Wat is hygiëne? Tips voor voedselveiligheid en een schoon huis

Wat is hygiëne? Tips voor voedselveiligheid en een schoon huis

Het antwoord weten op vragen als ‘wat is hygiëne?’ en ‘waarom is hygiëne belangrijk?’ helpt je hele gezin gezond te blijven. Ziektekiemen zijn verantwoordelijk voor ziektes en ontstekingen. Goede hygiëne in huis is niet zo makkelijk als het doden van alle bacteriën (sommige bacteriën zijn goed voor je en bijvoorbeeld noodzakelijk voor een gezonde stofwisseling), maar met deze hygiënetips maak je van het hele huis een schone, gezonde omgeving. 

Het is belangrijk dat iedereen meewerkt; anders ben je nooit van die ziektekiemen af. Onze hygiëneregels voor jong en oud zijn daarom geschikt voor het hele gezin.   

Hygiëne in de huiskamer

Huisdieren, modderige zusjes en plakkerige broertjes spelen veel in de woonkamer, waardoor er vooral op deze plek altijd wel een paar ziektekiemen rondhangen. Maar met deze hygiënetips voelen zij zich niet lang welkom. Tip: dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van papa en mama!

  • Neem oppervlakken en speelgoed af. Baby’s verkennen de wereld graag met hun mond, dus neem alle oppervlakken regelmatig af met een sopje om de verspreiding van verkoudheden te voorkomen. 
  • Snuit je neus op de juiste manier. Dit is een van de belangrijkste hygiëneregels voor het hele gezin: snuit je neus in een papieren zakdoekje, gooi het gebruikte zakdoekje meteen weg en was na afloop je handen. Zet eventueel een kleine prullenbak in elke kamer, zodat je altijd snel van dat vieze zakdoekje af bent.
  • Hygiëne en huisdieren. Je huisdieren zien er natuurlijk ontzettend lief en aaibaar uit, maar vergis je niet: ze kunnen ontzettend veel ziektekiemen aantrekken. Zorg ervoor dat elk gezinslid zijn of haar handen meteen wast nadat de hond deze gelikt heeft en verschoon de kattenbak zodra deze gebruikt is.

Houd altijd een stuk Edet keukenpapier bij de hand om plakkerige vingers en vlekken snel schoon te kunnen maken. Edet Superior keukenpapier is extra sterk en extra absorberend keukenpapier, ook als het nat is!

Keukenhygiëne en voedselveiligheid

Goede hygiëneregels zijn vooral in de keuken belangrijk; hier wordt immers je eten bereid en ook vaak gegeten.  

  • Maak het aanrecht na het bereiden van vlees of eieren meteen schoon. Rauw vlees en rauwe eieren zijn verantwoordelijk voor de meeste ziektekiemen in de keuken, dus neem het aanrecht na het bereiden meteen af, ook op de plekken waar je de verpakkingen hebt neergezet.
  • Gebruik snijplanken in verschillende kleuren voor voedselveiligheid. Rauw vlees kan ander voedsel besmetten, dus leg je kinderen de verschillen uit tussen verschillende voedselgroepen – en het belang van goede keukenhygiëne bij de bereiding – door snijplanken in verschillende kleuren aan te schaffen: een kleur per voedingsgroep.  

Bedek eten dat klaar is om geserveerd te worden met sterk keukenpapier dat veilig is om bij eten te gebruiken, zoals Edet. Dit helpt je eten beschermen tegen ziektekiemen totdat je klaar bent om te eten.

Hygiëneregels voor de badkamer en wc

Ook in de badkamer zijn veel ziektekiemen te vinden, vooral rondom het toilet. Onze hygiënetips voor de badkamer draaien dan ook om toilethygiëne:

  • Gebruik vochtig wc-papier. Na het afvegen hoort er niets meer zichtbaar op het wc-papier zichtbaar te zijn. Het gebruik van een (doorspoelbaar!) vochtig doekje kan ervoor zorgen dat je minder wc-papier nodig hebt en je je extra schoon voelt.
  • Zing een liedje. Elk gezinslid moet na het toiletbezoek zijn of haar handen goed wassen met water en zeep. Laat je kinderen een liedje zingen tijdens het handen wassen, zodat ze op een leuke manier leren hoe lang het duurt om goed je handen te wassen. Zing bijvoorbeeld twee keer ‘Alle Eendjes Zwemmen In Het Water’. 

Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op