Hoe maak je oorbellen schoon?

Hoe maak je oorbellen schoon?

Het is het einde van de dag, je wilt eigenlijk gewoon ontspannen en oorbellen schoonmaken staat niet erg hoog op het lijstje. Je wilt ze eigenlijk gewoon uitdoen en direct wegleggen. Maar het is belangrijk om je oorbellen te desinfecteren, zodat je bacteriën verwijdert en je sieraden in sprankelende conditie houdt. We leggen je daarom uit hoe je thuis je oorbellen kunt reinigen.

Waarom oorbellen schoonmaken belangrijk is

Het is belangrijk te benadrukken hoe noodzakelijk het is oorbellen schoon te maken en te desinfecteren. Weet je nog toen je voor het eerst gaatjes in je oren kreeg? Waarschijnlijk heb je toen informatie gekregen over het schoonmaken van je nieuwe gaatjes en hoe belangrijk het is om de huid eromheen schoon te houden om infecties te voorkomen. En als je al jarenlang oorbellen draagt, is de kans op infectie vrij klein, maar niet helemaal uitgesloten.

Hoe kun je oorbellen schoonmaken? Vooral de delen van oorbellen die door het oor gaan en de achterkantjes die je erop aansluit, moeten gereinigd worden. Zo verminder je de potentiële risico's op infectie die worden veroorzaakt door een opeenhoping van oude huidcellen en oliën, vuil en bacteriën. Maar houd ook de voorkant van je oorbellen schoon, zodat ze hun schittering niet snel zullen verliezen.

Hoe maak je je oorbellen schoon? De voorkant

Je kunt alcohol gebruiken om de schittering terug te brengen, maar vaak heb je alleen wat warm water en afwasmiddel nodig om de voorkant van een oorbel te reinigen. Deze methode werkt vaak goed op metalen, keramische of plastic oorbellen en is geweldig als je alcohol weg wilt houden van kwetsbare inzetstukken of steentjes. Dit is wat je moet doen:

  • Knijp een paar druppels afwasmiddel in warm water. Gebruik geen echt heet water, want dan bestaat het risico dat je sieraden worden aangetast.
  • Meng het sopje goed en dompel je oorbellen onder om ze te laten weken.
  • Dat is misschien genoeg om je oorbellen schoon te maken, maar als er hardnekkig vuil op zit, kun je ze voorzichtig schrobben met het hoekje van een vochtig velletje Edet keukenpapier.
  • Spoel de oorbellen af onder koud water en droog ze vervolgens af met een schoon vel keukenpapier.

Gebruik een paar vellen Edet Superior keukenpapier om je oorbellen schoon te maken en af te drogen. Ze absorberen het vocht en zijn toch zacht genoeg voor kwetsbare oppervlakken.

Desinfectie van oorbellen: de achterkant

Oorknopjes schoonmaken om ze mooi te houden is één ding, maar hoe zit het met het desinfecteren ervan? Je hebt iets nodig om mogelijke bacteriën op de haakjes of steeltjes van de oorbellen en de achterkantjes te doden, aangezien dit de onderdelen zijn die direct in contact komen met het oorgaatje. We hebben al aangegeven waarom dit zo belangrijk is, dus nu kun je lezen hoe je dit precies doet:

  • Was je handen, zodat je geen bacteriën overbrengt tijdens de desinfectie van je oorbellen. 
  • Trek een paar handschoenen aan. Test het schoonmaakmiddel dat je gebruikt op een onopvallend deel van je oorbellen om te controleren dat het ze niet aantast. 
  • Doop een wattenstaafje of wattenschijfje in een beetje alcohol en veeg voorzichtig de achterkant van je oorbellen (en elk ander deel dat in direct contact komt met je oor) schoon.
  • Je kunt de oorbellen ook onderdompelen in kokend heet water om ze te desinfecteren. Verwijder ze vervolgens met een lepel en laat ze afkoelen voordat je ze aanraakt zodat je je vingers niet brandt.
  • Spoel de oorbellen grondig af en droog ze.

Nu weet je hoe oorbellen schoonmaken thuis heel simpel is. Zo heb je altijd een paar schone oorbellen voor bij de juiste outfit.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op