Wandelschoenen schoonmaken & onderhouden

Kind strikt de veters van zijn wandelschoenen buiten

Een lange wandeling door het bos of over het strand is heerlijk; en als je het goed doet, neem je waarschijnlijk een flinke hoeveelheid modder mee terug naar huis. Om je wandelschoenen te onderhouden en er zo lang mogelijk plezier van te hebben, kun je dat vuil het beste meteen goed aanpakken. Met onderstaande tips kun je wandel- of bergschoenen schoonmaken op een snelle en efficiënte manier, zodat ze meteen klaar zijn voor je volgende wandeling.Wandelschoenen schoonmaken: stappenplan

Hoe krijg je die modderige bergschoenen weer schoon? In eerste instantie denk je misschien dat je schoenen zo vies zijn dat het nooit meer goedkomt, maar met deze methode om bergschoenen schoon te maken, zijn ze zo weer klaar voor die volgende wandeling. Zo pak je het aan:

  1. Verwijder zoveel mogelijk modder. Pak eerst die dikke laag modder aan! Je kunt je schoenen afvegen in het gras, of de modder van je wandelschoenen schrobben met een sterk keukenpapiertje dat je nat hebt gemaakt.
  2. Verwijder veters en binnenzolen. Bergschoenenonderhoud gaat het makkelijkst als je de veters en binnenzolen eruit haalt. Zo kun je ook de binnenkant van je schoenen schoonmaken zonder dat er iets in de weg zit.
  3. Schrob met een borstel en een sopje. Wat het materiaal van je wandelschoenen ook is, een zachte borstel is altijd het beste om te voorkomen dat je ze beschadigt. Schrob de vieze plekken terwijl je zachtjes drukt en gebruik vervolgens een schoon vel sterk keukenpapier om de restjes zeep weg te vegen.
  4. Reinig veters en binnenzolen. Laat de veters even in een sopje weken en wring ze uit; er zal flink wat modder meekomen. Schrob de rest weg met je borstel. Schrob ook de eventuele modder van je binnenzolen. Als er erg veel modder in je schoenen terecht is gekomen, kun je misschien beter een nieuw paar binnenzolen aanschaffen.
  5. Behandel met waterafstotende spray. Onderhoud wandelschoenen door ze na het schoonmaken (maar voordat ze droog zijn) weer waterdicht te maken, en je zult er een stuk langer plezier van hebben.

Edet Superior keukenpapier is sterk genoeg om wandelschoenen schoon te maken, ook als ze onder de modder zitten. Je kunt het keukenpapier zelfs uitwringen en een tweede keer gebruiken om onnodig afval te voorkomen.

Zo onderhoud je wandelschoenen meteen na een wandeling, maar hoe maak je bergschoenen schoon als de modder al helemaal opgedroogd is?

Modderige bergschoenen schoonmaken

Bergschoenen onderhoud je het beste door ze na elke wandeling schoon te maken. Zitten ze onder de opgedroogde modder? Geen nood! Door onderstaande stappen te volgen kun je alsnog je wandelschoenen schoonmaken:

  • Wacht tot de modder helemaal droog is voordat je begint met schoonmaken.
  • Veeg de klonten modder voorzichtig van je bergschoenen met een vel sterk keukenpapier. Eventueel kun je een lepel gebruiken om de hardnekkige modderresten te verwijderen.
  • Veeg de rest van de modder van je schoenen en neem ze af met een sopje, zoals hierboven beschreven.
  • Als je hardnekkige vlekken tegenkomt, zoals zoutvlekken, kun je ze proberen te verwijderen met een mengsel van azijn en water. Neem de schoenen vervolgens af met een vochtig vel keukenpapier en poets ze schoon met een tweede, schoon en droog velletje keukenpapier.

Als je er snel bij bent, is wandelschoenen schoonmaken een simpele klus, maar ook als de modder opgedroogd is, kun je ze met deze methode meer mooi schoon krijgen. Tijd om weer de paden op, de lanen in te gaan!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op