je je haarborstel met andere gezinsleden deelt, is het waarschijnlijk niet alleen jouw haar dat je in de borstel vindt. Misschien is het dus gewoon even tijd om je haarborstel een goede schoonmaakbeurt te geven, maar hoe maak je een haarborstel schoon? Wij leggen het je haarfijn uit.

Haarborstel reinigen: begin met het handvat

Hoe vaak denk je dat je onlangs je haarborstel hebt vastgepakt? En hoe zit het met je broer, zus, partner of beste vriendin? Iedereen in je huishouden kan je haarborstel vastpakken, maar zelfs als jij alleen je haarborstel gebruikt, kan het handvat nog erg vies worden. We wassen immers niet iedere keer onze handen voordat we ons haar borstelen, toch?

Dus om je haarborstel goed schoon te maken beginnen we met het handvat. Het is eigenlijk heel gemakkelijk om het handvat en de andere vaste delen van de borstel te reinigen. Je volgt gewoon onderstaande stappen: 

 1. Begin door een beetje shampoo in wat warm water te doen.
 2. Maak met je handen ronddraaiende bewegingen om de shampoo en het water goed te mengen.
 3. Doop stevig keukenpapier in het water en veeg alle harde delen van de borstel schoon.
 4. Grondig afspoelen.
 5. Blij met het resultaat? Zo ja, dan ben je klaar. Zo niet, herhaal deze stappen nog een keer.

 

Edet Superior keukenpapier is ideaal om het handvat van je haarborstel mee schoon te maken. Het is supersterk en gaat zelfs niet kapot als het nat is en doordrenkt met schoonmaakmiddel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het uiteenvalt en je de haarborstel opnieuw moet schoonmaken.

 

Haar en stof uit je haarborstel verwijderen

Het handvat is goed schoon, maar de borstelharen zitten natuurlijk nog vol met stof en haar. Een teken dat je haarborstel goed gebruikt wordt, maar ook een teken dat deze echt even goed schoongemaakt moet worden. 

Het belangrijkste is dat je de borstelharen en de kussentjes schoonmaakt zonder ze te beschadigen. Probeer daarom deze methode eens uit:

 1. Verwijder met je handen zo veel mogelijk haar uit de borstel. Trek er zachtjes aan; als je er te hard aan trekt, kun je de borstelhaartjes meetrekken en houd je geen borstel meer over. 
 2. Gebruik een kam met een spits uiteinde als je die hebt. Duw het puntige uiteinde tussen de borstelharen om zo hardnekkig haar los te krijgen. Als je geen kam hebt, kun je een ander puntig voorwerp gebruiken, zolang je maar voorzichtig bent. 
 3. Als er hierna nog klitten zijn, kun je die wegknippen om ze gemakkelijker te ontwarren. 
 4. Neem je tijd, vooral als er echt veel haar vastzit. Geduld is een schone zaak!

Haarborstel reinigen: de borstelhaartjes

Je haarborstel heeft altijd voor je klaargestaan: tijdens de voorbereiding voor je sollicitatiegesprek, het uitkammen van droogshampoo en bij het verven van je haar. Dit betekent dat er naast je hoofdhaar ook restjes droogshampoo, verf en stofjes in je borstel achterblijven. Nadat je al je haar uit de borstel hebt gehaald, is het ook belangrijk om nog even de borstelhaartjes goed schoon te maken om vuil en stof uit je haarborstel te halen. 

Zo pak je dit aan: 

 1. Voeg opnieuw wat shampoo toe aan schoon water (gebruik niet het water dat je voor het handvat hebt gebruikt). Voeg een theelepel zuiveringszout (soda) toe als de borstelhaartjes écht een goede schoonmaakbeurt nodig hebben.
 2. Dompel de haartjes en het kussen onder in de reinigingsoplossing. Als je een houten borstel gebruikt, kun je het beste alleen het uiteinde van de haren onderdompelen.
 3. Beweeg de borstel door het water: heen en weer, schud 'm zachtjes, dompel 'm onder en til 'm weer op. Deze bewegingen moeten helpen om de stofdeeltjes los te maken. 
 4. Controleer je haarborstel; misschien is hij al schoon genoeg. Zo niet, gebruik dan een oude (maar schone) tandenborstel om goed tussen de borstelharen door te dringen en de overgebleven stukjes vuil weg te vegen. 

En zo kun je dus je haarborstel schoonmaken en haar en stof uit je haarborstel verwijderen. Een schone haarborstel is veel beter voor je lokken en werkt bovendien ook veel beter, zodat jij de dag met een keurig kapsel kunt beginnen.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op