Zo kun je een kachelruit schoonmaken op 3 manieren

Meisje met lang haar kijkt naar een haardvuur achter een kachelruit met een verlichte kerstboom in de achtergrond.

Niets is zo gezellig als een haardvuur, maar het effect is meteen een stuk minder wanneer de kachelruit onder de as- en roetvlekken zit. Het raam van een kachel schoonmaken is zo’n klusje waar je behoorlijk tegenop kunt zien, maar geloof ons: de resultaten zijn er zeker naar. 

Het goede nieuws is dat zelf de ruit van een open haard ofgaskachel schoonmaken helemaal niet zo moeilijk is als je misschien denkt en je er weinig voor nodig hebt. Houd het wel bij het glas en de buitenkant: werk aan de leidingen kun je beter overlaten aan een professional. Ben je er klaar voor? In dit artikel ontdek je drie verschillende manieren om kachelruitjes schoon te maken:

 1. Een kachelruit schoonmaken met as.
 2. Een kachelruit schoonmaken met azijn.
 3. Kachelglas schoonmaken met zuiveringszout.

Je hoeft het glas van je kachel minder vaak schoon te maken als je het na elk gebruik afneemt met een stuk vochtig keukenpapier dat ook nat sterk blijft, zoals Edet. Zorg er wel voor dat het glas helemaal is afgekoeld voordat je het aanraakt!

Het glas van de open haard schoonmaken: voorbereidingen

Voordat we je uitleggen hoe je de ruit van een houtkachel kunt schoonmaken, is het belangrijk om je tips voor de voorbereiding te geven. Voer eerst deze stappen uit om kachelglas schoon te maken:

 1. Verwijder allereerst het glas van de kachel (het moet helemaal afgekoeld zijn voordat je het schoonmaakt, want anders kan het breken of kun je je eraan branden).
 2. Schep de laag as en roet uit de haard (bewaar een gedeelte hiervan in een schaal, want dit zullen we straks gebruiken).
 3. Gebruik een stugge borstel om de rest van het vuil los te maken en veeg het uit de haard.

De kachelruit schoonmaken met as

Heb je een deel van de oude as bewaard, zoals we hierboven aangaven? Je kunt dit gebruiken om op een natuurlijke manier het glas van een houtkachel schoon te maken. Bereid je wel voor op een paar minuten hard werk. Hier zijn de stappen om een kachelruit schoon te maken met as:

 • Veeg los as en roet van het glas.
 • Voeg water aan het schaaltje as toe tot je een dikke pasta hebt.
 • Dip een vel sterk keukenpapier in de as.
 • Schrob het glas met de as in ronddraaiende bewegingen tot de oude vlekken beginnen te vervagen.
 • Herhaal dit tot je helemaal tevreden bent met het resultaat.

Een kachelruit schoonmaken met azijn

Als je de beste manier zoekt om het raam van een kachel schoon te maken zonder chemische middelen, kun je ook een mengsel van azijn en water gebruiken. Dit laat het glas prachtig glanzen. Zo kun je de kachelruit schoonmaken met azijn:

 • Veeg eventueel asresten weg met sterk en absorberend Edet keukenpapier .
 • Mix een deel azijn met drie delen water in een plantenspuit.
 • Spuit de oplossing op het glas en poets het goed met een velletje keukenpapier.
 • Droog het nog even af met keukenpapier en zie je eigen gezicht weerspiegeld in het stralend schone glas. 

Een kachelruit reinigen met zuiveringszout

Een andere effectieve manier om de ruit van een houtkachel schoon te maken, is het gebruik van zuiveringszout (baking soda). Zuiveringszout heeft indrukwekkende bleekmogelijkheden, waardoor het een goede optie is voor het effectief reinigen van een breed scala aan huishoudelijke apparaten.

Dit heb je nodig om het glas van de houtkachel schoon te maken met zuiveringszout:

 • Een schrobborstel
 • Warm water
 • Vochtig keukenpapier 
 • Een oude handdoek
 • Zuiveringszout
 • Rubber handschoenen

Deze reinigingstechniek is bijzonder effectief bij het verwijderen van hardnekkige vlekken en lastige plekken van glas. Zo gebruik je zuiveringszout om het glas van een open haard schoon te maken:

 1. Aangezien zuiveringszout irriterend kan zijn voor de huid, vooral bij wondjes, is het belangrijk om altijd beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen. Plaats daarnaast oude vodden of handdoeken in de buurt om meubelschade of rommel te voorkomen.
 2. Bereid vervolgens de oplossing voor door water en zuiveringszout te combineren tot een dikke pasta.
 3. Breng de pasta op de glazen ruit aan met een schrobborstel en maak daarbij cirkelvormige bewegingen om roet van het glas te verwijderen. Het kan meerdere pogingen vergen voordat de vlekken volledig weg zijn.
 4. Als je klaar bent, veeg je de pastaresten weg met vochtig keukenpapier.
 5. Gebruik ten slotte een droge microvezeldoek of meer keukenpapier om de ruit grondig af te drogen.

Kachelruitjes schoonmaken: veelgestelde vragen

Moet ik wachten tot het glas is afgekoeld?

Ja, je moet zeker wachten tot het glas is afgekoeld voordat je begint met schoonmaken. Algemene richtlijnen zijn: de haard uit te zetten en deze ten minste 24 uur laten staan voordat je het glas gaat schoonmaken, om er zeker van te zijn dat er geen smeulende kooltjes of asresten meer aanwezig zijn.

Kan ik glasreiniger gebruiken op de ruitjes van de houtkachel?

Het korte antwoord is nee. Het reinigen van kachelruiten is heel anders dan het wassen van ramen of glazen deuren, omdat hiervoor een speciale reiniger nodig is. Vuil, as en roet van glas verwijderen lukt minder goed met glasreiniger bedoeld voor normaal glas.Als je in het verleden echter standaard glasreiniger hebt gebruikt, is dat geen probleem! Het is gewoon niet zo effectief als een schoonmaakbeurt met de materialen en tips in dit artikel.

Hoe kan ik witte aanslag van een kachelruit verwijderen?

Gebruik een doek of een handdoek en veeg het glas schoon met een speciale kachelruitenreiniger. Als alternatief zou de eerder in het artikel genoemde oplossing met as ook moeten helpen de vertroebeling van het glas te verminderen.

Hoe vaak moet ik de kachelruit reinigen?

Dit hangt af van hoe vaak je de haard gebruikt, maar het is het beste om niet te lang te wachten tussen elke poetsbeurt. Hoe meer roet zich in de loop van de tijd opbouwt, hoe moeilijker het namelijk is om de kachelruit schoon te maken. Dit kan worden verholpen door het hout zo ver mogelijk van het glas af te plaatsen. Een veilige gok is elke 3-4 weken, of misschien wat vaker in de winter.

Nu je weet hoe je het glas van een gaskachel of houtkachel kunt schoonmaken, kun je deze methodes uitproberen en vervolgens volop genieten van dat vuurtje!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op