Zo kun je zelf laag- en hoogpolig tapijt reinigen

Zo kun je zelf laag- en hoogpolig tapijt reinigen

Hoe maak je tapijt schoon? Als je wel eens rode wijnvlekken in je vloerbedekking hebt gevonden na een gezellige borrel of verfvlekken na een middagje knutselen, dan heb je je dit ongetwijfeld wel eens afgevraagd. Het goede nieuws is dat vloerbedekking reinigen niet moeilijk hoeft te zijn. Met onze handige tips kun je snel vlekken uit tapijt verwijderen en zelfs zelf een hoogpolig vloerkleed reinigen. 

Hoe maak je vloerbedekking schoon?

De drie onderstaande tips helpen je gemorste drankjes en andere vlekken aan te pakken als een pro. Deel ze met je partner, kinderen en andere huisgenoten, zodat iedereen weet hoe je het beste tapijt reinigen kunt. 

 1. Voorbereidingen voor vloerbedekking reinigen
  Voorkomen dat er per ongeluk iets op je tapijt wordt gemorst is onmogelijk, dus zorg ervoor dat je te allen tijde goed bent voorbereid. Dit is alles wat je nodig hebt om snel vlekken uit je vloerbedekking te verwijderen:
  • Schone doekjes en keukenpapier
  • Een spuitfles gevuld met water (bijvoorbeeld een plantenspuit)
  • Schoonmaakazijn
  • Zuiveringszout
  • Je favoriete tapijtreiniger, als je er eentje hebt

  Dit is meestal genoeg voor de meest voorkomende vlekken. Houd ook je stofzuiger bij de hand om oppervlakkig vuil snel te verwijderen. 

 2. Hoe maak je tapijt schoon?
  De beste manier om tapijt te reinigen is om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken, voordat deze in de vezels kunnen trekken. Gebruik een sterk en absorberend wegwerpdoekje, zoals Edet keukenpapier, om bijvoorbeeld etensresten voorzichtig op te scheppen en alle vloeistoffen op te zuigen. Wrijf of druk niet te hard om te voorkomen dat je de vlek dieper in de vloerbedekking werkt. Laat het keukenpapier het harde werk doen.  

  Zodra het grootste deel van de vloeistof geabsorbeerd is, verwijder je het papier en sprenkel je een flinke laag zuiveringszout over de vlek om de rest uit het tapijt te trekken. Laat dit een paar minuten liggen en zuig het daarna op met je stofzuiger.

  Edet keukenpapier is perfect om gemorste vloeistoffen op te ruimen. Het is superabsorberend, sterk en herbruikbaar.


  Maar hoe maak je vloerbedekking schoon als bovenstaande methode niet genoeg is om alle vlekken te verwijderen? Gelukkig hebben we nog een trucje voor je: gebruik scheerschuim!
  Zo doe je dat:
  • Bevochtig de plek met schoon water.
  • Spuit wat scheerschuim op de vlek en schrob het met een oude (maar schone) tandenborstel.
  • Veeg het schuim weg met een schoon en vochtig stuk keukenpapier.
  • Laat het tapijt drogen.

 3. Hoogpolig tapijt reinigen
  Zelf een hoogpolig vloerkleed reinigen is in principe niet moeilijker dan vlekken verwijderen uit een laagpolig tapijt. Ook hier is het belangrijk om er snel bij te zijn en vooral niet de vlek dieper in het materiaal te wrijven. Je kunt dezelfde schoonmaakmiddelen en -methodes gebruiken als voor laagpolige vloerbedekking. Kies wel een opzetstuk voor je stofzuiger dat speciaal geschikt is voor hoogpolig tapijt.

Je ziet het: met deze tips is het makkelijk om je vloerbedekking te reinigen en jarenlang mooi te houden, terwijl jij gewoon van je leven kunt blijven genieten.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op