Hoe maak je een houten vloer schoon?

Hoe maak je een houten vloer schoon?

Een parketvloer ziet er prachtig uit als je deze in goede staat houdt, en met het juiste vloeronderhoud kun je die elegante uitstraling relatief makkelijk vasthouden. Regelmatig je parketvloeren schoonmaken zorgt er niet alleen voor dat ze er mooi uitzien, maar ook dat ze langer meegaan. Daarvoor moet je natuurlijk wel even weten wat de beste manieren zijn om hout te onderhouden. Dus hoe maak je een parketvloer schoon? Lees snel verder voor het antwoord!

1. Een houten vloer schoonmaken: eerste stappen

Voordat je begint met schoonmaken zijn er een aantal dingen die je moet doen:

 • Test de afwerking van je vloer. De beste manier om hout te onderhouden hangt af van de afwerking. Veeg een klein beetje schoonmaakalcohol op een stukje vloer dat meestal bedekt is (bijvoorbeeld onder de bank) en bekijk het resultaat met een vel keukenpapier of een wattenschijfje. Als er een beetje kleur van de vloer komt en/of de plek een beetje plakkerig is, is je vloer afgewerkt met vernis of schellak. Als het schoon blijft, is je vloer beschermd met een laagje polyurethaan (PU).
 • Kies je schoonmaakmiddel. Als je weet wat voor vloer je hebt, kun je een bijpassend schoonmaakmiddel kiezen: op oliebasis voor vernis of schellak, en op basis van was voor polyurethaan.
 • Je hebt niet altijd een schoonmaakproduct uit de winkel nodig. Vaak is warm water genoeg, vooral als je de vloer regelmatig schoonmaakt. Het is echter essentieel om de juiste producten te gebruiken voor de grote schoonmaak en om een nieuw product altijd te testen op een onopvallend plekje.

2. Wat je nodig hebt om een houten vloer te reinigen

Naast het juiste schoonmaakmiddel heb je nog een aantal spullen nodig om een houten vloer schoon te maken:

 • Bezem of stofzuiger
 • Dweil en een emmer warm water
 • Azijn
 • Sterk en extra-absorberend keukenpapier

3. Stap voor stap parketvloeren schoonmaken

Nu je alle benodigdheden hebt klaargezet, kun je aan de slag met je houten vloer. Werk samen met je partner of huisgenoten om meubilair uit de weg te halen en je vloer klaar te maken voor een grote schoonmaakbeurt. Hier lees je hoe je een houten vloer schoonmaakt:

 1. Veeg en stofzuig je vloer om los vuil te verwijderen; gebruik het mondstuk voor parketvloeren als je stofzuiger er eentje heeft.
 2. Controleer dat er geen steentjes of andere harde deeltjes meer op de vloer liggen; deze kunnen krassen veroorzaken als je ze niet verwijdert.
 3. Gebruik een vochtig vel keukenpapier om stof en andere deeltjes te verwijderen van de hoeken en randjes van je vloer.
 4. Pak je dweil om je houten vloer schoon te maken; als je de vloer regelmatig aanpakt, heb je alleen wat warm water nodig. Zit je parketvloer echter onder de vlekken, dan kun je een half kopje azijn aan het warme water toevoegen om ook hardnekkige vlekken te verwijderen. Knijp de dweil goed uit voordat je deze op de vloer legt (de dweil moet vochtig zijn; niet drijfnat) en droog het teveel aan water meteen op, zodat het de vloer niet kan beschadigen.
 5. Ingedroogd vuil dat de dweil niet verwijderd heeft, kun je verwijderen met een vochtig vel keukenpapier.
 6. Als dat niet werkt, kun je misschien beter een schoonmaakmiddel uit de winkel gebruiken; zorg er wel voor dat je altijd eerst uitprobeert op een klein stukje vloer als je een nieuw schoonmaakmiddel of azijn gebruikt.
 7. Spoel de vloer na met schoon water en droog je parketvloer goed met een schone doek of keukenpapier; als er water achterblijft kan dat vlekken veroorzaken.

Sterk en absorberend Edet Superior is een geweldige keuze voor vloeronderhoud: ook nat is het zo sterk dat je er flink mee kunt wrijven en schrobben.

Nu je weet hoe je een parketvloer schoonmaakt, kun je je favoriete muziek aanzetten en aan de klus beginnen! Regelmatig je houten vloer reinigen zorgt ervoor dat deze er lang prachtig uit blijft zien. Vergeet niet je hele gezin of al je huisgenoten in te schakelen: je bespaart er tijd mee en de klus is een stuk fijner als je samenwerkt als een team.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op