Oude lijmresten verwijderen van meubels en vloeren

Een klein meisje houdt een lijmstift vast terwijl ze knutselt

Het is heerlijk om creatief aan de slag te gaan met een knutsel- of klusproject – maar de lijmresten die altijd op je meubilair of de vloer terecht lijken te komen zijn toch een stuk minder inspirerend. Wil je lijm van de trap verwijderen of wil je oude tapijtlijm verwijderen van de vloer? Het is belangrijk dat je een methode vindt die wel effectief is, maar je favoriete spullen en je interieur niet beschadigt. Wij geven je graag de beste manieren om oude lijmresten te verwijderen van tegels en van zowel behandeld als onbehandeld hout, dus lees snel verder.

Zo kun je lijm verwijderen van meubilair

Om lijmresten te verwijderen van een houten of melamine kast, tafel of werkblad moet je erg voorzichtig te werk gaan. Op het oog onschadelijke stoffen zoals nagellakremover kunnen namelijk al snel voor beschadigingen zorgen. Een vel keukenpapier geweekt in heet water kan helpen om de lijm zacht te maken, waardoor je deze makkelijk van verschillende harde oppervlakken kunt verwijderen zonder deze te beschadigen.

Lijm op onbehandeld hout kun je beter verwijderen met een schraper en soms is het zelfs de beste oplossing om de lijmvlek weg te schuren. Deze stappen kun je volgen om lijm te verwijderen van gelakt hout, melamine of kunststof:

  1. Week een velletje keukenpapier in heet water.
  2. Leg het natte keukenpapiertje op de opgedroogde lijm totdat de lijm warm en zacht wordt. Knijp het vel keukenpapier uit boven de gootsteen of een emmer en gebruik het papier om de zachte lijm weg te vegen.
  3. Hardnekkige lijmvlek? Schrob de plek voorzichtig met een vel keukenpapier en een warm sopje met afwasmiddel.
  4. Droog de plek af. Zodra je tevreden bent met het resultaat, kun je een schoon, droog vel keukenpapier gebruiken om het oppervlak af te drogen. Zorg ervoor dat hout niet te lang nat blijft, omdat het anders kan opzwellen en vervormen.

Edet Superior keukenpapier is supersterk, zelfs als het nat is. Daarom is het perfect om in heet water te laten weken en lijm zacht te maken. Je kunt het keukenpapier na afloop zelfs uitwringen en gebruiken om de laatste restjes lijm weg te schrobben!

Tapijt- en tegellijm verwijderen van de vloer

Je kunt dezelfde heetwatermethode ook gebruiken om lijmresten te verwijderen van een kwetsbare tegelvloer of bijvoorbeeld een vloer van laminaat of vinyl.

Op sommige materialen kun je echter beter een andere manier kiezen. Om bijvoorbeeld tapijtlijm te verwijderen van een hardhouten vloer, wil je waarschijnlijk liever geen water gebruiken, omdat dit het hout kan aantasten. In dit geval kan een strijkijzer uitkomst bieden:

  1. Bedek de droge lijm. Leg een keukenpapiertje op de opgedroogde lijm en stel het strijkijzer in op een lage tot middelhoge temperatuur.
  2. Strijk voorzichtig. Zet het strijkijzer op het keukenpapier zodat het de lijm eronder kan verhitten. Beweeg het strijkijzer niet; dit kan namelijk de lijm verder verspreiden.
  3. Kijk regelmatig. Til het strijkijzer elke paar seconden op om er zeker van te zijn dat je niet door het papier brandt en om te kijken of de lijm al gesmolten is.
  4. Kijk nog een keertje. Til het vel keukenpapier op als de lijm gesmolten is. Als het goed is komt een deel van de lijm al mee. Pak een schoon velletje keukenpapier en verwijder hiermee zoveel mogelijk van de lijm.
  5. Pak de laatste restjes aan. Om oude lijmresten te verwijderen moet je dit misschien herhalen, dus pak een vers vel keukenpapier en veeg hiermee ook alle laatste restjes weg.

Op dezelfde manier kun je natuurlijk ook lijmresten van de trap verwijderen. Als je tegellijm wilt verwijderen en je tegels van een minder kwetsbaar materiaal zijn, zoals steen, kun je eventueel ook iets sterkers gebruiken, zoals nagellakremover of aceton. Deze stoffen kunnen echter veel materialen aantasten, vooral als ze geverfd zijn of een glanzende afwerking hebben. Test dit dus eerst altijd even op een onopvallend plekje en kies bij twijfel voor heet water of het strijkijzer!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op