Moet je eieren wassen? Zo kun je eieren bewaren en reinigen 

Een man en een kind breken vrolijk eieren in een mengkom.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Gekookt, gebakken, gepocheerd, roerei... Hoe eet jij je eieren 's ochtend het liefst? Van een belangrijk ingrediënt in verschillende baksels en recepten tot het stralende middelpunt van een brunch, hun veelzijdigheid is ongeëvenaard. Terwijl de meesten van ons het erover eens kunnen zijn dat eieren heerlijk smaken, kunnen meningen meer verdeeld zijn over het bewaren en reinigen van eieren. Moeten eieren worden gewassen voordat ze worden gebruikt? En moeten eieren in de koelkast bewaard worden om goede hygiëne te behouden? Hier lees je meer over het wassen en opbergen van eieren om je voedsel hygiënisch te houden en je dierbaren te beschermen. 

Dit artikel behandelt alles wat je moet weten over het schoonmaken en bewaren van eieren: 

 • Wat is het belang van de juiste omgang met eieren? 
 • Moet je eieren wassen? 
 • Hoe kun je eieren schoonmaken? 
 • Waar moet je eieren bewaren? 
 • Hoe moet je gekookte eieren bewaren? 

Het belang van de juiste omgang met eieren 

De manier waarop we eieren behandelen en bewaren is cruciaal voor het behoud van een goede voedselhygiëne en -veiligheid. Eieren kunnen besmet zijn met bacteriën, met name salmonella, dat bekend staat om zijn vermogen om ernstige voedselvergiftiging te veroorzaken.1  

Salmonella is een natuurlijke bewoner van de darmflora van pluimvee en kan worden aangetroffen in het ei zelf en op de eierschaal, ofwel tijdens het leggen van het ei of nadat het is gelegd door contaminatie van al besmette eieren of de omgeving.1,2 Als eieren niet op de juiste manier worden behandeld, kan de salmonellabacterie door de schaal heen dringen en het ei infecteren. Kortom, eieren kunnen op elk moment besmet raken met salmonella als ze in contact komen met de bacterie, van productie tot transport en het hanteren en bewaren door consumenten.2 

Als consument is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat eieren op de juiste manier worden bewaard en behandeld om voedsel gerelateerde ziekten te voorkomen. Salmonella is een gezondheidsrisico voor iedereen wanneer het in een bepaalde hoeveelheid aanwezig is, maar het kan vooral gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, zelfs in kleinere hoeveelheden, omdat zij meer kans hebben om ernstig ziek te worden van voedselvergiftiging.1,3 Door de juiste hygiënemaatregelen te nemen bij het hanteren van eieren en ervoor te zorgen dat je verse eieren gebruikt voor consumptie, kun je je kwetsbaardere dierbaren beschermen! 

Neem bij voedselvergiftiging contact op met je huisarts als de symptomen verergeren.4 Als jij of iemand anders hoge koorts krijgt, zwak wordt of het bewustzijn verliest, bel dan onmiddellijk een ambulance. 

Moet je eieren wassen? 

Wel of niet wassen? Het hangt er eigenlijk van af. 

Vers gelegde eieren hebben een natuurlijk beschermend laagje, de 'cuticula', dat helpt om te voorkomen dat bacteriën het ei binnendringen.2 Er wordt naar gestreefd om dit laagje te behouden tijdens het proces om de supermarkt te bereiken. Door het wassen van verse eieren kan deze natuurlijke barrière verwijderd worden, wat het risico op besmetting kan vergroten.2 In het grootste deel van Europa, inclusief Nederland, mogen eieren voor consumentengebruik volgens de richtlijnen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) daarom niet worden gewassen in de productieketen.2  

Dit betekent wel dat salmonella nog steeds op de eierschaal aanwezig kan zijn en jou en je naasten kan besmetten via contact. Om het risico op besmetting te verminderen, is het erg belangrijk om je handen met zeep te wassen na het aanraken van de verse eieren en hun doos. Bewaar de eieren apart van voedingsmiddelen die zonder warmtebehandeling worden geconsumeerd, en plaats de eieren en hun doos niet op hetzelfde oppervlak als andere voedingsmiddelen om kruisbesmetting te voorkomen. 

Het wordt wel aangeraden om eieren te wassen wanneer je een gerecht bereidt dat rauwe eieren bevat, of wanneer ze erg vies zijn, hoewel dit normaal gesproken niet zou moeten gebeuren met supermarkteieren vanwege de behandelingseisen die ze moeten respecteren. Als je besluit om je eieren voor gebruik te wassen, is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet en alleen direct vóór gebruik. 

Zo kun je eieren schoonmaken 

Ga je een gerecht met rauwe eieren bereiden? Als je eieren wilt schoonmaken, is het belangrijk om dit te doen op een manier die het risico op besmetting minimaliseert.5 Zo kun je eieren wassen: 

 1. Voeg 1 of 2 eetlepels zuiveringszout toe aan warm water. 
 2. Wrijf voorzichtig met een sterk vel keukenpapier de eieren schoon met de oplossing van water en zuiveringszout. 
 3. Droog het ei onmiddellijk af met een schoon keukenpapiertje. 
 4. Gebruik het ei direct. 

Kies sterk keukenpapier dat niet scheurt, zelfs niet wanneer het nat is, zoals Edet keukenpapier .

Door deze tips voor het reinigen van eieren te volgen, kun je je naasten helpen beschermen door het risico op voedselbesmetting te minimaliseren! 

Hoe en waar moet je eieren bewaren? 

Eieren op de juiste manier bewaren is essentieel om ze vers te houden en ervoor te zorgen dat ze veilig zijn om te eten. Volg deze tips om eieren te bewaren: 

 • Bewaar eieren in hun originele doos. De doos beschermt de eieren en voorkomt dat ze geuren van andere voedingsmiddelen in je koelkast opnemen. 
 • Bewaar eieren in het hoofdgedeelte van de koelkast. Moet je eieren in de koelkast bewaren? Ja, daar blijven eieren het langst vers. Zorg ervoor dat de temperatuur consistent onder de 4°C blijft om de groei van salmonella en andere ziektekiemen te voorkomen.6,8  
 • Bewaar eieren niet in de koelkastdeur. De temperatuur fluctueert hier meer, wat niet ideaal is voor het vers houden van eieren.7
 • Bewaar eieren niet op plaatsen waar ze andere voedingsmiddelen kunnen aanraken en deze kunnen besmetten. 

Vergeet niet altijd de houdbaarheidsdatum op eieren te controleren en gebruik ze liefst vóór de aangegeven datum.

Je weet nu hoe je eieren het best kunt bewaren om heerlijke en veilige maaltijden voor je dierbaren te bereiden! 

Gekookte eieren bewaren 

Gekookte eieren vereisen specifieke bewaarmethoden om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven om te eten. Hier lees je hoe je gekookte eieren kunt bewaren:  

 1. Laat gekookte eieren volledig afkoelen voordat je ze bewaart. Het is het beste om gekookte eieren ongepeld te bewaren, zodat ze worden beschermd door hun schaal. 
 2. Als de eieren zijn afgekoeld, droog je ze af met een vel keukenpapier. 
 3. Plaats de gekookte eieren in een luchtdicht bakje. 
 4. Bewaar het bakje in de koelkast, op een temperatuur onder de 4°C 
 5. Gebruik gekookte eieren binnen een week voor optimale versheid en veiligheid.9 

Onthoud dat deze tips gelden voor gekookte eieren en gerechten met gekookte eieren (zoals een eiersalade). Gerechten met rauwe eieren moeten met een uiterst voorzichtige aanpak worden behandeld en bewaard. 

We gebruiken eieren in veel van onze maaltijden, dus het is belangrijk om ze op de juiste manier te behandelen en te bewaren om voedsel gerelateerde ziekten te voorkomen, en onszelf en onze naasten veilig te houden. Eieren in de koelkast bewaren, je handen wassen na het aanraken van eieren en eieren wassen voordat je ze rauw gebruikt, zijn belangrijke maatregelen om de groei van ziektekiemen en kruisbesmetting te verminderen. 

Dus, onthoud de volgende keer dat je in de keuken staat, klaar om je favoriete brunchgerecht te bereiden voor jou en je dierbaren, deze tips om ervoor te zorgen dat het veilig en plezierig is om te eten! Voor meer tips over voedselhygiëne en -veiligheid kunt je ook onze artikelen lezen over keukenhygiëneregels en over keukenhygiënetips voor kinderen. Goede hygiënische gewoonten in de keuken beginnen immers vroeg! 

Bronnen: 

1 RIVM, 'Salmonella', 

2 RIVM, 'Microbiologische risicobeoordeling eierketens',  

3 Voedingscentrum, 'Salmonella', 

4 Thuisarts.nl, 'Ik ben ziek (overgeven, diarree) van besmet eten',  

5 The Livestock Project, 'Eggs - is washing and refrigerating necessary?

6 Voedingscentrum, 'Waar bewaar ik eieren het beste: in de koelkast of erbuiten?', 

7 KRO-NCRV, 'Moet je eieren in de koelkast bewaren?', 

8 Voedingscentrum, 'Eieren', 

9 Voedingscentrum, 'Hoelang kun je ei, gekookt bewaren?', 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op