Hoe maak je aluminium schoon?

Hoe maak je aluminium schoon?

Vingerafdrukken, aanslag en die onvermijdelijke spatten pastasaus kunnen aluminium na verloop van tijd een doffe uitstraling geven. Maar met een beetje liefde (en een beetje moeite) kun je vrijwel al je aluminium pannen of meubilair weer laten glanzen.  

Als je weet hoe je aluminium op de juiste manier schoonmaakt, kan het een heel nieuw leven krijgen. Wil je aluminium polijsten of verweerd aluminium reinigen? We laten je graag de beste manieren zien voor het schoonmaken van aluminium: 

 1. Een spoelbak of gootsteen van aluminium schoonmaken 
 2. Een aluminium pan schoonmaken 
 3. Aluminium tuinmeubelen en accessoires schoonmaken 
 4. Geoxideerd aluminium schoonmaken 
 5. Thuis aluminium poetsen  

Als je een nieuwe zelfgemaakte reinigingsmethode op aluminium probeert, probeer het dan eerst uit op een klein, onopvallend gebied, om er zeker van te zijn dat het geen nadelige effecten heeft.

Dus hoe maak je aluminium schoon? Laten we zonder verder oponthoud eens kijken naar deze vijf verschillende reinigingsmethoden! 

 1 . Een gootsteen van aluminium schoonmaken 

De gootsteen draagt flink bij aan het dagelijkse huishouden, dus is het geen wonder dat deze snel vies en dof wordt. Gelukkig kun je je gootsteen met de juiste tips zo weer in zijn oude glorie herstellen.  

Wat je nodig hebt:  

Hoe maak je een gootsteen van aluminium schoon? 

 1. Maak de gootsteen eerst schoon met afwasmiddel (of een ander reinigingsmiddel voor aluminium van jouw keuze) en een sponsje om alvast het meeste vuil te verwijderen.  
 2. Je kunt een oude tandenborstel gebruiken die in afwasmiddel is gedoopt om rond het afvoergat en de afvoer schoon te maken. 
 3. Strooi vervolgens wat zout over een schijfje citroen. Voor degenen die de reinigende eigenschappen van citroen nog niet kennen: dit ingrediënt is geweldig in het reinigen van aluminium vanwege het zuurgehalte in het citroensap.1
 4. Schrob de gootsteen goed met het gezoute schijfje citroen.  
 5. Spoel alles af met water en droog het tenslotte af met een sterk vel keukenpapier zoals Edet. Dit is sterk genoeg om heel te blijven als het drijfnat is en je bereikt er makkelijk alle hoekjes mee.  

Als je gootsteen van staal is in plaats van aluminium, bekijk dan onze tips om roestvrij staal krasvrij schoon te maken. 

2 . Een aluminium pan schoonmaken 

Het schoonmaken van aluminium pannen met een zure oplossing geeft een prachtig glanzend resultaat. Dit heb je nodig om aluminium potten, pannen en bestek schoon te maken:   

 • Water 
 • 1 eetlepel citroensap of azijn 
 • Edet keukenpapier (Edet klaart de klus zonder uit elkaar te vallen, ook bij grondig schrobben!) 
 1. Was eventuele aangekoekte etensresten af. 
 2. Vul de pan met citroensap, azijn en genoeg water om de pan te vullen. Zet de pan op het fornuis en laat deze 10 minuten koken. Wil je ook meteen je bestek schoonmaken? Leg dit dan (als het past) ook in de pan.  
 3. Zodra de pan is afgekoeld, kun je met het keukenpapier aan de slag. Het kost wellicht wat moeite, maar dan heb je een prachtig glimmende pan. 

Hoe harder je werkt, hoe meer het aluminium zal glanzen. Je kunt ook de buitenkant van de pan poetsen met een droog vel keukenpapier en een voor aluminium geschikt polijstmiddel. 

Let op: aluminium schoonmaken met soda is meestal geen goed idee. Dit kan je pan namelijk aantasten, waardoor deze kan roesten of verkleuren.

 3 . Verweerd aluminium reinigen: tuinmeubilair 

Tuinmeubilair dat met weer en wind buiten staat ziet er al snel verweerd uit. Je kunt aluminium in de tuin het beste schoonmaken op een dag die niet te koud of te warm is. Dit heb je nodig om verweerd aluminium schoon te maken: 

Hoe maak je aluminium schoon als het onder de verweerde aanslag zit?  

Ook dit keer kun je een zure oplossing gebruiken om het harde werk te doen en die zwarte aanslag van aluminium te verwijderen: 

 1. Maak je aluminium buitenmeubilair eerst schoon met allesreiniger en warm water.  
 2. Maak vervolgens een oplossing van gelijke delen water en azijn. 
 3. Gebruik een vel keukenpapier om dit goed in het oppervlak te wrijven.  
 4. Pak tenslotte de tuinslang en spoel het meubilair goed af, totdat alle restjes schoonmaakmiddel zijn verdwenen.  
 5. Droog je tuinmeubilair af en poets het als laatste met een daarvoor geschikt product voor een prachtige glans.  

Dus zo maak je aluminium pannen, spoelbakken en tuinmeubelen schoon. Maar hoe maak je aluminium schoon als het geoxideerd is? 

4 . Geoxideerd aluminium schoonmaken 

Aluminium heeft de neiging om na verloop van tijd te oxideren, wat resulteert in dat doffe, kalkachtige uiterlijk. Als je dit hebt meegemaakt met je woonaccessoires, vraag je je waarschijnlijk af hoe je oxidatie van aluminium kunt verwijderen. Gelukkig kun je met de juiste kennis – en een populair sausje – een mooie heldere uitstraling terugbrengen. Ketchup zit namelijk ook vol krachtige zuren.2 Dit is wat je nodig hebt om geoxideerd aluminium schoon te maken: 

En zo verwijder je oxidatie van aluminium: 

 1. Bedek het item met een dun laagje ketchup. 
 2. Laat het 15-20 minuten intrekken. 
 3. Gebruik de zachte doek om krachtig over het aluminium te wrijven. 
 4. Spoel het direct daarna af met water (anders riskeer je vlekken en strepen). 
 5. Poets met een stuk keukenpapier om het geheel te drogen en de glans naar boven te halen. 

Leuk weetje: Ketchup is ook een verrassend effectief product voor het schoonmaken van zilverwerk!

 5 . Thuis aluminium polijsten 

Aluminium schoonmaken is vaak al genoeg om die mooie glans weer terug te krijgen, maar door het te polijsten zie je pas echt een schitterend resultaat. Je polijstaluminiumzo: 

 • Kleine spulletjes kun je eerst behandelen met een speciale aluminiumspray en daarna oppoetsen met keukenpapier. Heb je toevallig wijnsteen (cream of tartar) in huis? Dit kun je ook gebruiken om aluminium te poetsen.  
 • Grotere oppervlakken kun je het beste polijsten met een slijper – vergeet dan niet om een beschermbril te dragen. 

Naast het schoonmaken van aluminium pannen, gootstenen en buitenmeubilair, kun je deze tips ook gebruiken om andere aluminium producten te reinigen. Heb je erg veel schoon te maken? Vele handen maken licht werk, dus laat je hele gezin meehelpen en geniet snel van die prachtige glans. 

Bronnen 

1 Surface treatment of Aluminium by cleaning, chemical ething and conversion coating 

2 Effects of variety on the quality of tomato stored under ambient conditions 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op