Hoe kun je gouden en zilveren sieraden schoonmaken?

Thuis gouden en zilveren sieraden schoonmaken

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Na een tijdje kunnen je gouden en zilveren sieraden dof worden, vooral als je ze vaak draagt in de zon of in het water. Maar gelukkig kun je ze thuis makkelijk in hun oude glorie herstellen door ze simpelweg goed schoon te maken. Hoe maak je zilveren sieraden schoon en hoe kun je goud schoonmaken? In dit artikel laten we je zien hoe je je sieraden kunt schoonmaken en poetsen om ze prachtig te laten glimmen en glanzen, met een aantal simpele methodes die je thuis kunt toepassen. Lees snel verder om te ontdekken hoe je je favoriete gouden ketting kunt schoonmaken!

Zilveren en gouden sieraden schoonmaken: sieraden met edelstenen

Als er edelstenen in je sieraden gelijmd zijn, is het belangrijk dat je de sieraden niet onderdompelt in water. Het warme water kan de lijm namelijk oplossen.

Ook als er edelstenen (zoals smaragd of onyx) met een andere zetting aan je sieraden bevestigd zijn, kun je ze beter niet te lang onder water houden. Deze methode is een veilige manier om je gouden en zilveren sieraden schoon te maken:

 1. Neem de sieraden af. Maak een lauw sopje met een klein beetje mild afwasmiddel, dep er een keukenpapiertje in en neem je sieraden hier voorzichtig mee af.
 2. 'Spoel' de sieraden af. Maak een doekje of een schoon velletje keukenpapier vochtig met alleen water en dep hier de sieraden mee om zeepresten te verwijderen.
 3. Laat drogen. Leg je sieraden ondersteboven (indien van toepassing) op een vel absorberend keukenpapier zodat al het water eruit kan druppelen. 

Als je sieraden geen edelstenen of andere gelijmde steentjes hebben, kun je je gouden ringen en zilveren ketting schoonmaken met een van de volgende methodes (en je oorbellen en armbanden natuurlijk ook):

Zilver en goud schoonmaken om het er gloednieuw uit te laten zien

Met een beetje hard werk en een simpel schoonmaakmiddel kun je gouden sieraden in hun oude, glanzende glorie herstellen zonder dat het veel tijd kost. Zo maak je zelf een oplossing om je zilveren of gouden sieraden schoon te maken:

 1. Maak een sopje van lauw water met een paar druppels mild afwasmiddel. Gebruik geen heet water, omdat dit sommige edelstenen, zoals opalen, kan breken. Gebruik liever ook geen koud water, omdat dit het vuil kan doen samentrekken, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Je kunt kraanwater gebruiken of koolzuurhoudend water zonder natrium. 
 2. Laat je sieraden weken. Laat je gouden of zilveren sieraden ongeveer 15-30 minuten in de oplossing liggen. 
 3. Schrob voorzichtig met een heel zachte borstel. Borstel op en neer, liefst met een speciaal voor goud of zilver bestemde borstel. Als je deze niet hebt, kun je ook een kleine, zachte tandenborstel gebruiken. Houd er rekening mee dat stijve borstels het laagje goud van vergulde sieraden kunnen verwijderen, dus gebruik deze methode alleen op massief gouden sieraden. Werk heel voorzichtig en pak alle hoekjes en gaatjes aan; een wattenstaafje kan hier ook erg handig voor zijn.
 4. Spoel af met warm water. Spoel je sieraden af onder een dun straaltje water uit de kraan. Vergeet niet de stop in de gootsteen te doen, zodat je sieraad niet per ongeluk in de afvoer verdwijnt! Je kunt je sieraden eventueel ook in een metalen zeef met erg kleine gaatjes afspoelen, of in een vergiet als de sieraden daar groot genoeg voor zijn.
 5. Dep droog met keukenpapier en laat verder opdrogen. Draag je sieraden niet tot ze helemaal droog zijn, omdat het vocht anders je huid kan irriteren.

Zilver poetsen om aanslag te verwijderen

Blootstelling aan licht en lucht maakt je zilveren sieraden op de lange termijn dof. Hoe maak je zilver schoon in dit geval? Dit is gelukkig erg gemakkelijk met onze tips.

Je kunt een van de bovenstaande methodes gebruiken om zilveren sieraden met edelstenen voorzichtig schoon te maken: wrijf voorzichtig een warm, mild sopje over de sieraden, neem ze af met water en laat ze drogen. Als je zilveren sieraden zonder edelstenen hebt, kun je ze ook afdrogen met een vel keukenpapier. Je kunt echter ook zilver poetsen met een speciaal zilverpoetsmiddel. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

 • Zilverpoetsmiddel
 • Sterk keukenpapier of een doekje
 • Warm water
 • Droog keukenpapiertje 

Hoe maak je zilveren sieraden schoon die geen zettingen hebben?

 1. Doe een klein beetje poetsmiddel op een vel sterk keukenpapier .
 2. Wrijf hiermee op en neer over de sieraden (niet in ronddraaiende bewegingen), waarbij je het keukenpapier regelmatig omdraait om de verwijderde aanslag niet weer op je sieraden te smeren. 
 3. Spoel af met warm water.
 4. Poets met een droog vel keukenpapier.

Hoe maak je zilver schoon voor nog meer glans? Poets je zilveren sieraden met keukenpapier dat zowel zacht als sterk is, zoals Edet Superior

Hoe maak je goud schoon? Alternatieve methodes

Er is een hele reeks huismiddeltjes die je kunt gebruiken bij het schoonmaken van zilveren oorbellen of het polijsten van gouden ringen. Wist je bijvoorbeeld dat je zilver kunt poetsen met tandpasta of ketchup? Als je hier bent omdat je iets nieuws wilt proberen, kijk dan eens naar deze minder conventionele methodes:

 • Reinig en desinfecteer met azijn. Voor een krachtigere reiniging kan het gebruik van azijn zeer effectief zijn. Hoe maak je goud schoon met azijn?
 1. Begin met het bedekken van je pan of gootsteen met aluminiumfolie en doe dan een eetlepel zuiveringszout en een eetlepel keukenzout in de met folie beklede bak.
 2. Giet vervolgens een half kopje keukenazijn in het mengsel, waardoor een bruisende reactie ontstaat. Om er zeker van te zijn dat je gouden of zilveren sieraden volledig ondergedompeld zijn, voeg je voorzichtig één tot twee kopjes kokend water toe.
 3. Zorg ervoor dat de sieraden in een enkele laag op het aluminiumfolie liggen. Laat licht verkleurde sieraden ongeveer 30 seconden weken, terwijl zwaar verkleurde sieraden tot drie minuten nodig kunnen hebben. Haal je sieraden eruit met een tang, laat ze drogen en poets ze ten slotte om hun glans te herstellen. 
 • Gebruik citroen om watervlekken te verwijderen. Citroen is ook een krachtige natuurlijke reiniger en kan zilveren of gouden effectief nieuw leven inblazen. Om watervlekken van sieraden te verwijderen, bevochtig je eenvoudig een microvezeldoek met geconcentreerd citroensap en polijst je de oppervlakken voorzichtig.
 • Polijsten met ketchup. Het lijkt misschien raar om je zilveren ketting schoon te maken met ketchup, maar blijf nog even lezen. Deze saus kan namelijk echt worden gebruikt om verkleurde metalen te polijsten.
 • Zilver poetsen met tandpasta. Als het goed genoeg is voor je tanden, is het ook goed genoeg voor je sieraden! Bereik een stralende glans met tandpasta als reinigingsmiddel voor je zilveren of gouden voorwerpen. Verdun een kleine hoeveelheid tandpasta met water en polijst de oppervlakken voorzichtig met een zachte doek. Vergeet niet om het zilver of goud daarna grondig af te spoelen. Wees echter voorzichtig en vermijd het gebruik van tandpasta op vergulde of verzilverde sieraden, omdat dit het dunne laagje edelmetaal weg kan schuren.

Je kunt nu makkelijk je zilveren armbandje en gouden ketting schoonmaken, en je kunt deze methode natuurlijk ook gebruiken om andere spullen van zilver of goud schoon te maken. Straks kun je weer genieten van die prachtige glans en je sieraden met trots dragen! Zorg er ook voor dat je zilver of goud op een koele en droge plaats bewaart, zodat kwetsbare sieraden voldoende ruimte hebben en er geen krassen op komen.

Wil je meer weten over het schoonmaken van oorbellen? Lees dan dit artikel.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op