Terrasreiniging: zo kun je tuintegels schoonmaken

Terrasreiniging: zo kun je tuintegels schoonmaken

Als er een buitenfeestje met vrienden gepland staat, is het terras de plek waar het allemaal gebeurt. Natuurlijk wil je dat het terras er op zijn best uitziet, dus wordt het tijd om er wat aandacht aan te besteden. Sporen van modderige laarzen, de laatste barbecue of gewoon het weer moeten allemaal worden verwijderd, zodat het terras er weer goed uitziet. En met onze tips kun je in een mum van tijd je terras schoonmaken met milieuvriendelijke producten. 

Tuintegels schoonmaken: milieuvriendelijkheid staat voorop

Het zal wat inspanning kosten om je terras te reinigen, maar chemisch reinigen is niet de manier om dit te doen. Hoe nodig het ook is om dat terras eindelijk eens schoon te maken, er zijn genoeg opties om dit op een milieuvriendelijke manier te doen. 

Er zitten een aantal voordelen aan tuintegels reinigen met natuurlijke ingrediënten versus chemische oplossingen. We zetten ze op een rijtje: 

 • Chemische oplossingen laten vaak een sterke geur achter. Het is veel moeilijker om de stank van agressieve schoonmaakmiddelen weg te spoelen dan die van natuurlijke.
 • Natuurlijke ingrediënten zijn meestal beter voor het milieu. Dat zegt eigenlijk al genoeg.
 • Het is veiliger voor dieren. Een terras schoonmaken met ecologische groene zeep of soda is bijvoorbeeld veel veiliger dan een lading bleekmiddel over het terras spoelen.
 • En veiliger voor je huid. Het dragen van handschoenen is de belangrijkste regel, maar een beetje groene zeep op je arm zal waarschijnlijk niet zoveel irritatie veroorzaken als een chemisch schoonmaakmiddel.

Terras schoonmaken met ecologische groene zeep of soda

Een terras kan veel geheimen prijsgeven over wat er heeft plaatsgevonden: een vergeten aangebrande worst, modderige voetjes of vogels die over het terras vliegen. Maar met een goede azijnoplossing kun je terrastegels schoonmaken zodat het terras er weer helemaal goed uitziet voor je gasten. Het is gemakkelijk en de resultaten mogen er zijn!

Misschien ben je net in je nieuwe huis met terras getrokken of denk je er al jaren over om je tuintegels eens goed schoon te maken. Een terras schoonmaken met ecologische groene zeep of soda biedt de oplossing.

 

Wat heb je nodig:

 • Ecologische groene zeep
 • Emmer
 • Rubberen handschoenen
 • Soda
 • Borstel
 • Tuinslang
 • Keukenpapier

Hoe maak je tuintegels schoon?

We laten je hier stap voor stap weten hoe je terrastegels kunt reinigen zonder het gebruik van chemicaliën:

 1. Veeg zo veel mogelijk los puin en vuil weg.
 2. Doe de handschoenen aan.
 3. Meng ecologische groene zeep en water in de emmer. Het is het beste om de helft van de emmer te vullen.
 4. Het leuke gedeelte. Strooi er een paar lepels soda in en kijk naar de bubbels. Maak je geen zorgen, dit hoort zo. Als de belletjes zijn gezakt, kun je nog wat meer van alles toevoegen om de emmer te vullen. Dit is afhankelijk van hoe vies het terras is.
 5. De vlekkentest. Voordat je je op het schoonmaken stort, is het belangrijk om een kleine test te doen. Ga naar een hoek van het terras, of een plek die bedekt gaat worden door een plantenpot. Kortom, een plek die onopvallend is. Test je schoonmaakmiddel om te zien hoe het reageert met je terras.

  Eén vel Edet Superior keukenpapier is alles wat je nodig hebt om de vlekkentest te doen. Het is ideaal voor deze klus omdat het supersterk en –absorberend is. Maak het velletje nat en wring het uit. Veeg ermee af en droog ermee. Controleer vervolgens wat er achterblijft; vocht zal het in ieder geval niet zijn.

 6. Als je er zeker van bent dat de reiniger geen negatieve reactie veroorzaakt, kun je verder gaan. Giet een grote hoeveelheid reiniger over het terras.  
 7. Pak je borstel en begin te schrobben. Op hardnekkige plekken moet je misschien wat langer schrobben. Zet tenslotte de tuinslang aan en spoel alles weg. Als je nog geen nieuwe tuinslang hebt gekocht voor je nieuwe huis of als je oude tuinslang niet alleen met de voorkant sproeit maar ook uit de zijkanten lekt, kun je een paar emmers schoon water over het terras gieten om het karwei af te maken.
 8. Haal je föhn tevoorschijn en droog voorzichtig elke tegel, één voor één. Nee, grapje! Je kunt het terras gewoon aan de lucht laten drogen.
 9. Herhaal het proces indien nodig. 

En dat is het: zo kun je tuintegels schoonmaken op milieuvriendelijke wijze. Nu ben je klaar om van je feestje te genieten … en waarschijnlijk je terras hierna nogmaals schoon te maken.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op