Braaksel opruimen: zo krijg je kots uit tapijt

Braaksel opruimen: zo krijg je kots uit tapijt

Iedereen geeft weleens over: of het nu een ziek kind is of een volwassene die iets verkeerds gegeten heeft. Het is een vies werkje, maar braaksel moet natuurlijk gewoon opgeruimd worden. Maar hoe krijg je kots uit het tapijt zonder dat het vlekken achterlaat?

In dit artikel leggen we uit hoe je braaksel uit tapijt krijgt en hoe je voorkomt dat het gaat stinken. Als je een nieuw reinigingsmiddel op je vloerbedekking gebruikt, test dit dan altijd eerst uit op een stukje dat niet zichtbaar is. Zo kun je er zeker van zijn dat er geen reacties optreden die verdere schade aan je tapijt of vloerbedekking aanbrengen.

Kots opruimen van wollen of zijden tapijten

We beginnen met het opruimen van braaksel uit wollen of zijden tapijten, aangezien hier wat belangrijk advies voor nodig is. Deze tapijten zijn namelijk niet goed bestand tegen zelfgemaakte of in de winkel gekochte schoonmaakmiddelen. Je kunt deze tapijten het beste laten schoonmaken door een professional die hiervoor de juiste schoonmaakprocedure kan volgen.

Hoe haal je kots uit tapijt als het al opgedroogd is?

Het is het gemakkelijkst om kots uit tapijt te halen als het nog ‘vers’ is. Het vermindert niet alleen de schade die de enzymen en het zuur van het braaksel aan je tapijt kunnen toebrengen, maar het vermindert ook de kans dat de geur in het tapijt blijft zitten.

Het is helaas niet altijd mogelijk om braaksel uit tapijt te krijgen als het nog nat is. We helpen je ook met tips voor het opruimen van opgedroogd braaksel. De eerste stap is om het braaksel weer te bevochtigen met in warm water gedrenkt keukenpapier. Dep deze over de vlek (niet wrijven), maar zorg ervoor dat je het gebied niet te veel bevochtigt. Dit maakt het misschien wel gemakkelijker om de vlek te verwijderen, maar het versterkt ook de geur. Hierna kun je de tips volgen die je verder in dit artikel vindt.

Zo krijg je kots uit vloerbedekking

Je wilt eerst zoveel mogelijk braaksel van het tapijt krijgen. Trek dus je handschoenen maar aan en schraap met een bot voorwerp (zoals een lepel) alle brokken eraf. Zorg ervoor dat je het voorwerp hierna grondig ontsmet door het in de vaatwasser of 5 minuten lang in kokend water te leggen. Je kunt ook een stevig stuk keukenpapier gebruiken als je het braaksel liever verwijdert met iets dat je kunt weggooien. 

Gebruik Edet Superior keukenpapier om overtollig braaksel op te ruimen of opgedroogd braaksel nat te maken. Dit keukenpapier is zelfs nat supersterk en zal dus niet in stukjes uiteenvallen of nog meer rommel veroorzaken.

Wat je nodig hebt om kots op het tapijt schoon te maken

Je hebt niet veel nodig voor het schoonmaken van vlekken op het tapijt. Braaksel kun je gemakkelijk opruimen met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Je hebt het volgende nodig: 

 • Lepel
 • Keukenpapier
 • Water
 • Witte azijn of vlekkenreiniger voor tapijt
 • Rubberen handschoenen
 • Zuiveringszout (soda)
 • Stofzuiger

Een simpele manier om kots uit tapijt of vloerbedekking te halen:

Je hebt nu alles dat je nodig hebt om braaksel uit tapijt te krijgen:

 1. Trek je handschoenen aan en maak opgedroogd braaksel eerst weer vochtig (indien nodig). Verwijder overtollig braaksel met een lepel of keukenpapier zoals hierboven wordt omschreven.
 2. Pak nu je schoonmaakmiddel. Spuit een vlekkenreiniger op het tapijt (volg hierbij de instructies van de fabrikant) of gebruik een zelfgemaakte oplossing van gelijke delen witte azijn en water. 
 3. Gebruik je de zelfgemaakte oplossing met azijn? Doop er dan een stuk stevig keukenpapier in en dep de vlek (niet wrijven). Het kan zijn dat je dit een aantal keer moet doen, waarbij je iedere keer een nieuw stuk keukenpapier gebruikt. Zorg ervoor dat je het oppervlak niet te nat maakt. 
 4. Dompel een nieuw vel keukenpapier in schoon water en dep de vlek om de azijnoplossing te helpen uitspoelen. Gebruik droog keukenpapier om de vlek droog te deppen. 
 5. Laat de oppervlakte volledig opdrogen of neem het vocht op met een dun laagje zuiveringszout.
 6. Zuig het zuiveringszout op zodra het is opgedroogd.

Sla de stap met het zuiveringszout niet over bij je inspanningen om kots op te ruimen als je ook echt van die geur af wil komen. Als alternatief kun je een ontgeuringsproduct speciaal voor tapijten gebruiken om alle hardnekkige geuren te verwijderen.

Nu je weet hoe je braaksel eruit kunt verwijderen, hoef je niet meer bang te zijn dat dit soort ongelukjes je tapijt of vloerbedekking verpest. 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op