Een stoffen bank schoonmaken in 6 stappen

Een stoffen bank schoonmaken in 6 stappen

Het is ons allemaal wel eens overkomen: iemand gebaart iets te enthousiast met een bord op schoot of glas in de hand en opeens zit je bank onder de tomatensaus of rode wijn. Als je vandaag gestrest een bankstel reinigen moet, adem dan eerst even diep in. Dit artikel beantwoordt de vraag: ‘Hoe maak je een stoffen bank schoon?’ in 6 simpele stappen.

 1. Check het wasvoorschrift
  Voordat je gehaast aan de slag gaat met het schoonmaken van de bank, kijk eerst even van welk materiaal deze is gemaakt. De bekleding van sommige banken kan verwijderd worden en gewoon gewassen worden in de wasmachine. In dat geval ben je nu al klaar! Volg simpelweg de wasinstructies van de bekleding. Zo niet, bekijk dan even het label. Deze codes geven aan wat de beste manier is om je bank schoon te maken:
  • WS – Kan alleen schoongemaakt worden met een stomer of door middel van chemische reiniging
  • S – Kan alleen schoongemaakt worden door middel van chemische reiniging
  • W – Kan alleen schoongemaakt worden met water of stoom
  • X – Kan alleen schoongemaakt worden met de stofzuiger; geen vloeistoffen.

 2. Sla je schoonmaakproducten in
  Als je een geschikt schoonmaakmiddel in je keukenkastje hebt staan, zorgt een plotselinge vlek nooit voor een noodgeval. De fabrikant van je bank kan je waarschijnlijk een geschikt product aanraden. De meeste supermarkten en doe-het-zelfzaken verkopen verschillende reinigers, maar je kunt ook zelf een geschikt schoonmaakmiddel maken van een deel azijn op drie delen water.

  Welk product je ook kiest, test het eerst op een onopvallend plekje. Zo weet je zeker dat je niet per ongeluk je hele bank bleekt!

 3. Wees er snel bij
  Hoe maak je een bank schoon? Door er zo snel mogelijk bij te zijn! Je kunt hardnekkige vlekken voorkomen door vloeistoffen meteen te absorberen met een vel sterk keukenpapier zoals Edet. Leg het op de vlek tot het al de vloeistof heeft opgenomen. Dep of wrijf er niet mee; daarmee kun je de vlek juist dieper in de bank wrijven waardoor deze moeilijker schoon te maken is.

  Ga je een bankstel reinigen, dan wil je dat de vlekken nog vochtig zijn, maar niet zo nat dat ze zich juist verder kunnen verspreiden. Ga dus meteen aan de slag zodra je de rommel opgeruimd hebt.

  De Edet Easypull keukenpapier dispenser is speciaal ontwikkeld om snel een velletje keukenpapier te pakken. Houd er eentje bij de hand om zo snel mogelijk vlekken op de bank aan te kunnen pakken.

 4. Doorzoek je keukenkastjes
  Heb je stap 2 overgeslagen? Geen nood. In je keukenkastjes kun je waarschijnlijk alles vinden dat je nodig hebt. Vergeet niet een nieuw product eerst op een onopvallend plekje te testen. Hoe maak je een stoffen bank schoon zonder commerciële schoonmaakmiddelen? Zo verwijder je een aantal veelvoorkomende vlekken:
  • Vet of olie – Nadat je zoveel mogelijk vet hebt geabsorbeerd met keukenpapier, bedek je de vlek met zuiver
  • Inkt – Doe wat spiritus op een stuk keukenpapier en dep hier de vlek mee tot deze verdwijnt. Edet keukenpapier is hier ideaal voor, omdat het ook bij hard schrobben niet uit elkaar valt.  
  • Rode wijn – Gebruik hiervoor dezelfde methode als bij vetvlekken: bedek de vlek met zuiveringszout of tafelzout, laat het de vlek uit de bank trekken (dit duurt ongeveer een uur) en verwijder het tenslotte met de stofzuiger.
  • Tomaat – Meng een eetlepel afwasmiddel met een halve liter koud water en breng dit met een stuk keukenpapier aan op de vlek

 5. Spoel af en droog op
  Gebruik je een commercieel schoonmaakmiddel, dan moet je altijd de instructies op de verpakking volgen. Gebruik je een van de huismiddeltjes genoemd in stap 4, dep de plek na afloop dan nog even met een vochtig stuk keukenpapier om er zeker van te zijn dat alle restjes verwijderd zijn.

  Laat de bank na het schoonmaken goed drogen: natte stof trekt vuil aan en je wilt natuurlijk voorkomen dat die vlek wordt vervangen door een lelijke grijze plek.

 6. Tijd om te ontspannen!
  Een stoffen bank schoonmaken hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je er maar op tijd bij bent. Zorg ervoor dat iedereen in huis weet wat ze moeten doen als ze iets op de bank morsen en jij kunt nog sneller achterover leunen … op je schone bank!

Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op