Tips voor een stralende grill: een BBQ-rooster schoonmaken

Man bereidt een barbecue voor in de achtertuin van het gezin

Stel het je even voor: het is een prachtige zonnige dag, perfect voor een barbecue. Links van je liggen stapels stokbrood, aan de rechterkant staat een verse salade en de hamburgers liggen klaar voor de grill. Je veegt het BBQ-rooster even af met een keukenpapiertje (want meer heeft het niet nodig – de barbecue schoonmaken doe je elke keer meteen na gebruik), steekt de kolen aan en begint met barbecueën.

Is dat niet hoe het gewoonlijk gaat? Nee? Vanaf nu wel. Met een beetje moeite kun je makkelijk de BBQ-grill schoonmaken en hoef je je straks geen zorgen te maken dat aangekoekt vuil je volgende barbecue verpest. 

Houd een rol Edet Superior keukenpapierbij de hand tijdens je volgende BBQ. Een enkel velletje vormt een geïmproviseerd bord voor je hamburger en dit keukenpapier is sterk genoeg om je handen vetvrij te houden

Het grillrooster schoonmaken na een lange winter

Denk even aan je barbecue. Als je nu al weet dat de grill begraven is onder de overblijfselen van de tuinfeestjes van vorige zomer, dan weet je ook dat alleen schrobben niet genoeg is om je barbecue schoon te maken. Verspil hier dus geen tijd aan, maar tover die aangekoekte vet- en etensresten eerst om tot houtskool.

1. Stook je BBQ zo hoog mogelijk op en doe het deksel dicht. Wacht 15-20 minuten tot het vet en de etensresten helemaal verkoold zijn.

2. Laat de grill goed afkoelen totdat je deze veilig aan kunt raken, hoewel we je sowieso aanraden om handschoenen te dragen. Het is tenslotte een rommelige klus.

3. Gebruik een stalen borstel om de verkoolde resten van het BBQ-rooster te schrapen.

4. Was alle spijlen met een vel sterk keukenpapier en een warm sopje.

5. Droog het rooster goed af met een schoon vel keukenpapier om roesten te voorkomen.

6. Als de grill helemaal droog is, veeg je alle laatste restjes zeep en oud vet nog even weg met een schoon en droog keukenpapiertje.

De BBQ-grill schoonmaken na elk gebruik

Om te voorkomen dat je voor elk tuinfeest of zomers diner de BBQ zo grondig moet aanpakken, kun je het beste de gewoonte aannemen om na elk gebruik het BBQ-rooster schoon te maken. Zo heb je meer tijd om te barbecueën (en te eten) en besteed je minder tijd aan het schrobben.

1. Nadat de grill is afgekoeld tot een warme temperatuur die veilig is om aan te raken, veeg je losse restjes eten en vet alvast weg met een vel keukenpapier.

2. Pak het rooster nu aan met een stevige schrobborstel en een warm sopje. Zolang de aangebakken etensresten nog vers zijn, zul je niet te lang of hard hoeven te schrobben.

3. Droog de grill met een keukenpapiertje en poets ten slotte elke spijl nog even extra na met een schoon vel keukenpapier om alle laatste restjes zeep en vet ook te verwijderen.

4. Kijk uit naar je volgende BBQ met een brandschoon BBQ-rooster!

Heb je een gasbarbecue? Dan kun je op dezelfde manier het grillrooster schoonmaken. Wees voorzichtig als je bij de gaskraan werkt en zorg ervoor dat het gas uitstaat voordat je begint. 

Nu de grill weer helemaal schoon is, is het tijd om je volgende tuinfeest te plannen. Stuur de uitnodigingen, ruim de tuin op en laat de gezelligheid beginnen!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op