Kots uit tapijt krijgen: braaksel opruimen in 10 stappen 

Drie kinderen zitten op de achterbank van een auto over plastic zakjes gebogen alsof ze moeten overgeven.

Iedereen geeft weleens over: of het nu een ziek kind is of een volwassene die iets verkeerds gegeten heeft. Het is een vies werkje, maar braaksel moet natuurlijk gewoon opgeruimd worden, en als je van iemand houdt doe je dat natuurlijk ook zonder klagen. Maar hoe ruim je kots op zonder dat het vlekken achterlaat in je vloerbedekking? 

Hier laten we je enkele supereenvoudige stappen zien om snel en gemakkelijk kots op te ruimen. Lees verder om erachter te komen hoe je braaksel uit tapijt krijgt, inclusief: 

 • Wat je nodig hebt om braaksel op te ruimen 
 • Hoe je grote brokken verwijdert 
 • De basisprincipes om kots uit vloerbedekking te krijgen 
 • De kotsgeur weg krijgen 
 • Oude braakselvlekken verwijderen uit tapijt 

Vertrouw ons; met onze eenvoudige tips om kots en kotsgeur uit tapijt te krijgen, heb je dit zo voor elkaar. 

Toptips en advies om braaksel uit tapijt te krijgen 

Voordat we je laten zien hoe je braaksel van het tapijt kunt verwijderen, zijn er een paar belangrijke dingen die je in gedachten moet houden om je tapijt te beschermen en ongewenste schade te voorkomen. Lees daarom deze tips goed voordat jebegint met kots opruimen: 

Als je een nieuw reinigingsmiddel op je vloerbedekking gebruikt, test dit dan altijd eerst uit op een stukje dat niet zichtbaar is. Zo kun je er zeker van zijn dat er geen reacties optreden die verdere schade aan je tapijt of vloerbedekking aanbrengen. 

Maak niet zelf een tapijt van wol of zijde schoon. Deze tapijten zijn namelijk niet goed bestand tegen zelfgemaakte of in de winkel gekochte schoonmaakmiddelen. Je kunt deze tapijten het beste laten schoonmaken door een professional die hiervoor de juiste schoonmaakprocedure kan volgen. 

Het is het gemakkelijkst om kots uit tapijt te halen als het nog 'vers' is. Het vermindert niet alleen de schade die de enzymen en het zuur van het braaksel aan je tapijt kunnen toebrengen, maar het vermindert ook de kans dat de geur in het tapijt blijft zitten.   

Wat je nodig hebt om kots op tapijt schoon te maken 

Je hebt niet veel nodig voor het schoonmaken van kotsvlekken op het tapijt. Braaksel kun je gemakkelijk opruimen met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Je hebt het volgende nodig om kots op te ruimen:  

 •  Lepel 
 • Keukenpapier 
 • Water 
 • Witte azijn of vlekkenreiniger voor tapijt 
 • Rubber handschoenen 
 • Zuiveringszout (soda) 
 • Stofzuiger 

Hoe ruim je kots op?stap 1 

Je wilt eerst zoveel mogelijk braaksel van het tapijt krijgen... vooral als het dat vieze soort met brokken is. Hier zijn de stappen voor deze eerste fase van het opruimen van kots op tapijt: 

 • Trek rubber handschoenen aan. 
 • Schraap met een bot voorwerp (zoals een lepel) alle brokken eraf.  
 • Zorg ervoor dat je het voorwerp hierna grondig ontsmet door het in de vaatwasser of 5 minuten lang in kokend water te leggen.  
 • Je kunt ook een stevig stuk keukenpapier gebruiken als je het braaksel liever verwijdert met iets dat je kunt weggooien.    

Gebruik Edet Superior keukenpapier om overtollig braaksel op te ruimen of opgedroogd braaksel nat te maken. Dit keukenpapier is zelfs nat supersterk en zal dus niet in stukjes uiteenvallen of nog meer rommel veroorzaken.

Een simpel stappenplan om kots uit vloerbedekking te halen 

Als je eenmaal alle dikke stukjes hebt verwijderd, kun je beter die rommelige braakselvlek op je tapijt zien. Je hebt nu alles wat je nodig hebt om braaksel op te ruimen: 

 1. Trek je handschoenen aan (als je ze niet al aan had voor de vorige stap!) 
 2. Maak opgedroogd braaksel eerst weer vochtig (indien nodig). Verwijder overtollig braaksel met een lepel of keukenpapier zoals hierboven wordt omschreven. 
 3. Pak nu je schoonmaakmiddel. Spuit een vlekkenreiniger op het tapijt (volg hierbij de instructies van de fabrikant) of gebruik een zelfgemaakte oplossing van gelijke delen witte azijn en water. Vergeet niet om het reinigen van een tapijt van zijde of wol aan een professional over te laten! 
 4. Gebruik je de zelfgemaakte oplossing met azijn? Doop er dan een stuk stevig keukenpapier in en dep de vlek. Wrijf nooit over de vlek, want dit kan de vlek dieper in de tapijtvezels duwen.  
 5. Dep de vlek meerdere keren, waarbij je iedere keer een nieuw stuk keukenpapier gebruikt. Zorg ervoor dat je het oppervlak niet te nat maakt.  
 6. Dompel een nieuw vel keukenpapier in schoon water en dep de vlek om de azijnoplossing te helpen uitspoelen.  
 7. Gebruik droog keukenpapier om de vlek droog te deppen.  
 8. Laat de oppervlakte volledig opdrogen of neem het vocht op met een dun laagje zuiveringszout. 
 9. Zuig het zuiveringszout op zodra het is opgedroogd. 

Braakselgeur verwijderen uit tapijt 

Een van de ergste dingen aan braaksel is de aanhoudende geur die het kan achterlaten. Sla de stap met het zuiveringszout niet over bij je inspanningen om kotsvlekken te verwijderen als je ook echt die kotsgeur uit het tapijt wil krijgen. Het is namelijk een geweldige natuurlijke ontgeurder!1 Als alternatief kun je een ontgeuringsproduct speciaal voor tapijt gebruiken om alle hardnekkige geuren te verwijderen. 

Oude braakselvlekken verwijderen uit tapijt 

Het is helaas niet altijd mogelijk om braaksel uit tapijt te krijgen als het nog nat is, vooral als het je eigen braaksel is en je je niet lekker voelt. We helpen je daarom ook graag met tips om opgedroogde kotsvlekken te verwijderen: 

 • De eerste stap is om het braaksel weer te bevochtigen met in warm water gedrenkt keukenpapier.  
 • Dep deze over de vlek (niet wrijven), maar zorg ervoor dat je het gebied niet te veel bevochtigt.  
 • Dit maakt het misschien wel gemakkelijker om de vlek te verwijderen, maar het versterkt ook de geur. Je bent gewaarschuwd! 
 • Hierna kun je de tips volgen die je verder in dit artikel vindt om de kots uit het tapijt te krijgen. 

Nu je weet hoe je kots uit vloerbedekking kunt verwijderen, hoef je niet meer bang te zijn dat dit soort ongelukjes je tapijt verpesten kun je rustig een zieke dierbare helpen herstellen. 

Zitten er andere vlekken in je tapijt? Lees dan ook onze tips om zelf laag- en hoogpolig tapijt te reinigen. 

Bronnen 

1 Preliminary observation on the effect of baking soda volume on controlling odour from discarded organic waste


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op