Zo kun je zilver schoonmaken zodat het weer schittert

Zo kun je zilver schoonmaken zodat het weer schittert

Zilveren bestek maakt van het simpelste diner een speciale gelegenheid... als het die prachtige glans heeft dan. Doordat het meeste zilver niet dagelijks wordt gebruikt, kan het snel dof en donker worden. Gelukkig hoeft zilver schoonmaken geen vervelende klus te zijn. Volg deze simpele stappen, laat je hele gezin helpen en je hebt het zo voor elkaar.

Dus wat is de beste manier om thuis zilver schoon te maken? Lees verder voor tips om zilveren bestek te poetsen met middeltjes die je al in je keukenkastje hebt liggen. En je kunt zilveren sieraden schoonmaken op dezelfde manier!

Zilveren bestek schoonmaken met aluminiumfolie

Deze makkelijke manier om zilver schoon te maken kost vrijwel geen moeite. Zet de waterkoker aan, meng alles wat je nodig hebt en wacht rustig af. Dit is wat je nodig hebt:

Wat heb je nodig:

  • Aluminiumfolie
  • Glazen of aluminium ovenschaal
  • 240ml kokend water
  • 1 eetlepel zuiveringszout
  • 2 eetlepels zeezout
  • 120ml witte azijn
  • Edet keukenpapier voor het poetsen
  • Tang (zodat je je vingers niet in kokend water hoeft onder te dompelen)

Gebruik je een glazen ovenschaal, bedek deze dan met aluminiumfolie. Zet het water op. Terwijl je wacht tot het kookt, kun je het zeezout en zuiveringszout mengen in de ovenschaal. Giet de azijn over het mengsel  – pas op, dit gaat flink bruisen – en leg je zilverwerk erin. Zorg ervoor dat elk stuk bestek (of elk sieraad) het aluminium aanraakt.

Voeg nu het kokende water toe. De ingrediënten verplaatsen samen aanslag van het zilverwerk naar het aluminium. Geef dit proces ongeveer 5 minuten de tijd en gebruik dan de tang om je zilverwerk uit het hete water te vissen. Je kunt het zilveren bestek poetsen nadat het genoeg is afgekoeld met een stuk keukenpapier. 

Gebruik sterk en goed absorberend keukenpapier om je zilverwerk af te drogen en te poetsen, zoals Edet. Dit zal niet uit elkaar vallen tijdens het poetsen.

Zilveren bestek schoonmaken met zuiveringszout of tandpasta

Als je wat meer tijd hebt, kun je zilver ook schoonmaken met alleen zuiveringszout. Sprenkel een flinke laag over het bestek of de sieraden en laat dit 30-60 minuten zo liggen. Als je zeker weet dat de doffe aanslag is verdwenen, kun je het zilver poetsen met een stuk keukenpapier. 

Je kunt ook een pasta maken van zuiveringszout en water of gewone witte tandpasta gebruiken. Gebruik een stuk keukenpapier en wrijf de pasta over het bestek. Poets het vervolgens weg met een stuk schoon Edet keukenpapier, spoel het zilver af en droog het voorzichtig. Volg deze stappen om zilveren bestek of zilveren sieraden schoon te maken en ze zijn snel zo goed als nieuw!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op