Avondroutines om ontspannen in bed te kruipen

Avondroutines om ontspannen in bed te kruipen

Een goede nachtrust kan alles veel beter doen lijken. Maar hectische dagen op het werk, te veel beeldschermtijd en piekeren over morgen kunnen allemaal leiden tot verstoorde nachten. Daarom is een ontspannend avondritueel zo belangrijk.

Een gezonde avondroutine: de voorbereiding

Een goede nachtroutine draait om consistentie en de sleutel tot consistentie is planning. Dat betekent dat je alles moet verzamelen wat je nodig hebt om tot rust te komen en een paar belangrijke regels moet volgen om ontspannen te blijven voordat je onder de wol kruipt.

Laten we beginnen met een paar dingen die je nodig hebt voor je beste nachtroutine:

 • Jouw favoriete mok
 • Een goed boek
 • Toiletartikelen (zoals nachtcrème)
 • Wekker
 • Een notitieblok
 • Etherische oliën
 • Badschuim
 • Een lichte snack

Gezonde nachtroutine: de basisregels

Voordat we stap voor stap ingaan op de details van je beste avondroutine, moeten we eerst wat basisregels opstellen – de dingen die je moet doen (en de dingen die je moet vermijden) om je te helpen ontspannen voor het slapengaan. Hier zijn een paar ideeën:

 • Leg je telefoon minstens een uur voor het slapengaan neer. Zet hem op vliegtuigmodus en neem hem niet mee naar de slaapkamer. Je loopt het risico dat je een e-mail opent waarvan je dat liever niet had gedaan en het blauwe licht kan er ook voor zorgen dat je langer wakker blijft.
 • Maak een to-dolijst voor de volgende dag. Pak je kladblok en schrijf de taken op die je de volgende dag gedaan wilt hebben. Als je ze allemaal hebt opgeschreven, kun je ze tot de ochtend vergeten.
 • Zet een streep onder de dag. Idealiter rond je alles af voordat je aan je bedtijdroutine begint, zodat je geen openstaande taken in je achterhoofd hebt. Doe dat telefoontje dat je nog moet doen, maak dat beetje werk af, vul je koelkast aan, ruim op… en begin dan te ontspannen. Als je geen tijd hebt om alles af te vinken wat je graag zou willen, maak je dan geen zorgen – zet de extra's gewoon op het lijstje voor morgen.

Controleer de badkamer om er zeker van te zijn dat je genoeg toiletrollen hebt – zoals superzacht Edet Ultra Soft toiletpapier – zodat eventuele nachtelijke toiletbezoekjes probleemloos kunnen verlopen.

Het beste avondritueel: eenvoudig stappenplan

Een goede nachtroutine is heel persoonlijk. Verschillende dingen veroorzaken stress voor verschillende mensen en iedereen heeft zijn eigen, individuele manieren om te ontspannen. Het belangrijkste om weten is dat stress echt invloed kan hebben op je slaap, dus het is belangrijk om te ontspannen voordat je naar bed gaat. De volgende routine zal je een goede structuur geven om op voort te bouwen:

 1. Stel een alarm in dat je vertelt wanneer het tijd is om te ontspannen. Dit kan aangepast worden, afhankelijk van wat je af moet krijgen. Maar zodra je de pieptoon hoort, moet je de dag achter je laten en stilletjes aan beginnen te denken aan je bedroutine.
 2. Neem een lichte snack als je trek hebt. Vermijd zware of suikerrijke opties, want die kunnen je langer wakker houden.
 3. Geniet van een warm, cafeïnevrij drankje. Een kopje kruidenthee is perfect. Pak gewoon je favoriete mok en nip de stress van de dag weg.
 4. Laat een bad vollopen. Doe er wat badschuim in, laat je weken en doe niets. Je kunt ook een hoofdstuk uit je favoriete boek lezen of naar een ontspannende podcast luisteren – alles wat je gedachten even wegneemt van de afgelopen dag.
 5. Probeer wat meditatie of diepe ademhaling. Dat kan je hartslag omlaag brengen en je meer ontspannen laten voelen. 
 6. Poets je tanden en doe je nachtelijke huidverzorging. Doe het rustig aan: verwijder je make-up, breng je vochtinbrengende crème aan, poets, floss...
 7. Zet je wekker voor de ochtend. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken dat je je verslaapt.
 8. Doe een paar druppels essentiële olie op een tissue en leg die naast je bed. Oliën zoals lavendel zijn geweldig voor ontspanning. Leg de tissue opgevouwen op een nachtkastje of stop 'm onder je kussensloop om die geur te ruiken terwijl je lekker in slaap valt.
 9. Ga even naar het toilet. Die kruidenthee van daarnet was ontspannend, maar het wordt een stuk minder ontspannend als je midden in de nacht je bed uit moet om naar het toilet te gaan. Gebruik ultra zacht toiletpapier om het kalmerende gevoel te versterken.
 10. Tijd om ontspannen in bed te gaan liggen en te genieten van een rustgevende nachtrust. Als je de tijd neemt om jouw lichaam en geest te ontspannen voordat je hoofd het kussen raakt, kun je een goede nachtrust hebben en fris wakker worden wanneer de wekker 's ochtends afgaat.

Het is maar al te gemakkelijk om een uur of twee voor het slapengaan op je telefoon te zitten scrollen, je vol te proppen met suikerrijk voedsel of in gedachten de volgende dag al even door te nemen... steeds maar weer. Maar geen van deze activiteiten is bevorderlijk voor een ontspannen gevoel voor het slapengaan. Het volgen van een goede nachtroutine kan je helpen om veel stress te elimineren en grondig te ontspannen. Neem deze routine als voorbeeld voor je eigen avondritueel en kijk uit naar een rustige nacht.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op