Brainfood: gezonde voeding voor je hersenen

Brainfood: gezonde voeding voor je hersenen

“Je bent wat je eet” is een bekende uitspraak. Deze uitdrukking verwijst naar voedingsmiddelen die goed zijn voor je immuunsysteem en je fysieke gezondheid. Maar het eten van zogenaamd brainfood kan je ook een enorme boost geven. Hersenvoedsel kan echt helpen bij cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en concentratie; of je dit nu kunt gebruiken voor je werk of je studie. Welk eten is goed voor je hersenen? Nou, wij hebben er niet slechts één gevonden, maar vier gezonde voedingsmiddelen voor je hersenen die je echt moet proberen!

 1. Vette vis
  Sardines, zalm en makreel staan bekend als vissen die goed zijn voor je fysieke welzijn. Maar wist je dat deze zwemmers, die rijk zijn aan omega-3, ook geweldig voedsel zijn voor je concentratie en je geheugen?
  Een onderzoek uit 2017 vond een verband tussen hoge niveaus van de essentiële vetten die in vette vis worden aangetroffen en een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen. De studie koppelde ook verbeterde cognitieve vaardigheden aan de Omega 3's. Sardientjes op toast, sushirolletjes met tonijn, gegrilde makreel met aardappelen, zalm en croûte...

 2. Blauwe bessen
  Blauwe bessen staan hoog op de lijst van stimulerend brain food omdat ze vol zitten met antioxidanten. Deze kunnen oxidatieve stress en ontstekingen verminderen, waardoor hersencellen efficiënter met elkaar kunnen communiceren.
  Het resultaat van deze interactie kan een grote rol spelen in het verbeteren van je kortetermijngeheugen, waardoor deze kleine bes potentieel geweldig eten voor je concentratie is. Voeg ze daarom eens toe aan je smoothie of een kom yoghurt voor een flinke boost.

 3. Eieren
  Eieren staan vaak hoog op de lijst van eten dat goed is voor je hersenen vanwege de hoge niveaus van vitamine B en foliumzuur. Deze combinatie van voedingsstoffen kan helpen bij het verminderen van het gehalte van het aminozuur homocysteïne, dat wordt gekoppeld aan een vermindering van cognitieve vaardigheden en zelfs beroertes.
  Eigeel bevat bovendien een hoog gehalte aan choline. Deze voedingsstof is essentieel voor de productie van de geheugenbevorderende chemische stof acetylcholine. Eieren mogen dan wel klein zijn, maar ze zijn echt brain food. Roerei of gepocheerd, op toast of zachtgekookt; eieren zijn enorm veelzijdig en daarom kun je er op veel verschillende manieren van genieten.

 4. Broccoli
  Het hoge vitaminegehalte maakt broccoli een van de beste voedingsmiddelen voor concentratie en algehele hersenkracht. Dit komt door vitamine K, dat bekend staat om het vermogen om de cognitieve functie te verbeteren. Bovendien bevat broccoli ook veel glucosinolaten, een ander bestanddeel dat helpt het acetylcholineniveau op peil te houden en het geheugen scherp te houden.
  Broccoli is echter niet de enige groente die rijk is aan glucosinolaten: bloemkool, boerenkool en kool zijn andere hersenversterkende voedingsmiddelen in de familie. Vitamine K zit ook in kiwi's, avocado's en runderlever, om er maar een paar te noemen. Voeg broccoli en vergelijkbare koolsoorten toe als bijgerecht of verwerk ze in een smoothie om je vitamine-K-boost te krijgen.

  Als je groenten in keukenpapier bewaart, gaan ze langer mee. een beter geheugen en humeur. Dat is een geweldige combinatie als je op zoek bent naar voedzaam eten voor concentratie.

Het is nodig voor je hersenen: eten voor een gezonde en optimale werking. Probeer een, twee of al deze gezonde voedingsmiddelen voor de hersenen toe te voegen om die oude grijze massa een boost te geven!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op