Wat helpt tegen diarree? 4 huismiddeltjes  

Wat Helpt Tegen Diarree

Als je in het verleden wel eens last hebt gehad van diarree, of als je het nu hebt, weet je al welke tol het kan eisen van je lichaam, je billen en je humeur! Het goede nieuws? Er zijn enkele huismiddeltjes tegen diarree die je buikklachten kunnen verlichten!

Dus, wat doe je als jij diarree hebt of als iemand van wie je houdt het heeft? Hier ontdek je eenvoudige oplossingen voor diarree, zodat je gemakkelijk voor jezelf, je gezinsleden of je huisgenoten kunt zorgen. We delen tips voor huismiddeltjes om diarree te verlichten, waaronder:

 • Oorzaken van diarree
 • Symptomen van diarree
 • Hoe je diarree kunt voorkomen
 • Hoe je diarree kunt behandelen en stoppen

Wil je weten wat helpt bij diarree? Lees verder om te ontdekken hoe je jezelf en de mensen van wie je houdt comfortabeler kunt maken terwijl je leert hoe je diarree kunt behandelen en stoppen. 

Het is belangrijk om thuis tips op te volgen om diarree te verlichten, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je om medisch advies moet vragen. Als de diarree langer dan zeven dagen aanhoudt, regelmatig terugkeert, of als je een verandering opmerkt, zoals bloed in je ontlasting, neem dan contact op met je huisarts of een andere medische professional voor advies.

Oorzaken: begrijp de oorzaken, zodat je diarree kunt stoppen

Voordat we ingaan op elk van de middeltjes tegen diarree, kijken we eerst even naar de mogelijke oorzaken ervan en wat de meest voorkomende symptomen zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van diarree:1

 • Buikgriep
 • Voedselvergiftiging
 • Een voedselintolerantie of –allergie
 • Overmatige consumptie van bepaalde zoetstoffen
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Prikkelbaredarmsyndroom
 • Chronische darmontstekingen
 • Coeliakie
 • Diverticulaire aandoeningen en andere goedaardige en kwaadaardige ziekten

Symptomen: verlicht deze symptomen met middeltjes tegen diarree

Diarree houdt in dat je meerdere keren per dag last hebt van dunne ontlasting, die vaak moeilijk op te houden is. Daarnaast zijn er een aantal andere klachten die vaak voorkomen bij diarree:2

 • Buikkrampen
 • Misselijkheid en overgeven
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Koorts

Houd er rekening mee dat als je deze symptomen bijzonder vaak of ernstig ervaart, het belangrijk is dat je contact opneemt met je huisarts voor een juiste diagnose en behandeling. Lees ook ons advies over verschillende soorten poep en plas, en ontdek wat jouw stoelgang over jou zegt.

Preventie: diarree voorkomen is beter dan diarree genezen

Diarree is moeilijk te behandelen. Het is ongemakkelijk en kan je lichaam erg uitdrogen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om diarree veroorzaakt door een infectie te helpen voorkomen. Hier zijn enkele tips om diarree te helpen voorkomen en stoppen: 1,2

 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne. Denk hierbij aan het wassen van je handen met warm water en zeep nadat je naar het toilet bent gegaan en voordat je in contact komt met voedsel.

  Jong geleerd is oud gedaan! Er zijn basishygiëneregels die elk lid van het huishouden moet kennen. Laat zien dat je om de gezondheid van je gezin en andere dierbaren geeft door kinderen deze zes regels voor persoonlijke hygiëne te leren.

 • Houd de badkamer schoon. Je toilet herbergt veel bacteriën, dus het is belangrijk om het schoon te houden. Bovendien moet je het na elke diarree-aanval schoonmaken.
 • Probeer de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Vermijd het delen van handdoeken, bestek of andere dingen die bacteriën kunnen bevatten.
 • Eet voedsel dat vers en hygiënisch bereid is. Het eten van voedsel dat vers en hygiënisch is bereid, zoals gewassen groenten en goed bewaard vlees, kan een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van diarree.

Het zijn de kleine daden die het grootste verschil kunnen maken voor je familie en vrienden. Door het toilet na elk gebruik schoon te maken totdat je weer beter bent, voorkom je dat ziektekiemen en infecties naar de rest van je huis worden verspreid. Dit is een eenvoudige manier om te laten zien dat je om het welzijn van je dierbaren geeft.

Wat moet je doen als je diarree hebt?

Hier zijn een aantal praktische dingen die je kunt doen als je diarree hebt en tips voor wat helpt bij diarree:

 • Blijf thuis. Het is belangrijk om thuis te blijven als je diarree heeft, zodat je geen infectie doorgeeft aan anderen. Daarnaast is het ook echt niet fijn om in het openbaar te zijn als je last hebt van diarree.
 • Drink genoeg water of vocht. Diarree kan tot uitdroging leiden, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende water drinkt. Belangrijk is dat kinderen en oudere familieleden een groter risico lopen op uitdroging. 2 Als je weet dat ze zich niet lekker voelen en last hebben van diarree, zorg er dan extra voor dat ze voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven. Bij baby's met diarree moet je onmiddellijk medische hulp inroepen, omdat het voor hen een levensbedreigende aandoening is.
 • Besteed extra aandacht aan hygiëne. Laat zien dat je om de andere leden van je huishouden geeft met deze simpele manieren om ervoor te zorgen dat jij jouw besmettelijke bacteriën niet overdraagt aan iemand anders. Probeer de volgende vijf tips voor extra hygiëne:3 
 • Was je lakens, kleren, etc. apart van de was van anderen in je huishouden.
 • Gebruik vochtig toiletpapier voor extra hygiëne.
 • Deel geen eten of drinken met anderen.
 • Was je handen regelmatig en altijd na het toiletbezoek.
 • Maak plekken waar veel bacteriën zich verzamelen, zoals deurknoppen, schoon met een antibacteriële reiniger.
 • Eet zodra je daar weer behoefte aan hebt. We weten dat je buik nu even veel te verduren heeft. Een dag of twee wat minder eten kan geen kwaad, maar het is belangrijk om evenwichtig en gevarieerd te blijven eten zodra je weer trek hebt, zodat je lichaam voldoende brandstof en voedingsstoffen heeft om te herstellen.
 • Rust goed uit!

Edet Comfort Plus toiletpapier biedt extra comfort wanneer je dit het meest nodig hebt. Het is zacht genoeg om lief te zijn voor de pijnlijke of gevoelige huid en sterk genoeg om zelfs de dunste ontlasting aan te kunnen. Volg het op met Edet vochtig toiletpapier voor een extra fris gevoel.

Wat moet je eten als je diarree hebt?

Als het gaat om de zorg voor jezelf en je dierbaren die mogelijk last hebben van diarree, wil je eerst de buikklachten verlichten. Huismiddeltjes kunnen zeker veel helpen en zijn de moeite waard om te proberen bij milde gevallen van diarree. Denk er echter altijd aan om professionele hulp in te schakelen als de symptomen verergeren!

We delen graag vier geweldige tips voor eten of drinken als je diarree hebt. Lees hier wat helpt tegen diarree:

1. Probeer een vloeibaar dieet

Best lastig soms: wat moet je doen als je diarree hebt? Het is belangrijk om, zodra dit lukt, wat te eten. Een vloeibaar dieet kan een natuurlijke tijdelijke oplossing zijn. Diarree maakt je maag zwak, dus je moet oppassen dat je niets eet dat jouw maag kan irriteren.

Als je denkt dat je vast voedsel nog niet kunt verdragen, probeer dan soep of ander vloeibaar voedsel te eten dat je gehydrateerd houdt en je voedingsstoffen geeft, zonder je maag verder van streek te maken. Heldere vruchtensappen kun je beter vermijden, omdat deze een laxerend effect kunnen hebben.4

2. Eet vezelrijke voeding

Er wordt vaak aangeraden om witte rijst of bananen te eten als je diarree hebt, omdat deze voedingsmiddelen een verstoppende werking zouden hebben, maar beter is het om vezelrijke voeding te eten. De vezels zorgen namelijk voor een goede darmwerking en maken je ontlasting soepel maar stevig.4 Volkorenbrood, havermout of zilvervliesrijst is dus precies wat je moet eten als je diarree hebt. Eet kleine porties en voeg niets toe tot je je weer een beetje aangesterkt en beter voelt.

3. Appelazijnoplossing tegen diarree

Wat ook werkt tegen diarree: een mix van appelazijn. Mix twee theelepels appelazijn met een beetje honing in een glas water voor een natuurlijke oplossing. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van de ingrediënten zouden de symptomen van diarree moeten afnemen.5 Voor het beste resultaat drink je dit 2 tot 3 keer per dag.

4. Drink kruidenthee

Als je diarree hebt is wat je drinkt net zo belangrijk als wat je eet. Naast veel water en de appelazijnmix kan kruidenthee ook helpen. Goede keuzes zijn gember-, kamille- en groene thee: deze hebben een kalmerend effect op je buik.6

Nu je weet wat helpt bij diarree, hoef je niet meer in stilte te lijden. Als je eenmaal weet wat de beste behandeling voor diarree is, kun je voor jezelf en je naasten met diarree zorgen, en ben je er binnen de kortste keren vanaf. Rust goed uit, zorg goed voor je buik en gebruik onze vier huismiddeltjes om je snel beter te voelen.

Vergeet niet om altijd contact op te nemen met je huisarts of zorgverlener voor een exacte diagnose en behandelplan als de symptomen aanhouden.

Nu je weet wat helpt bij diarree, hoef je niet meer in stilte te lijden. Rust goed uit, zorg goed voor je buik en gebruik onze vier huismiddeltjes om je snel beter te voelen.

Bronnen:

1 Maag Lever Darm Stichting, 'Diarree'

2 Thuisarts.nl, 'Ik heb diarree'

3 Centres for Disease Control and Prevention, 'Controlling the Spread of Infections in Evacuation Centres: Disaster Recovery Fact Sheet; Facts for Residents About Diseases that Cause Diarrhoea and/or Vomiting

4 Voedingscentrum, 'Wat helpt tegen diarree?'

5 Hlebowicz J, et al. (2007), 'Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: A pilot study'

6 Srivastava JK, et al. (2010), 'Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future'

 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op