Wat te doen tegen kalkaanslag? 2 manieren om kalk te verwijderen

Wat te doen tegen kalkaanslag? 2 manieren om kalk te verwijderen

Je ziet die witte, poederige aanslag ongetwijfeld opbouwen op de waskraan, de douchekop, in de wc en in de waterketel, oftewel: overal waar water langs komt. Kalkaanslag verwijderen kan een frustrerende klus zijn, omdat sommige producten je kranen kunnen aantasten zonder de hardnekkige kalk te verwijderen. Vermijd daarom agressieve schoonmaakmiddelen en kies voor deze huismiddeltjes. We laten je graag zien hoe je een ketel, wc of douchekop ontkalken kunt met citroen of azijn.

Kalkaanslag verwijderen met citroen

De zure citroen is niet alleen perfect om een douchekop te ontkalken, maar laat je badkamer ook heerlijk ruiken. 

Zo kun je een kraan ontkalken met citroensap:

 • Pers een citroen uit in een schaaltje.
 • Laat een stuk keukenpapier in het citroensap weken totdat het doorweekt is en bedek de kraan ermee. Hiervoor raden we keukenrol aan die ook nat sterk blijft, zoals Edet
 • Laat tenminste anderhalf uur inwerken. Leun lekker achterover of gebruik deze tijd om een spelletje te doen met de kinderen.  
 • Haal het stukje keukenpapier er weer af en je kunt de restjes kalk verwijderen met een schoon, vochtig velletje papier. Edet valt niet uit elkaar, ook niet bij weken, uitwringen en schrobben. 

Het is belangrijk dat het keukenpapier doorweekt blijft met citroensap en alle kalkaanslag bedekt. Als het van de kraan glijdt, kun je het vast maken met een elastiekje. De douchekop ontkalken kun je op dezelfde manier aanpakken. Hardnekkige kalk verwijderen doe je met wat zuiveringszout. Wrijf dit op de kraan nadat het citroensap de kalkaanslag heeft opgelost en spoel het tenslotte goed af. 

Kalk verwijderen met azijn

Je kunt ook hardnekkige kalk verwijderen met azijn. Dit is een sterker zuur dan citroensap en werkt dus nog beter (maar het ruikt misschien wel wat minder lekker). Je kunt hiermee ook heel goed een thermostaatkraan ontkalken:

 • Draai de kraan voorzichtig los en verwijder losse onderdelen.
 • Vul een schaaltje met azijn en laat hier alle onderdelen van de thermostaatkraan anderhalf uur in weken.
 • Spoel de kraan goed af en droog met een stuk keukenpapier.
 • Zet de stralend schone thermostaatkraan weer in elkaar.

Moet je een glazen douchewand schoonmaken? Dan doe je met azijn en de volgende stappen: 

 • Vul een plantenspuit met azijn en spuit dit over de hele douchewand.
 • Laat het azijn even inwerken, maar zorg ervoor dat de wand niet opdroogt.
 • Je kunt nu de glazen douchewand schoonmaken door de hele wand goed te schrobben met sterk keukenpapier.
 • Spoel de glazen wand goed af als alle kalkaanslag verdwenen is en droog deze af met een nieuw stuk keukenpapier.

Naast een douchewand of (thermostaat)kraan ontkalken, zijn citroen en azijn ook geschikt om kalkaanslag mee uit de wc-pot te verwijderen. Giet een flinke scheut azijn in de wc-pot en laat dit een paar uur inwerken. Gebruik intussen je sterke, absorberende keukenpapier en citroensap om plaatselijke kalkaanslag aan te pakken. Schrob alles goed schoon en spoel de wc door (zonder keukenpapier!). 

Wat te doen tegen kalkaanslag? Je kent nu de twee beste natuurlijke producten om kalkaanslag te verwijderen: citroen en azijn. Voeg daar een beetje geduld aan toe en je ziet de beste resultaten. 

Test zelf welke manier het beste werkt voor jou door er samen met het hele gezin een wedstrijdje van te maken. Geef iedereen een stuk sterk keukenpapier en wat azijn of citroensap en laat ze elk hun eigen kraan schoonmaken. Wie zijn of haar kraan het schoonst krijgt, wint!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op