Bedplassen: waarom plassen kinderen in bed?

Potjestraining

In bed plassen is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Het is gedoe, maar gelukkig komt bijna iedereen eroverheen – en als je de oorzaak van bedplassen kent en weet wat te doen tegen bedplassen, wordt het hele proces alweer wat gemakkelijker. Hier lees je alles wat je moet weten.

Bedplassen: oorzaak

Meestal is er geen specifieke reden voor bedplassen bij kinderen, maar vaak genoemde oorzaken van bedplassen zijn:

  • Een diepe slaper zijn – als kinderen diep slapen reageren ze soms niet wanneer het brein signalen geeft dat het tijd is om naar de wc te gaan.
  • Meer urine produceren dan de blaas aankan (nachtelijke polyurie).
  • Verstopt zitten.
  • Bedplassen kan psychische oorzaken hebben. Zo kan het een reactie op emotionele stress zijn – pesten, veranderingen op school of familieomstandigheden kunnen resulteren in bedplassen.
  • Het hebben van een overactieve blaas.

Tot welke leeftijd kunnen kinderen in bed plassen?

Alle kinderen zijn anders, maar als een kind na zijn of haar vijfde nog in regelmatig bed plast, is het misschien tijd om naar mogelijke oorzaken van bedplassen te kijken. Als je je zorgen maakt om een onderliggende medische oorzaak, dan is het belangrijk om naar een dokter te gaan.

Wat te doen tegen bedplassen?

Er is geen wondermiddel om bedplassen te stoppen, maar er zijn wel degelijk een aantal dingen die je kunt proberen:

  • Stel een kind gerust en laat weten dat je niet boos bent. Dat gaat immers niet helpen tegen bedplassen: kinderen op hun kop geven is geen goed plan en geeft alleen maar meer stress.
  • Beperk de hoeveelheid vocht die ze voor het slapen drinken. Zorg ervoor dat ze in ieder geval 1 uur voor het slapengaan, behalve kleine slokjes water, niet meer drinken.
  • Moedig regelmatige toiletbezoekjes aan. Doe dit gedurende de dag, maar zeker ook ’s nachts en vlak voor ze naar bed gaan.
  • Maak het naar bed gaan zo ontspannen mogelijk. Veel knuffels, voorlezen, zingen en alles wat je maar kunt bedenken om een kind gerust te stellen.
  • Ruim eventuele ongelukjes zo snel en onopvallend mogelijk op. Of je nu een vlek uit het matras haalt, handdoeken onder het bedlinnen legt of natte lakens verschoont; maak er geen big deal van.

Sla een voorraad Edet Ultra Soft in. Edet Ultra Soft is een 4-laags, extra sterk en extra zacht toiletpapier. Zacht voor de huid en natuurlijk sterk in gebruik.

Als het bedplassen een pychische oorzaak heeft, helpt het vaak ook om deze aan te pakken. En onthoud: tenzij er een onderliggende medische conditie aan ten grondslag ligt, is bedplassen niet erg en is het heel normaal dat kinderen in bed plassen. Wees geduldig en stel je kind gerust, terwijl jij doet wat nodig is om het bedplassen zoveel mogelijk tegen te gaan en kleine ongelukjes te verschonen.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op