Thuis gemakkelijk oorbellen schoonmaken en ontsmetten

Glimlachende vrouw met bruin haar doet een oorknopje met parel in haar oorlel.

Het is het einde van de dag, je wilt eigenlijk gewoon ontspannen en... je gaat je zilveren oorbellen schoonmaken? Dit klinkt waarschijnlijk niet als je typische vrijdagavond thuis, maar laat je niet misleiden. Het schoonmaken en ontsmetten van oorbellen is eigenlijk belangrijker dan mensen zich realiseren en iets dat je zeker regelmatig moet doen.

Maak je geen zorgen als dit nieuws voor je is. De kans is groot dat je je oorbellen al goed schoonhoudt. Maar als je leert hoe je oorbellen kunt desinfecteren, kun je je persoonlijke hygiëne naar een hoger niveau tillen en je oren schoon en blij houden. Maar waarom is de desinfectie van oorbellen zo belangrijk? En hoe maak je oorbellen schoon op de juiste manier? In dit artikel delen we enkele toptips over hoe je oorbellen thuis kunt schoonmaken om je sieraden in sprankelende conditie te houden.

Laten we eens kijken hoe oorbellen schoonmaken een simpel klusje wordt!

Waarom oorbellen reinigen belangrijk is

Allereerst: waarom is het eigenlijk zo belangrijk om te leren hoe je oorbellen moet schoonmaken? Nou, je oorbellen reinigen en steriliseren is een van de vele manieren waarop we beter voor onszelf kunnen zorgen. Als je tot nu toe je oorbellen niet hebt schoongemaakt, maak je dan geen zorgen: je hebt je gezondheid niet verwaarloosd. Maar door ze af en toe eens goed schoon te maken, gun je jezelf een kleine daad van zelfzorg waardoor je je schoon, verzorgd en gelukkig kunt voelen!

Weet je nog toen je voor het eerst gaatjes in je oren liet schieten? Dan herinner je je misschien ook dat je wat informatie hebt gekregen over het schoonmaken van je nieuwe gaatjes en hoe belangrijk het is om de huid rond piercings schoon te houden om infectie te voorkomen. En hoewel de kans op infectie door niet-gesteriliseerde oorbellen vrij klein is als je al lang gaatjes in je oren hebt, is dit niet onmogelijk.

Bovendien kunnen vieze oorbellen gaan stinken! Dit is normaal, dus er is geen reden tot paniek. Het is simpelweg belangrijk om gezonde gewoonten aan te nemen en te leren hoe je stinkende oorbellen schoonmaakt, zodat je hier niet langer mee te maken hebt.

Onstoken gaatjes in je oren: hier moet je op letten

Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van ontstoken gaatjes in je oren: 1

 • Het gebied rond de piercing is 48 na het zetten nog steeds erg gezwollen en/of pijnlijk.
 • Je krijgt 24 uur na het zetten last van nieuwe of verergerde klachten.
 • Je wordt binnen enkele dagen na het zetten van de piercing koortsig of voelt je gewoon niet lekker.

Als je een van deze symptomen ervaart, neem dan contact op met je huisarts voor hulp. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je gaatjes ontstoken raken: 1

 • Ga naar een professionele, gediplomeerde piercer.
 • Raak je oorbel en het gaatje zo min mogelijk aan.
 • Vermijd zwembaden en sauna's tijdens het genezingsproces.
 • Maak je piercing twee keer per dag schoon.
 • Gebruik zout water om korstvorming te voorkomen.
 • Gebruik geen ontsmettingsmiddelen rond het gaatje.
 • Gebruik een schoon velletje keukenpapier om de piercing voorzichtig af te drogen nadat je hem hebt schoongemaakt.

Als je gaatjes volledig genezen zijn, is de kans op infectie door niet-gesteriliseerde oorbellen vrij laag, maar wel aanwezig. Oorbellen ontsmetten, vooral de delen die door het oor gaan en de sluiting aan de achterkant, is belangrijk om de potentiële risico's veroorzaakt door een opeenhoping van oude huidcellen en oliën, vuil en bacteriën te verminderen. En wat betreft de voorkant van je oorbellen – als je die niet regelmatig schoonmaakt, verliezen je oorbellen vrij snel hun glans. Dat is een goede reden om je oorbellen schoon te maken! Nou, hoe maak je die oorbellen dan schoon?

Hoe maak je oorbellen schoon? De voorkant

Nu je de symptomen van een ontstoken gaatje kent, vraag je je waarschijnlijk af hoe je oorbellen schoonmaakt. Laten we beginnen met de voorkant van je oorbel.

Je kunt alcohol gebruiken om de schittering terug te brengen, maar vaak heb je alleen wat warm water en afwasmiddel nodig om de voorkant van je oorbellen te reinigen. Deze methode werkt vaak goed op metalen, keramische of plastic oorbellen en is geweldig als je alcohol weg wilt houden van kwetsbare inzetstukken of steentjes. Je kunt op deze manier ook gouden en zilveren oorbellen schoonmaken.

Waarmee kun je oorbellen schoonmaken? Water en afwasmiddel

 • Knijp een paar druppels afwasmiddel in warm water. Gebruik geen echt heet water, want dan bestaat het risico dat je sieraden worden aangetast – of dat je je hand brandt!
 • Meng het sopje goed en dompel je oorbellen onder om ze te laten weken.
 • Dat is misschien genoeg om je oorbellen schoon te maken, maar als er hardnekkig vuil op zit, kun je ze voorzichtig schrobben met het hoekje van een vochtig velletje Edet keukenpapier .
 • Spoel de oorbellen af onder koud water en droog ze vervolgens af met een schoon vel keukenpapier.
 • Het schoonmaken van oorbellen met parels is wat lastiger, omdat parels erg delicaat zijn en gemakkelijk krassen. Gebruik daarom geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel en gebruik alleen zeer milde schoonmaakmiddelen zoals babyzeep. Gebruik bij voorkeur alleen een zachte doek en warm (geen heet) water.

Gebruik een paar vellen Edet Superior keukenpapier om je oorbellen schoon te maken en af te drogen. Ze absorberen het vocht en zijn toch zacht genoeg voor kwetsbare oppervlakken.

Desinfectie van oorbellen: de achterkant

Je favoriete gouden oorbellen schoonmaken om ze mooi te houden is één ding, maar hoe zit het met het desinfecteren ervan? Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je het vuil verwijdert dat zich ophoopt aan de achterkant van oorbellen. Immers, als je gaatjes toch ontstoken raken, is dit zeer waarschijnlijk de oorzaak. Bovendien is dit slechts één simpel ding dat we allemaal kunnen doen om hygiënischere, gezondere gewoonten in ons dagelijks leven te introduceren.

Je hebt iets nodig dat krachtig genoeg is om mogelijke bacteriën op de haakjes of steeltjes van de oorbellen en de achterkantjes te doden. Dit zijn de onderdelen die direct in contact komen met het gaatje in je oor. Het is daarom belangrijk dat je de onderstaande stappen zorgvuldig volgt.

Zo kun je de achterkant van je oorbellen schoonmaken:

 • Was je handen, zodat je geen bacteriën overbrengt tijdens de desinfectie van je oorbellen. 
 • Trek een paar handschoenen aan. Test het schoonmaakmiddel dat je gebruikt op een onopvallend deel van je oorbellen om te controleren dat het ze niet aantast. Zorg ervoor dat je slechts een klein beetje gebruikt voor het geval dit tot onverwachte aanslag leidt.
 • Je kunt je oorbellen ontsmetten met alcohol door een wattenstaafje of wattenschijfje in een beetje ontsmettingsalcohol te dopen en hier voorzichtig de achterkant van je oorbellen (en elk ander deel dat in direct contact komt met je oor) mee schoon te vegen.
 • Spoel de oorbellen grondig af en droog ze af.
 • Let er bij het ontsmetten van oorbellenop dat je geen heet water of ontsmettingsalcohol kunt gebruiken als er edelstenen of halfedelstenen op zitten, omdat deze producten ze kunnen beschadigen.

Je weet nu hoe je oorbellen moet desinfecteren, maar als je ons advies over hoe je dat moet doen, om welke reden dan ook, niet helemaal kunt opvolgen, wees dan niet bang om om hulp te vragen! Vrienden en familie helpen je graag verder en misschien inspireer je hen zelfs om ook hun sieraden schoon te maken!

Nu je weet hoe oorbellen ontsmetten met alcohol of kokend water zo voor elkaar is, kun je in slechts een paar eenvoudige stappen de voor- en achterkant van je oorbellen schoonmaken. Je kunt zo elke dag je favoriete oorknopjes indoen, met de gemoedsrust dat je gaatjes in je oren niet de prijs zullen betalen.

Vergeet niet dat dit slechts een van de vele stappen is die je kunt nemen om prioriteit te geven aan goede hygiëne en een gezondere routine. Volg deze tips voor het schoonmaken van oorbellen, zodat je sieraden glanzen en je oren gezond blijven!

Wil je nog meer tips om je zilveren en gouden oorbellen schoon te maken? Lees dan ook ons artikel 'Sieraden van goud en zilver schoonmaken' !

Bronnen

1 Nazorginstructie piercing, Rijksinstituut voor Volksgezondheiden Milieu


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op