De grote voorjaarsschoonmaak: tips en advies

Twee volwassenen en twee kinderen maken schoon rond een witte bank waar diverse gekleurde schoonmaakspullen op liggen

De lente is het perfecte seizoen om de spinnenwebben weg te vegen, rommelige laatjes te organiseren en natuurlijk aan de grote schoonmaak van je huis te beginnen. Een voorjaarsschoonmaak waarbij je het hele huis van zolder tot kelder aanpakt is een flinke taak, dus pak het aan met je hele gezin. Zet je favoriete muziek op, print deze voorjaarsschoonmaaklijst uit en ga aan de slag!

 1. Maak je eigen schoonmaakchecklist
  De grote schoonmaak kan overweldigend zijn, maar door een checklist te maken verdeel je de voorjaarsschoonmaak onder in handelbare taken. Schrijf alle kamers op en maak een schoonmaakchecklist voor elke ruimte. Bijvoorbeeld:

  Voorjaarsschoonmaaklijst voor de slaapkamer:

  • Kies welke kleren je naar de tweedehandswinkel brengt.

  • Stof planken in je kledingkast af.

  • Vouw je kleren op en organiseer je kledingkast.
   Schrijf een naam bij elke taak, zodat iedereen weet waar hij of zij verantwoordelijk voor is.

 2. Verzamel je schoonmaakbenodigdheden
  Verzamel al je schoonmaakspullen en koop wat je mist. Denk hierbij aan vuilniszakken, rubberen handschoenen, schoonmaakmiddelen voor verschillende oppervlakken, sponsjes, een emmer, een dweil, toiletreiniger, keukenpapier en wat je verder ook maar nodig hebt.

 3. Begin de grote schoonmaak: ruim je kasten op
  Leeg je kasten en lades en kijk wat je allemaal bezit. Sorteer al je spullen in drie stapels: houden, weggeven of weggooien.

 4. Maak je kasten schoon
  Nu je kasten leeg zijn en al je spullen netjes gesorteerd zijn, is het tijd om de binnenkant van je kasten aan te pakken. Je maakt je kasten makkelijk schoon met wat vochtig keukenpapier.

  Edet keukenpapier is sterk genoeg als het nat is om uit te wringen en mee te schrobben – ideaal om lastig te bereiken hoekjes achterin keukenkastjes mee te bereiken.

 5. Organiseer je spullen
  Een van onze favoriete voorjaarsschoonmaaktips: dit is het perfecte moment voor een nieuwe start. Hoe en waar berg je je spullen op? Is het misschien tijd voor een nieuwe indeling van je kasten? Zet bijvoorbeeld je veelgebruikte keukenkruiden op een plek waar je er beter bij kan.

 6. Maak je spullen schoon voordat je ze terug in de kast zet
  Spullen die lang in de kast hebben gelegen kunnen stoffig zijn, dus neem ze even snel af voordat je ze terug in de kast legt. Anders zitten de planken die je net hebt schoongemaakt zo weer onder het stof!

 7. Voorjaarsschoonmaak: keuken en badkamer
  Pak je rubberen handschoenen en werk je nog even in het zweet. Maak je keuken goed schoon, inclusief het aanrecht en het tafelblad, en maak de badkamer schoon, inclusief wastafel en badkuip. Zet de ramen open om goed veel frisse lucht binnen te laten, terwijl jij met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag gaat. Zodra elk oppervlak glimt, kun je nog even met een vochtig velletje keukenpapier de laatste restjes stof en vuil van alle randjes verwijderen.

 8. En als laatste: de vloeren
  Na deze grote schoonmaak is je huis bijna helemaal stralend schoon, maar er is een laatste puntje op deze voorjaarsschoonmaaklijst: de vloeren. Pak je emmer en dweil erbij, speel je favoriete muziek en ga er nog even flink tegenaan. Zodra je klaar bent kun je lekker ontspannen met de voeten omhoog. Letterlijk, want je vloer moet nog even drogen!

Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op