Makkelijk je geliefde leren bank schoonmaken

Makkelijk je geliefde leren bank schoonmaken

Een mooie leren bank valt op. Stijlvol, praktisch, en waarschijnlijk het middelpunt van je hele woonkamer. Maar een leren bank schoonmaken, en met name een witte leren bank schoonmaken, kan een behoorlijke uitdaging lijken. Je blijft je toch zorgen maken: wat als ik het verkeerde product gebruik en mijn bank beschadig?

De meeste meubelfabrikanten zullen je aanraden om een leren bank 2-4 keer per jaar grondig schoon te maken, en nog vaker als de bank veel gebruikt wordt. Onderhoud je leren bank tussendoor door deze af te nemen met een velletje keukenpapier. In dit artikel lees je alles wat je daarover moet weten.

Onderhoud van een leren bank

  1. Banken trekken kruimels aan (en op de een of andere manier vooral chipskruimels…), dus het beste begin je het onderhoud van je leren bank met de stofzuiger. Gebruik een opzetstuk met een zachte borstel om al het stof uit de hoeken en naden te verwijderen zonder krassen op het leer achter te laten. Een witte leren bank schoonmaken is veel makkelijker als je regelmatig stofzuigt; stof en ander vuil kunnen anders in het leer gewreven worden en het materiaal zo verkleuren.

  2. Kies nu je schoonmaakmiddel. Je kunt zelf makkelijk een product maken om je leren bank schoon te maken door gelijke delen water en azijn te mengen. Gebruik je een commercieel product, volg dan altijd de instructies op de verpakking.

  3. Doe een vel Edet keukenpapier in het schoonmaakmiddel en wring het goed uit zodat het vochtig, maar niet drijfnat is. Neem de hele bank ermee af en spoel het keukenpapier tussendoor regelmatig uit. Droog de bank na afloop goed af.

  4. Vier keer per jaar je leren bank invetten na het schoonmaken zorgt ervoor dat deze langer mooi blijft en geen barstjes laat zien. Kies een product dat geschikt is voor jouw bank en test het eerst op een onopvallend plekje.

Hoe maak je een leren bank schoon als er vlekken op zitten?

Een ongeluk zit in een klein hoekje: je schrikt tijdens een horrorfilm en stoot je bord om of een markerpen zonder dopje rolt onder een van de kussens. Geen paniek: er zijn verschillende manieren om zelfs een witte leren bank schoon te maken voordat de vlekken erin trekken. 

  • Je kunt vlekken van een permanente marker van leer verwijderen door het te bespuiten met haarspray. Veeg het vervolgens weg met een stuk keukenpapier dat sterk genoeg is om flink mee te schrobben, zoals dat van Edet. De meeste andere inktvlekken kun je gemakkelijk verwijderen met een beetje spiritus. 
  • Heb je iets vets gemorst? Sprenkel wat zuiveringszout over de vlek om het vet te absorberen. Laat het een paar uur liggen en zuig het dan op met de stofzuiger.
  • Zuiveringszout is ook perfect om een witte leren bank mee schoon te maken als er een donkere vlek op zit: meng het op een schoteltje met een gelijke hoeveelheid citroensap en wrijf de bruisende pasta meteen op de vlek. Laat de reactie 10 minuten werken en veeg het weg met een vel sterk, absorberend keukenpapier.
  • Vochtige doekjes en nagellakremover zonder aceton kunnen ook op sommige soorten leer gebruikt worden. Elke keer dat je experimenteert met een nieuw schoonmaakproduct, kun je dit het beste op een onopvallend plekje testen om te controleren dat het het leer niet aantast.
  • Voor intensief schoonmaakwerk kun je het beste een speciale leerreiniger gebruiken. De meubelfabrikant zou je hierover moeten kunnen informeren.

 

Houd een keukenrol bij de hand om vlekken meteen op te kunnen vegen. Met de Edet Easypull dispenser kun je makkelijk met één hand een velletje pakken.

 

Je weet nu het antwoord op de vraag: ‘Hoe maak je een leren bank schoon?’ Je ziet dat het onderhoud van een leren bank niet veel tijd en moeite kost. En bovendien hoef je niet ver te lopen om een zitplek te vinden als je klaar bent.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op